inya
12:09, 15 maj 2011

Wczoraj troszkę mi się rozjaśniło i i kilka zdjęć z ogrodowiska zainspirowało. Powstał pewien zarys działki przed domem. Zaplanowałam układ kostki (czarny to ciemny grafit, biały to jasny szary).

Urzekły mnie kule cisowe na pniu i ma się rozumieć żurawki
Powinniśmy to chyba zapisać jako motyw przewodni ogrodów ogrodowiskowych
Miłośnicy żurawek, hortensji, cisów i bukszpanów
Ja też właśnie dołączyłam do tego grona 
Zmałpowałam i pytam, czy to pasuje.
1.Brzozy
2. Cis
3. Dąb
4. Lipy
5. Malina
6. Jeżyna
7. Drzewka owocowe (jabłoń, grusza, brzoskwinia, śliwa itd.)
8. Bukszpan - kule
9. Żurawka citronelle
10. Żurawka jakaś ciemna
11. Kule cisowe na pniu
12. Hosty
13. Begonie białe
14. Jałowiec pośredni Gold Star lub cisy małe żółte
15. Tawułki Arendsa
Pomyślałam, żeby odsuną troszkę ścieżkę od podjazdu i tam w grubym żwirze zasadzić kule cisowe na pniu w otoczeniu żurawek kontrastowych. Żeby pociągnąć ten motyw przed wysepką na ścieżce pomyślałam o kulach bukszpanowych w żwirze i obwódce z żurawki. Nie za dużo tego? Czy lepiej, że tak powtórzony ten motyw?
Jak wspomniałam wcześniej w tym kąciku po prawej za brzózkami chcę zrobić owocolandię
Trochę do ciast i dżemików się przyda
Zdecydowałam, żeby nie mieszać kolorów, część przednią zrobię na biało
Teraz mam pytania do was - specjalistów:
1. Punkt A - czy tam dać równy szpaler, czy jeśli zrobię linię wypukłą w jednym, bądź dwóch miejscach to nie zrobi się zbyt duży miszmasz? Myślałam o kolorowych iglakach i 3 kulach w otoczeniu żurawek...
2. Punkt B - czym otoczyć staw? Nie mam na niego pomysłu...
3. Punkt C wygląda tak:

Widok z tarasu, jest na granicy górki i stawu. Rośnie tam jarząb pod nim paprocie, z tyłu widać jałowiec. Wpadłam na taki niecny pomysł, nie wiem co o tym pomyślicie - aby zrobić tam ławeczkę
jakoś to zagospodarować linią bukszpanu, żwirem, może jakimś pnączem kwitnącym...kocham czytać książki i to byłby taki mój kącik
4. No i nieszczęsny punkt D, o którym wspominałam wcześniej. Widok ze strategicznego miejsca - orzechy i aż do grillowni (Y).
Mam jeszcze taki punkcik obok dębu po lewej (X) -to szambo, które muszę czymś zakryć...czy jak zrobię otoczkę z bukszpanu to go tym bardziej nie wyeksponuję. Może jakieś trawy ozdobne?

Urzekły mnie kule cisowe na pniu i ma się rozumieć żurawki

Zmałpowałam i pytam, czy to pasuje.

1.Brzozy
2. Cis
3. Dąb
4. Lipy
5. Malina
6. Jeżyna
7. Drzewka owocowe (jabłoń, grusza, brzoskwinia, śliwa itd.)
8. Bukszpan - kule
9. Żurawka citronelle
10. Żurawka jakaś ciemna
11. Kule cisowe na pniu
12. Hosty
13. Begonie białe
14. Jałowiec pośredni Gold Star lub cisy małe żółte
15. Tawułki Arendsa
Pomyślałam, żeby odsuną troszkę ścieżkę od podjazdu i tam w grubym żwirze zasadzić kule cisowe na pniu w otoczeniu żurawek kontrastowych. Żeby pociągnąć ten motyw przed wysepką na ścieżce pomyślałam o kulach bukszpanowych w żwirze i obwódce z żurawki. Nie za dużo tego? Czy lepiej, że tak powtórzony ten motyw?
Jak wspomniałam wcześniej w tym kąciku po prawej za brzózkami chcę zrobić owocolandię

Zdecydowałam, żeby nie mieszać kolorów, część przednią zrobię na biało

Teraz mam pytania do was - specjalistów:
1. Punkt A - czy tam dać równy szpaler, czy jeśli zrobię linię wypukłą w jednym, bądź dwóch miejscach to nie zrobi się zbyt duży miszmasz? Myślałam o kolorowych iglakach i 3 kulach w otoczeniu żurawek...

2. Punkt B - czym otoczyć staw? Nie mam na niego pomysłu...
3. Punkt C wygląda tak:

Widok z tarasu, jest na granicy górki i stawu. Rośnie tam jarząb pod nim paprocie, z tyłu widać jałowiec. Wpadłam na taki niecny pomysł, nie wiem co o tym pomyślicie - aby zrobić tam ławeczkę

4. No i nieszczęsny punkt D, o którym wspominałam wcześniej. Widok ze strategicznego miejsca - orzechy i aż do grillowni (Y).
Mam jeszcze taki punkcik obok dębu po lewej (X) -to szambo, które muszę czymś zakryć...czy jak zrobię otoczkę z bukszpanu to go tym bardziej nie wyeksponuję. Może jakieś trawy ozdobne?