Co dziś w ogrodzie - niedużo się dzieje
Kamyczki już zarósł trawnik - jakby rosły tam lata
Kwitną surfinie i inne
Orliki cały czas cieszą
Dziś poplewiłem trochę hostowisko, wyrównałem teren pd żwir i co niezbyt przyjemne wymieniłem kawałek trawnika. Otóż przy samym ciurkadełku trawnik dziwnie wyglądał. Może to zbyt zbita ziemia czy może deptanie lub zalanie przez deszcz, ale ściemniał. Zajrzałem do środka i był cały zgniły. wystarczył jeden przejazd wertykulatorem i został pusty plac. Więc swoim sprytnym sposobem tak gdzie będę kopał odkopałem kostkę trawnika i wymieniłem go z tamtym. W sumie są jeszcze ślady deptania, ale nie widać aż tak, że było coś tam robione
Bogusiu wczoraj wałśnie odpoczywałam cały dzień padało, a ja po pracy, po 15 z M wyjechaliśmy do Gdańska dosłownie na chwilę do córki i po syna na lotnisko całą drogę do aż za Pruszcz Gdański padało, a przed obwodnicą deszczu niet nie wiem czy dostałyście na wybrzeżu swoją dawkę wilgoci do domu wróciliśmy ok. 23 i nie miałam sił pojawiać się na forum
Dzisiaj zrobiłam obchód moich roślinek
zakwitła pierwsza lilia
Wstępne przymiarki do tej rabaty robiłam zimą , takie bazgrołki
na pewno będzie iglak i niższa choina kanadyjska Jeddeloh oraz kępa trawy przy samym kamieniu , dalej chyba tak jak na rysunku dwie duże plamy wrzośców dla kontrastu Golden Starlet i Vivellii
Danusiu, właśnie myślę nad tą rabatą. Chcę dodać coś zimozielonego. Na pewno dodam jeszcze 2 hortensje obok tej środkowej, żeby było gęściej. Przed nimi nie wiem co wyglądałoby lepiej, kilka kul z bukszpanu czy ekranik bukszpanowy a przed nim żurawki Obsidian. Natomiast z drugiej strony, przed Limelight wymyśliłam kilka kul bukszpanu przechodzących w kule z żółtej trzmieliny przed tujami (będą pod płotem za miskantem)
Zimowity mogą rosnąć w pachysandrze, albo niskich hostach, tak żeby było potem widać kwiaty.
A najlepiej gdzieś je wyekspediować pod drzewa, w kółka, tak jak w ogr, Bressingham, popatrz w galerii zdjęciowej
Między płytami można posadzić macierzanki, a płyty można otoczyć ekobordami lub niczym nie otaczać tylko te macierzanki mogą się nieregularnie rozchodzić w rabaty.
Oprysk zrobiony i mam nadzieję, że pomoże. Front domu jest już właściwie zaplanowany, zostały tylko do dopracowania szczegóły i oczywiście wprowadzenie planu w życie.Czytałam już w kilku wątkach, że Danusia odradza jodły i proponuje świerki więc może zamiast jodły (skoro są chyba z nimi jakieś problemy) dam w tym miejscu świerk serbski Pendula. Zastanawiam się czy lipiec będzie dobrym miesiącem na sadzenie, może lepiej poczekać do końca sierpnia? A do tego czasu skupić się na większym "problemie" czyli właściwej części ogrodu. Dwa pierwsze zdjęcia są wykonane z tarasu, trzecie z okna i jest to kontynuacja widoku Rzut całej działki jest na wcześniejszej stronie, zdaje się, że drugiej.
Jak widać wzdłuż płotu ciągnie się mała skarpa, która trochę robi mi zamieszania i problemu w doborze roślin
Tę niezbyt estetyczną ścianę chcę zasłonić jakimś pnączem a przed nim posadzić może hortensje lub inne krzewy, które zasłonią trochę ten kąt. Nie mogę sadzić tam drzew gdyż istnieje pewna szansa, że sąsiad ten domek zburzy ale kiedy to nie wiadomo.
Wstawię jeszcze zdjęcie bez bazgrołów. Widok z przodu i z boku (tam są te szamba, które mogłabym obsadzić bluszczem lub trzmieliną)
Na ty ostatnim zdjęciu widać zbiorowisko moich roślinek pod domem, które są tu tylko tymczasowo, bo nie wiedziałam gdzie je wsadzić(żurawki, trzmielina i kostrzewa). Ja tak kupuję po parę sztuk, wsadzam, zbieram i zbieram itd...