Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;)
15:59, 06 lis 2010
Kobiety także doskonale sobie radzą

na zachętę postanowiłem mimo beznadziejnej pogody wyskoczyć na krótko (bo przerwa miedzy opadami nie pozwoliła na dłużej) na podwórko i cyknąć kilka zdjęć, z których zrobiłem hdr-y
Przy każdym widoku skupiłem się na czym innym żeby pokazać jakie mniej więcej efekty da się uzyskać. Oczywiście taka pogoda nie sprzyja powstaniu dobrego hdr bo wszystko jest szare i nie ma kontrastu światłocieniowego, mój stary słaby aparat również nie ułatwia sprawy

techniki są różne większość ludzi robi hdr z 2-3 zdjęć. W zależności od tematu zdarzało się mi robić nawet z 6 ale różnice są na tyle mało widoczne ze teraz zazwyczaj robię z 3 (prześwietlone, prawidłowo lub niemal prawidłowo naświetlone oraz niedoświetlone) a i często z dwóch (z pominięciem prawidłowo naświetlonego). Używam programu Photomatix Pro 3 ale w Photoshopie CS5 też jest taka sama opcja, istnieją także mini programiki które przerabiają jedno zdjęcie na hdr.

chodziło głównie o wyeksponowanie kolorów widocznych dla oka ale nie nie wychodzących na zdjęciu oraz wyciągnięcie elementów ukrytych w cieniu