Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 19:44, 05 lip 2015

paniprzyroda napisał(a)
Wspominam miłe poznanie

Ja też ciepło wspominam poznanie Ciebie, Twojej koleżanki i wszystkich poznanych na spotkaniu u Vivy.
Dorota123 20:11, 05 lip 2015

Świeżutkie fotki z wczorajszego zachodu słońca i dzisiejszego poranka.

Wiciokrzew prezentuje się ostatni raz, został obcięty, a korzenie mają wylądować u koleżanki. Właśnie uświadomiłam sobie, że mam miejsce na nową różę.
Dorota123 20:14, 05 lip 2015

Dorota123 20:19, 05 lip 2015

szemusia 10:33, 06 lip 2015

Pokazałaś niebieskie hortensje
Wiem, ze masz dużo roślin w doniczkach. Więc spytam - moje ogrodowe hortki w donicach są w opłakanym stanie. Mocno podlewałam i nawoziłam, bo zależało mi na niebieskich kwiatach. Możliwe, ze je zalałam? Czy hortensje można zalać? Na pewno miały ciągle mokro, a wyglądają jakby zwiędły. Podejrzewam, że przedobrzyłam Jak je ratować?
Dorota123 13:51, 07 lip 2015

Szelmusia, ja nawożę hortensje nie częściej niż co 2 tygodnie, nie potrafię powiedzieć ile sypię dokładnie nawozu. Do jednej dużej donicy (wielkości wiadra) 1 garstka nawozu. Ważne też jest, żeby miały dobry drenaż i żeby nie stały długo w wodzie bo możesz "udusić "korzenie. Jeżeli je przenawoziłaś lej dużo widy, żeby wypłukać nawóz, a jeśli nie odpływa rozgrzej pogrzebacz od centralnego, albo jakiś drut nad gazem przewróć donicę na bok i wypal na świeżym powietrzu dodatkowe dziury w dnie donicy.
Innego pomysłu nie mam.
Gardener27 22:47, 07 lip 2015

Festiwal kwiatów Oczu nie mogę oderwać od zdjęć Każde następne lepsze od poprzedniego Doroto od ilu lat uprawiasz ogród ? bo niektóre okazy maja już imponujące rozmiary
Dorota123 23:31, 07 lip 2015

Gardener27 napisał(a)
Festiwal kwiatów Oczu nie mogę oderwać od zdjęć Każde następne lepsze od poprzedniego Doroto od ilu lat uprawiasz ogród ? bo niektóre okazy maja już imponujące rozmiary

No i teraz wyjdzie jaka ze mnie "starsza pani"
Swój ogródek mam około 25 lat, przechodził wiele metamorfoz, ciągle go zmieniam - mam nadzieję, że na lepsze.
anabuko1 07:18, 08 lip 2015

U mnie zachód słońca przysłaniają drzewa.Muszę wychodzić za lasek,aby go zobaczyć.ale krok i zalew to też ładny widok .
Śliczną altanka i to zdjątko na tle domku.
Ślicznie tam masz .BRAWO za smak, piękno roślin świetne zdjęcia
Lilie cudne.Coraz ich więcej, i więcej radości, prawda ?
Pod tym drzewem masz kilka hortensji.Czy ona tak kolorowo jest?
Co to za odmian?? Śliczna jest
Dorota123 07:37, 08 lip 2015

Anabuko1 las mam z 3 stron, ale oddalony o jakieś 200 m więc nie zasłania mi zachodzącego słońca. Domek w tle jest sąsiadów, odgrodzony siatką, więc nie widać granicy. Poza tym sąsiadka też fajna ogrodniczka i nasadzone też ma wzdłuż ogrodzenia, więc ogrody jakby się uzupełniały.
Pod wierzbą jest 4 hortensje, które zimowały w niewykończonym domku syna, część jest zadołowana w wiadrach, w których rosną 3 rok, przed zimą wyciągam z ziemi wiadro i do przechowania, a na wiosnę z wiadrem znów lądują w ziemi. Za każdym razem mogą mieć inną miejscówkę, ale widzę, że ta pod wierzbą jest najlepsza. Nie znam ich nazw, bo kupowane na targu, ot spodobała się to kupuję.
Za miłe słowa bardzo dziękuję.
Jest szansa, że u mnie będzie deszcz, w Tarnobrzegu pada, żeby tylko Wisła puściła chmury do nas.