Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:50, 01 lis 2010

Do góry
Dziękuję, warto żyć dla takich chwil...
To dla mnie wielka radość czytać takie słowa)

http://www.weranda.pl/domy-i-ogrody/ogrody-i-rosliny/ogrody/7582-ogrod-geometryczny

Po tamtej styczniowej Werandzie miałam jeszcze trzy publikacje:

http://www.weranda.pl/archiwum/2010/05/12952-nastrojowe-zakatki

http://www.weranda.pl/component/content/article/13241

A co z Twoim ogrodem? Wątek rozwija się doskonale.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 17:19, 01 lis 2010

Do góry
"Grażyna

Piękny ogród... Widać wpływy wypraw do Chelsea. Niczego nie za mało i nie za dużo. Ogromnie wysmakowany,bez ogrodowego nowobogackiego kiczu,tak wszechobecnego w wielu ogrodach tworzonych przez niektórch "fachowców".Gratuluję.
Sobota, 09 stycznia 2010, 08:25"

Danusiu,to cytat mojego wpisu dodanego przeze mnie w internetowym wydaniu "Werandy". Wiedziałam,że znam Twój ogród,ale dopiero teraz olśniło mnie skąd ja go znam.Od dawna wpadałam też na Twoją stronę,żeby pooglądać realizacje ogrodów tworzonych przez "Gardenarium",bo uważałam,że to najlepsza tego typu galeria w internecie , zupełnie nie kojarząc tego wszystkiego z Tobą. Teraz wszystko mi się poukładało.
Podwójne gratulację! I tak sobie myślę,że gdybym ja to wszystko wiedziała dużo wcześniej...?
Co to jest? 23:07, 31 paź 2010

Do góry
Ten rdest jest bardzo wysoki, wyższy od człowieka. Raczej Twój Ewo będzie niegroźny. Jak wysoki rośnie, a może masz zdjęcie?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:22, 31 paź 2010

Do góry
Kolejny buk zmienia barwę

Widok za schodów

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:19, 31 paź 2010

Do góry
W puste donice przy garażu wsadziłam ogniki (płasko prowadzone na bambusach), a podsadziłam je trzmielinami

Kolejna zimozielona dekoracja

Białe wrzosy pączkowe

Na tę donicę każdy spogląda wchodząc do ogrodu

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:14, 31 paź 2010

Do góry
Tyły ogrodu, wszystko ma się doskonale bo tutaj jest bardzo zacisznie i cieplej

Bluszcz zaczyna sięgać piętra

Buk przybiera miedzianą barwę

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:09, 31 paź 2010

Do góry
Poskubałam liście hortensji, bo były pomarszczone i brzydkie po ostatnich przymrozkach, ale kwiaty zostały. Przed zimą donice z hortensjami albo zadołuję w gruncie, albo przeniosę i okryję gdzieś w zacisznym miejscu

Taras też już mam uprzątnięty, hosty przycięte, kordyliny australijskie spokojnie jeszcze mogą stać, ostrokrzewy kolorowe też

A to Photinia x fraseri (głogownik), zimozielony krzew szczepiony na pniu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:01, 31 paź 2010

Do góry
Wrzosiec delikatny, różowe wrzosy, bluszcz i popularne "marcinki"

Wrzosiec delikatny

Hebe

Różowe marcinki

Niebieskie marcinki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:53, 31 paź 2010

Do góry

Na schodach coś mnie "naleciało", żeby dorzucić wyjatkowo różowego kolorku, tak na krótko, dla urozmaicenia

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:47, 31 paź 2010

Do góry
Przed rozpoczęciem prac porządkowych trawnik był nieźle zasypany. Nawet przyleciały liście z dębu czerwonego od sąsiadki Kasi, no i oczywiście z mojego tulipanowca.

Do stawu zaś leciały drobniutkie listki z ulicy (Prunus "Umbraculifera")

Tutaj już nieco lepiej, hortensje mimo jesienych barw, bardzo mi się podobają

Można zachwycać się również takimi kwiatami

Nasz przydomowy ogródek 20:58, 31 paź 2010

Do góry
Większość moich hortensji rośnie w donicach właśnie, niektóre sprytnie ukryte, że nikt się tego nawet nie domyśla...
Zielono mi! 20:54, 31 paź 2010

Do góry
Muszę pochwalić donice i ogród w typie śródziemnomorskiego.
Ogród z wodospadem 20:47, 31 paź 2010

Do góry
Justynko, mamy już napisany artykuł o źródełkach bez lustra wody. To woda dla rodzin z dziećmi, bezpieczna, a szumi lub pluszcze. Niedługo będzie zamieszczony.

Zdjęcia z dalszej realizacji a głównie w czasie kładzenia trawnika z rolki, będą.
Wrzosowisko 20:41, 31 paź 2010

Do góry
W ogrodzie Bloomów piękne są też cedry takie pochylone.

Ogród z wodospadem 20:28, 30 paź 2010

Do góry
I jeszcze cała ściana wodna z boku, w specjalnie przygotowanych kieszeniach posadziliśmy jałowce płożące

Świerki serbskie po obu stronach wodospadu posadziliśmy łagodnym łukiem. Są już dość duże (2,2 m) lecz powinny być przynajmniej dwa razy większe, aby złagodzić wielkie skały.

Jak dojdzie trawnik i wsadzimy resztę roślin, zrobi się bardziej zielono.

Ogród z wodospadem 20:15, 30 paź 2010

Do góry
Sąsiedzi z piętrowego domu obok, będą mieli widok na wodospad

Ogród z wodospadem 20:10, 30 paź 2010

Do góry
Dzisiaj było ciepło, uruchomiliśmy wodospad.

Nasz przydomowy ogródek 19:42, 30 paź 2010

Do góry
Zbyszku, oczywiście że są inne kolory: niebieskie, różowe jasne i malinowe, białe ale przebarwiające się na różowo.
Wszysto zależy od gatunku. Pewnie masz zwykłą hortensję H.macrophylla, a jest tyle innych gatunków. Przebojem ostatnich dwóch lat jest Hydrangea paniculata "Limelight"- moja ulubiona obecnie. Zobacz w moim ogrodzie na tej stronie. Co prawda, też jest biała.
I jeszcze kolorowe, co prawda różowych u mnie nie uświadczysz, chyba, że przebarwiły się, ale są takie.
Dobry Sąsiad to skarb 00:02, 30 paź 2010

Do góry
Obserwujcie Emila, co łupie kamienie, co on wyprawia... przepraszam... uprawia
Uprawianie roślin w donicach 23:57, 29 paź 2010

Do góry
Ja wybrałam kwadratowe donice, bo lepiej je ocieplić od środka. Włożyliśmy styrodur (jest dużo cieńszy a chroni tak, jak gruby styropian i mniej miejsca zajmuje).

Na dno donicy (z dziurką oczywiście) położyłam kawałek potłuczonej doniczki (mam w zapasie), potem nasypałam keramzyt (lekki jest) i dopiero ziemię ogrodową z worka (nie sam torf). Casem nie chce mi się dodawać drenażu i nic się nie dzieje złego.
Co wartościowsze egz. wstawiam do garażu, bo świdry np.są w okrągłych donicach, nie ocieplonych od środka i trochę mi szkoda stracić.
Co zima jednak coś przemarza.
Bukszpany są wrażliwe na przemarznięcie bryły korzeniowej. Gdybyś razem z donicami zakopała je do gruntu, na pewno przezimują, a tak żadne zabezpieczenia i ocieplenia nie dają jednak gwarancji przezimowania.

Oprócz styroduru niczym nie zabezpieczam, nie okręcam, bo przekonałam się, że żadne folie bąbelkowe, maty słomiane nie dają pewności.
Mimo tych strat co roku, nie wyobrażam sobie moich schodów bez bukszpanowych kul.

Kaczory rosną w specjalnie wybudowanych donicach bez dna w tarasie z kostki granitowej i cegieł, zimują bez problemu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies