Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Liliowo i kolorowo:) 22:48, 28 cze 2015

Do góry
Danusiu, a powiedz mi czy Ty obcinasz zeschnięte kwiaty u hortensji ogrodowych? Bo moje hortensje po gradzie nie wyglądają najlepiej raczej straszą i w sumie wycięłam liście i kwiaty, a teraz zastanawiam się czy dobrze zrobiłam Lilie masz śliczne wprawdzie moje też zakwitły czerwona i pomarańczowa. Jeszcze zdradź mi nazwę tej białej rózy (4 zdjęcie od dołu)
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:31, 28 cze 2015

Do góry
Alionuszka

Arabella

lilie
Liliowo i kolorowo:) 19:12, 28 cze 2015

Do góry
Róże dalej szaleją, pierwsze lilie i liliowce zakwitły, hortensje ogrodowe powoli już też nabierają kolorów. Powojniki, dzwonki, jarzmianki, wiesiołki, krwawnik, zaczynają też cynie. Pokaze też nową rabate hortensjową szczególnie dla Uli, nie pokazuje też nigdy bukszpanów, trzmielin i innych iglaków, których też u mnie dużo. Niekore wiekowe będą do usunięcia, niektóre poprzycinałam, jestem cała podrapana bo piła, sekatory poszły w ruch a teraz czeka mnie wyjęcie maszyny i rozdrabnianie tylko czasu brak no i upały to nie czas dla mnie na prace.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 17:42, 28 cze 2015

Do góry

W oczekiwaniu na lilie

Ogrodowe przygody 17:36, 28 cze 2015

Do góry
lilie trąbkowe

Hortensjada 13:33, 28 cze 2015

Do góry
Kolejny żółty akcent w moim ogrodzie- dziurawiec, też się obudził

Lilie u mnie dopiero się otwierają, ta jest pierwsza

Mój mały ogródek 10:52, 28 cze 2015

Do góry
dzisiaj robiłam sesje fotograficzna

lilie coraz piekniejsze

różyczka na pniu

i jeszcze raz bo pomyliłam nazwe to jest
Amerykańska malwa stepowa

tawułka chińska?

i funkia NN

i
Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 10:28, 28 cze 2015

Do góry
draglukasz napisał(a)
mam problem z mszycami w oczku. Atakują mi lilie wodne i co niektóre mają już żółte liście :/
Próbowałem ręcznie spłukiwac ale kiepski efekt...
ma ktoś może jakiś lepszy sposób?

Mariusz napisał(a)
To nie jest mały problem. Ona zasiedla głównie żółtawe liście, które trzeba zrywać, ale przy masówce siedzi wszędzie, nawet na kwiatach. Spłukiwanie niewiele daje, bo w ten sposób rozprzestrzenia się w innych partiach oczka, część skonsumują rybki, choć ja tam jakieś radości wśród rybek nie widzę na taki pokarm, ale moje to może przekarmione

Gnojówka z pokrzywy 1 : 10 + wywar ze skrzypu polnego 1 : 4, odpowiednio na litr gnojówki dodać pół litra wywaru. P 5 dniach zrób drugi oprysk.

Można wywar pokrzywa + skrzyp (150 gram suszu zalewasz 10 litrami wody i odstawiasz na dobę, potem gotujesz na lekkim ogniu 20-30 minut). Rozcieńczasz 1:4 i opryskujesz. zazwyczaj dwukrotnie co 5 dni.

Swojego czasu robiłem mydłem potasowo-czosnkowym z denaturatem, olejem i soda, ale były komplikacje z parametrami wody, tak więc nie rozpisuje się o tym i nie polecam w środowisku wodnym. Na ladzie jak najbardziej
Powodzenia

Dzięki za pomoc.
Wczoraj zrobiłem oprysk, jak pisałeś z tym że świeży skrzyp polny zmieliłem w maszynce, następnie wsypałem to do gotującej wody (ok. 5 litrów) i tak przez 20 minut trzymałem na ogniu. Po ostygnięciu rozcieńczyłem 1:4 i rozlałem do butelek. Później zmieszałem z gnojówką z pokrzywy którą już wcześniej robiłem....

Czekam na efekty.
Moje nowe oczko, jeszcze nie ukończone

Mój mały ogródeczek :) 08:52, 28 cze 2015

Do góry
różyczka NN na pniu zaczyna rozkwitać

łubin również

hibiskus wyjątkowo ładnie się mi rozkrzewił w tym roku

lilie wyrosły ogromne

juka zaczyna rozkwitać
Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:13, 28 cze 2015

Do góry
Aniu wzięłam się za nadrabianie u Ciebie
tylko miesiąc wstecz, ale i tak wrażenia są niesamowite z takiej porcji kwiecia która cały czas się zmienia i przeplata

Przepraszam za posta giganta który mi niechcący wyszedł
Ale spędziłam u Ciebie wszystkie moje kawy z 3 dni - i to był niesamowity czas!!!!!!
Jesteś moim guru bylinowym i nie tylko

Chyba podzielę posta bo za dużo w nim zdjęć

--------------------

Twoja kolekcja piwonii powala!!!!!!

-------------

obłędne masz naparstnice!!!!

--------------

Raj na ziemi

-----------

Aniu czy na tym zdjęciu jest ta szałwia deep blue?

-----------

Aniu przykro mi strasznie z powodu jodeł
to straszne że tak duże i piękne drzewa padają i nic nie mozna z tym zrobić

----------------

Kolejne cudowne zdjęcie i kompozycja

---------------

Mala_Mi napisał(a)

Pierwsze martagony zaczynają

musiałam wygoglować co to za jedna
Aniu u Ciebie to jak w encyklopedii roślin tylko na żywo
na listę chciejstw zapisuję - tylko białą , spojrzałam na cenę, trochę drogie te piękności

--------------

Mala_Mi napisał(a)

Dlatego agrest rośnie z liliowcami, pomiędzy krokusy, tulipany, irysy, lilie i naprastnice A to wszytko w mini sadzie

I ja będę za rok czy na jesieni sadzić agrest i porzeczkę na pniu między pełniki pod lasem

--------------

Niesamowicie z tym powojnikiem tez się czaję na takie "inne" okazy

Ogródek Iwony 22:27, 27 cze 2015

Do góry
rzulieta napisał(a)
Wiesz co mam bardzo podobna rabate do Twojej. Roszady na mojej zrobiłam i zamiast róż Bonica i New Dawn mam dwie pnace różowe tez ostrozki i margaretki bratki dzikie, szalwie oraz łubin

Ja mam tam jeszcze lilie, które zapomniałam przekopać wiosną na ognistą i floksy, które uwielbiam za zapach i kolor. Aha, i jeżówki. Będzie tam czadowo I na różowo
Fotki dam i to sporo dzisiaj. Za cały zaległy tydzień
Ogródek Iwony 21:56, 27 cze 2015

Do góry
No to wróciłam.
Pożegnałam absolwentów, na pamiątkę mam płytę z ich filmikami i album ze zdjęciami i wpisami.
Wreszcie będę mieć czas na ogród i dom Trochę relaksu
Ja intensywnie pracowałam, e-Muś pracował w ogrodzie: kosił trawę, przesadził po tygodniu opadów jedną tuję na tyły domu. Uporządkował teren pobudowany.Posprzątał garaż, gdzie zalegały moje ogrodowe narzędzia, wreszcie samochód może być chowany do garażu,a ja dostałam pomieszczenie gospodarcze na narzędzia z szafką, półeczkami i wieszakami. Jest ogólny porządek, tylko muszę sobie poukładać wszystko po mojemu. Chociaż po Zbyszkowemu - jest porządek
Na początku czerwca trwały tu jeszcze prace związane z odgruzowywaniem, teraz prym zaczynają wieść roślinki.

edit: na fotce widać trytomę od Małej Mi - jest śliczna. Niesamowite jest, jak długo potrafią kwitnąć bratki

Zaczynają kwitnąć lilie i byliny:

Malutki pod lasem 21:07, 27 cze 2015

Do góry
Wykroiłam trochę więcej trawy, wsadziłam szmaragdy i nie wiem co dalej
Muszę to jeszcze powiększyć, żeby dać bergenię na obwódkę i nie wiem co wsadzić między szmaragdy, a wierzbę. Może berberysy?

Wiążą się u mnie małe cukinie

Reanimowane, przesadzane hortki, które ledwo co przeżyły i zostało im po jednym patyku będą kwitły Niesamowite...

Kolejne lilie zaczynają koncert kwitnienia
Ogródek Niny 20:33, 27 cze 2015

Do góry

dziewczyny, chyba najwyższy już czas na zmiany. Po kolei
tawula japońska
liliowiec pomarańczowy
żurawka marmurkowa żółta 6 szt
lilie czerwone (dużo)
pecherznica kalinolistna czerwona i żółta
hosty 6 szt.
hortensja bukietowa 2 szt.
rododendron fioletowy
azalia japońska 2 szt. cytrynowe
cis prowadzony w kule
rozchodniki pod nim
Dalej są bukszpany z żurawkami ale tam nie chcę zmieniać roślin.
Mam myśl żeby tam posadzić rododendrony i azalie i tawulki. Czy może wrzosy?
Chce podnieść tą rabate przy siatce o 15 cm albo i 20 zeby rosliny mogly rosnąć.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:35, 27 cze 2015

Do góry

czarne lilie w trawach Hameln

Pink Monarda ruszyła

jakby ich było mało
radzę się zastanowić nad firletką
liatrie zdominowała i dzwonki białe i fiolet, brzoskwiniolistne
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:05, 27 cze 2015

Do góry
lilie i liliowce
są wszędzie, ale czy dobrze ulokowane?

trawy cieszą

i słusznie, że nie plewiłam
już gąszcz, limki i Chopeny
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:12, 27 cze 2015

Do góry
Zbysiu....nie da się schować, bo jeszcze sadzę dziękuję ci bardzo, mówisz, jak mój chłop

eee_taam....Justynko, dzięki, słucham każdą opinię na bogato chyba lubię, mówiłam, kokoszka jestem, a chłop kogut, no bo jak powiem, że on też kokoszka?....zwolniłam, bo czasu brak i na rewolucje i pielęgnację, ale jeszcze ciut i będę mieć więcej luzu wiem, że red Baron wędruje, ale znalazłam na to sposób w sumie jak mi zarośnie, mniej plewienia, ale pewnie będę przerabiać, na razie zbieram wszystkie opinie, potem przemyślę, a potem zadziałam
trzymam kciuki za twój koniec rewolucji

Kasya....Kasiu, moje hakone, to moje roczne sadzonki, giganty, takich mam full, więc mam co dzielić...jaki efekt? nie wiem i w tym problem wiem, że jego kolor zagra z kolorem wyspy berberysowej, tylko tyle a co przy różach? też nie wiem, na razie zostawiam, nic na siłę

ewakatowice...Ewciu wzajemnie jak mi tu dziewczyny podpowiadają, to dobrze, potem dumam i może odkrycia dokonamwczoraj mnie na kroplówkach wykończyli, nawet długopisu nie utrzymałam w ręce..i padłam, obudziłam się rano, rześka, choć ręka do bani.

Pola....wiesz, że ja też myślałam tylko o opcji z noclegiem? przemyślę jeszcze

Aga z Jurajskiego
bardzo dziękuję za rady, biorę wszystko pod uwagę, mężowi tez czytam..na razie jest tu pusto, rośliny małe, jak Red B. ruszy niekontrolowany, zabiorę Amazon i lawendy, choć co potem, znowu pusto, ale przecież nie wszystkie miejsca muszą być zimozielonedalej myślenie

fotki i moje nudzenie tekstami
kwitnie futro niedźwiedzie, kłosy są złote, aled w słońcu
w tle wieloletnie oregano, kwitnące na biało

siana balkonówka, w końcu kwitnie

nasiona Igły Kleopatry, czy ktoś coś kiedyś z nimi próbował robić?
i lilie, które wymagają przeniesienia, ten duet kolorów z hortkami
Moja działka na Dębowym Lesie 09:56, 27 cze 2015

Do góry
Piękny kolor mają te lilie. Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies