Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Raczkujący ogród Iwony

Raczkujący ogród Iwony

Gardenarium 15:55, 09 cze 2011

Jak się zrobiły wałki to trudno. Poprawiać będziesz tam gdzie będzie rzadziej, ale potem jak wzejdzie

Instagram Ogrodowiska
isia33 23:40, 09 cze 2011

Niestety, porobiły się brzydkie puste miejsca. Okropnie sucho było przez ten czas, oprócz 2 bardzo krótkich ale intensywnych burz. Przez 2-3 minuty bardzo mocno padało i ziarna przemieściły się. Dzisiaj na szczęście zrobiło się chłodniej, ale wyjeżdżamy jutro do Krakowa na weekend i wszystko zostaje samo. Mam nadzieję na mały spokojny, ale dłużej padający deszcz.
isia33 23:43, 09 cze 2011

A właśnie, Kraków. Gdzie jest jakaś fajna szkółka albo wypasiony sklep ogrodniczy. Wie ktoś? Jeżeli dzieci pozwolą, pojadę coś upolować. Chociaż szczerze w to wątpię, będzie zjazd szalonych łobuzów - 3 i 2 lata, roczek i małe co nieco w brzuszku bratowej
monteverde 23:52, 09 cze 2011

pytaj Sylę, ona buszuje po Krakowie)
isia33 14:43, 10 cze 2011

No i nici z Krakowa. Myślałam, że moja drobna infekcja przechodzi i że to nic poważnego. Okazało się jednak, że to wirusowe zapalenie krtani i lepiej nie spotykać się z kobitką w 7 miesiącu ciąży. No i jestem uziemiona. Tym bardziej, że pada i nic nie mogę zrobić w ogrodzie. Ale niech pada, może trawa ruszy.
Gardenarium 16:58, 10 cze 2011

Trawa ruszy na pewno. Jak potem będzie susza to podlewaj, bo nasiona różnych gatunków traw wschodzą nikerównomiernie, jedne szybciej, drugie wolniej i jak napęcznieją te późniejsze, a Ty nie podlejesz , to zaczną zamierać i będziesz miała trawnik zamiast wielogatunkowego - jednogatunkowy.

Nawilżanie jest bardzo ważne dla prawidłowych wschodów traw.

Instagram Ogrodowiska
isia33 17:12, 10 cze 2011

Ooo, tego nie wiedziałam. Dziękuję.
isia33 17:13, 10 cze 2011

Oto 1 z 3 rabat, które zrobiłam. Nic wielkiego, ale mnie cieszy Jest trochę pusto, w rogu ma być 5 świerków serbskich, niestety w mojej okolicy nieosiągalnych. Pod murem jest śliwa wiśniowa, hosty, 5 hortensji Annabelle, pod samym murem bluszcz. Nie jestem pewna, dać tutaj te 2 kulki bukszpanu? I chyba pachysandra jako wypełnienie. Po lewej stronie są choina kanadyjska Jeddeloh, 3 hortensje Limelight, miskant Arabeque i będą jeszcze 3 tuje Smaragd. To początek, będę tam jeszcze coś dodawać, np żurawki, ale jak uda mi się coś zdobyć, będę polować

Danusiu, właśnie myślę nad tą rabatą. Chcę dodać coś zimozielonego. Na pewno dodam jeszcze 2 hortensje obok tej środkowej, żeby było gęściej. Przed nimi nie wiem co wyglądałoby lepiej, kilka kul z bukszpanu czy ekranik bukszpanowy a przed nim żurawki Obsidian. Natomiast z drugiej strony, przed Limelight wymyśliłam kilka kul bukszpanu przechodzących w kule z żółtej trzmieliny przed tujami (będą pod płotem za miskantem)
isia33 17:31, 10 cze 2011

Coś takiego:

lub takiego:
isia33 08:31, 13 cze 2011

Wczoraj miałam trochę czasu, więc pobawiłam się trochę aparatem.

Pięciornik

Firletka chalcedońśka

Gailardia

Kuklik