Dziękuję bardzo Danusiu za poświęcenie uwagi i porady.
Wiem że nadmiar roślin to niezbyt dobry pomysł, ale tak się składa że cały mój ogród jest "kolorowy" i większość roślin tu rosnących to te "śmieciowe" Gdybym robiła go teraz wyglądałby zupełnie inaczej. Teraz muszę bazować na tym co mam.
Kupiłam już 2 szt. hortensji Limelight (więcej nie mieli, muszę dokupić), 3 szt. derenia białego Ivory Halo i 1 szt. derenia białego Elegantissima.
Proszę o pomoc w rozmieszczeniu roślin, nie chcę narobić sobie bałaganu, a mi przychodzi to bardzo łatwo Czy można gdzieniegdzie posadzić miskanta gracillimusa?
Cała rabata wygląda tak
i chciałabym ją połączyć w jakiś sposób z tym czymś Myślę o przedłużeniu tej rabaty do rogu chodnika i całkowitej zmianie nasadzeń, tylko jeszcze nie wiem co tu posadzić.
O BHP zadbali Ich Rodzice i dlatego zostali przez mojego M. dopuszczenie do pomocy
Mam różne kolory tytoniu, bo kupiłam mieszankę, ale ten jest wyrazisty
A ja ich w ogóle nie mam.Kiedyś,były,ale znikły którejś wiosny i już nie szukałam więcej nowych.
W to miejsce zaprosiłam słoneczniczki.Nie kłopotliwe ,i kwitną całe lato i jesień.
Haniu, jeśli mogę to zapytam Cie jeszcze o ten kwiatek, w ubiegłym roku kupiłam nasionka i wysiałam, torebke zapodziałam i zupełnie nie wiem co to mi wyrosło
Wyręczę Hanię/chyba sie nie pogniewa?/ i powiem, że to nachyłek - bylina
a moje nachyłki po zimie nie odbiły, mimo okrycia.
Niedawno odbyły się coroczne dni otwarte u znanego hodowcy i autora wielu nowych odmian host.
Po raz kolejny wybraliśmy się z mężem na wycieczkę do Barneweld, by znowu napawać sie pięknem tych fantastycznych roślin.
Pokonaliśmy trasę 1000 km ( w jedną stronę), ale było warto
Różnorodność host , u których w zasadzie nie kwiat stanowi o ich urodzie jest wręcz oszałamiająca !!!
Co roku pojawiają sie nowe odmiany, coraz piękniejsze
Chciałabym Was - forumowiczów zabrać na tę wirtualną wycieczkę do fantastycznie bogatego świata host
Na początek przedstawiam Jana - ten pan z bródką ( po prawej mój M ), niesamowity pasjonat hostowy, o hostach może rozmawiać godzinami.
A nie wiesz czy ma Fire Island? Może ta po lewej to ona?
Kwitną, jak widać na załączonym obrazku
Ten zielony kwitnie nawet dwa razy w sezonie, oczywiście to drugie kwitnienie jest mniej widowiskowe ale zawsze
Skowronkowe wieści:Danusia już wróciła i do 4 -tej w nocy przeglądała nasze wpisy!
Trzeba mieć zdrowie!
Witam wszystkich o poranku.Dziś jeszcze ogród beze mnie.Ale siedzę w domu jak na szpilkach.Ogoniasty wyprowadzony,Można herbatkę ,,siorbnąć".Te osobniki też nie próżnują......
.
sosnę podsadzilam hostami, a świerk ogołociłam z uschniętych gałęzi..
I tu zaczyna się problem. Chciałam zasadzić tu 1 lub 2 Rh i podsadzić np. żurawkami, ale nie wiem czy będzie tu cokolwiek rosło. Ziemia jest tu zbita i sucha. oczywiście sadzilabym w lepszej ziemi. Nawet kupiłam już torf, Rh też już czeka.
Będę bardzo wdzięczna za radę.
To trudne stanowisko w tym momencie bo glebę na pewno poprzerastały korzenie drzew.
Jeśli da się to przekopać zruszyć, wykopać spore dołki to może się udać, ale różaneczniki będą pewnie pod okapem drzew cierpiały na brak wody, bo od deszczu tam za wiele jej nie dotrze.
Pwl dziękuję bardzo za słowa uznania. Tak na prawdę to wszystkie drzewka i krzewy sadzone były bez jakichkolwiek planów i głębszych przemyśleń.
Jedyna zaplanowana rabata znajduje się pod tylną ścianą domu i została wykonana w tym roku.
Tutaj wg mnie brakuje wyższych punktów przyciągających uwagę.
Cały ogród pięknie dopieszczony, wielkie uznanie dla systematyczności w działaniach ogrodowych.