Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:24, 08 paź 2016

Do góry
iwonkap napisał(a)

własnie o hemoglobine tez bym chciala podpytac
Krys maczka np na allegro jest dostepna bez problemu

Ps widze tez hemoglobine na all ale czy na coś zwrocić bardziej uwage przy zakupie ??
Czy "nowe" rosliny tez mozna zasilac czy są jakies obostrzenia bo tego nie wyczytałam

No właśnie też mnie zastanawia na co zwracać uwagę przy zakupie? chyba, ze mączka to mączka i nie ma co zwracać uwagi na producenta?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:22, 08 paź 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Mączka bazaltowa - to rozdrobniona skała bazaltu o uziarnieniu nie przekraczającym 0,075 mm. Minerał ten to inaczej zastygła lawa wulkaniczna (magma). W swoim składzie zawiera prawie wszystkie pierwiastki dostępne naturalnie na ziemi. Dodatkowo bardzo poprawia gruzełkowatość gleby, jej właściwości napowietrzenia i stosunki wodne.

Hemoglobina zaś to naturalny nawóz bogaty zwłaszcza w fosfor, żelazo, potas etc. To stary sposób nawożenia który staram się przywrócić do życia jako metoda ekologiczna przyjazna naszym ogrodom. Kiedyś namiętnie stosowana pod róże i w oranżeriach pod kwiat cięty.
Uprzedzam pytanie - suszona hemoglobina nie jest atrakcyjna dla robactwa.
Wystarczy raz na kilka lat przemieszać ok. 3-4 łyżki z wierzchnią warstwą gleby po obwodzie systemu korzeniowego. Najwyżej ceniona jest wołowa, ale wieprzowa też jest niezgorsza

Dziękuję bardzo
Na rabacie grabowej mam sporo nawiezionej gliny i tak mi się wydaje, że taką mączką mogłabym rozluźnić tą glebę ... czy dobrze myślę?
A czy można jakoś wprowadzić w trawnik tą mączkę? Czy dla trawnika lepszy jednak byłby kompost rozsypany na powierzchni na zimę?
Hemoglobiny muszę spróbować
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:18, 08 paź 2016

Do góry
anulajda napisał(a)

Takie cudo jak na piewszym zdjęciu które mi się strasznie podoba
https://goo.gl/images/HKH09m

Aniu No właśnie wielopniowe graby są przy wgłębniku będę je ogołacać od dołu A w poniedziałek kupiłam 5szt grabów fastigiata trochę zabiedzone i nie cięte ale zrobię z nimi porządek na wiosnę
Z miłości do brzozy ... 18:46, 07 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
No widzisz jak ładnie poszło Brawo

... i podpis też już jest
Pogubiłam się po drodze... 15:04, 07 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Fiu fiu))))
Możesz być z siebie dumna
Reniu dumna jestem z nas wszystkich
Typografia ogrodu 14:36, 07 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Wszystkiego najlepszego Asiu
dziękuję Reniu
Ogród Tosi 13:55, 07 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Bo on tak chyba ma wiosną pięknie wybarwiony na bordo a z czasem zielenieje ... ale za to jesienią król rabaty przebarwia się na piękny miedziany kolor
Cuuuudnie u Ciebie

Dziękuję za uświadomienie.
Już mi dwa "wypadły" tzn. uschły, ten egzemplarz mam drugi rok, więc się nad nim trochę trzęsę ...

za "cudnie" dziękuję ...
Pogubiłam się po drodze... 13:50, 07 paź 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
o matko i firmę brali do trawnika? a my własnymi siłami działamy i jesteśmy z tego dumni a najfajniejsze uczucie jest wtedy jak ktoś do nas przyjedzie i pyta się kto ogród projektuje a ogród młodziutki, co to będzie za 3-4 lata jak się rozrośnie i trochę wydorośleje?

Fiu fiu))))
Możesz być z siebie dumna
Ogród Tosi 13:48, 07 paź 2016

Do góry
atena35 napisał(a)
Tyły dają radę

Tylko rohan obelisk, jakiś taki mało bordowy, nie wiem dlaczego??

Bo on tak chyba ma wiosną pięknie wybarwiony na bordo a z czasem zielenieje ... ale za to jesienią król rabaty przebarwia się na piękny miedziany kolor
Cuuuudnie u Ciebie
Pogubiłam się po drodze... 13:15, 07 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

szybko tak ale czy pięknie to nie wiadomo ... mojemu sąsiadowi też firma zakładała ogród i powiem Ci ... nie byłabyś zachwycona ... i to nie dlatego, że firma kiepska ale inwestor zażyczył sobie tylko trawnik + 3 hortensje i jałowce na frocie
o matko i firmę brali do trawnika? a my własnymi siłami działamy i jesteśmy z tego dumni a najfajniejsze uczucie jest wtedy jak ktoś do nas przyjedzie i pyta się kto ogród projektuje a ogród młodziutki, co to będzie za 3-4 lata jak się rozrośnie i trochę wydorośleje?
Pogubiłam się po drodze... 13:10, 07 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Mi nie trafił
ciekawe jak moje, wrócę z pracy to zobacze, dobrze ze jeszcze tylko 50 min
Pogubiłam się po drodze... 12:52, 07 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

szybko tak ale czy pięknie to nie wiadomo ... mojemu sąsiadowi też firma zakładała ogród i powiem Ci ... nie byłabyś zachwycona ... i to nie dlatego, że firma kiepska ale inwestor zażyczył sobie tylko trawnik + 3 hortensje i jałowce na frocie
dokładnie - jeszcze nie wiadomo co tam będzie, może właśnie wielkie nic
Pogubiłam się po drodze... 12:51, 07 paź 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Mój kolega z pracy tez Kamiś mówi na to "syndrom niedopchnięcia"
Życie dziewczynki, życie, ja się cieszyłam, że w październiku się trochę odkuję, to M mi oznajmił, że w jego samochodzie oleje, filtry itd...
A jeszcze mnie dziś sąsiedzi zdołowali, bo firma przyjechała i ogród zakładają... Pięknie będą mieli i szybko...

Pogubiłam się po drodze... 12:47, 07 paź 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
a z ogrodowych spraw: małżonek sadzi sobie tuje daleja i dziś po pracy warzywniak muszę zwinąć bo przymrozki nadają, ciekawe czy zawilce mi już szlag trafił

Mi nie trafił
Typografia ogrodu 12:46, 07 paź 2016

Do góry
Wszystkiego najlepszego Asiu
Podmiejski ogródek 11:48, 07 paź 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
To jest dobra myśl, Gruszko. Mam berberysa i tawułki do wykorzystania, pójdą na tą rabatę pod domem.

A tymczasem zawstydziłam się i w końcu zabrałam za dokładne wymierzenie i rozrysowanie rabatki południowej.

O dziwo, okazało się, że ona wcale nie jest prostokątnaNiecałe 2,20 z lewej strony i ok. 1,90 z prawej.

W zasadzie nie wymyśliłam nic ponadto, co już wcześniej napisałam.
Po bokach kalina i jaśminowiec.
Z tyłu ciski - robusty a na ich tle hortensje i miskanty.
Przed hortkami niewiele się zmieści i dałabym tam rozplenice.
Przed miskantami posadziłam już piwonie, a pomiędzy nimi czosnki główkowate.
Po środku trzy lilie (moje wielkie chciejstwo) a przed nimi szałwia.

Nie jestem zadowolona z tego pomysłu. Powinnam chyba zmniejszyć ilość piwonii a w ich miejsce dać jakiegoś stożka z kulką, bo będzie strasznie pusto poza sezonem.

A gdyby ktoś chciał się pochylić nad tą rabatką, wrzucam pusty plan:

Asiu rozplenice te litle boy małe planujesz? bo te wieksze to merówki rosną i red head mogę Ci przesłać jak przezimują bo mi się wysiały w źwirku :/
pewnie masz rację z czymś zimozielonym na środku, ja się dopiero od Ciebie uczę ich wprowadzania.
a co myslisz o tym aby zamiast rozplenicy dać seslerie wymieszaną z szałwią?widziałaś u ren133 luz zielonej? tylko one z AM lub CF mają
albo to
https://pl.pinterest.com/pin/166422148709126737/
https://pl.pinterest.com/pin/166422148709057251/
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:14, 07 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ładny tydzien to jeszcze musi a nie tylko mógłby być
U mnie w okolicy ciężko o marikeny ...
Wysłałam namiar ale czy pomogłam?

Musi byc, mam jeszcze całą masę do posadzenia roślin
tak dziękuję, czekam na informację
Ogród Ani :) 10:20, 07 paź 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
U mnie rano regularny szron był wszędzie. To moment kiedy najlepiej widać w ogrodzie, gdzie są zastoiny zimna, a gdzie jest już dobrze osłonięte i zacisznie. Ubrana na cebulkę przeleciałam rano po ogrodzie, bo to cenna informacja gdzie trzeba jeszcze popracować nad osłonięciem.
I już np. Widzę, że 2m żywopłot to za mało... zwłaszcza jak od pól wiuje

Cebule już pomału mozna sadzić - wszak to zaraz połowa października... ale jest dobra wiadomość, bo w prognozie długoterminowej pokazują, że po chwilowym ochłodzeniu ma być jeszcze ciepło (w pojęciu jesiennym)

A właśnie jak dzisiaj zobaczyłam zaszroniony trawnik to zaraz poleciałam sprawdzić czy znowu, tak jak w ubiegłym sezonie, ścięło mi zawilce ... i na szczęście wychodzi na to, że grabowa w miarę osłonięta ... stoją piękne białe
Ogród wśród pól i wiatrów 08:36, 07 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

ML też kwitnie?!!!

Kwitnie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:26, 07 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ok A jeszcze mam pytanie o ta mączkę bazaltowa, którą coraz więcej osób stosuje do użyźnienia? rozluźnienia gleby?
I intryguje mnie hemoglobnina, o której wspominasz tu i tam

Mączka bazaltowa - to rozdrobniona skała bazaltu o uziarnieniu nie przekraczającym 0,075 mm. Minerał ten to inaczej zastygła lawa wulkaniczna (magma). W swoim składzie zawiera prawie wszystkie pierwiastki dostępne naturalnie na ziemi. Dodatkowo bardzo poprawia gruzełkowatość gleby, jej właściwości napowietrzenia i stosunki wodne.

Hemoglobina zaś to naturalny nawóz bogaty zwłaszcza w fosfor, żelazo, potas etc. To stary sposób nawożenia który staram się przywrócić do życia jako metoda ekologiczna przyjazna naszym ogrodom. Kiedyś namiętnie stosowana pod róże i w oranżeriach pod kwiat cięty.
Uprzedzam pytanie - suszona hemoglobina nie jest atrakcyjna dla robactwa.
Wystarczy raz na kilka lat przemieszać ok. 3-4 łyżki z wierzchnią warstwą gleby po obwodzie systemu korzeniowego. Najwyżej ceniona jest wołowa, ale wieprzowa też jest niezgorsza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies