Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Lawenda - Lavandula 23:16, 02 kwi 2011

Do góry
Pwl napisał(a)
i jeszcze taki widoczek, może kogoś zainspiruje

foto: Sue Hasker

Chodnik od furki do domu chcę właśnie tak obsadzić lawendą U mnie to nie będzie taki długi i prosty chodnik, długość tylko ok. 6 mb i w taki mały wywijasek.
Moje ustronie 22:52, 02 kwi 2011

Do góry
Róże można wyściółkować kompostem takim ładnym - przesianym, bez patyczków
U Melona kupuje tzw. próchnicę odkwaszoną, ona jest super, jak puch. Kiedyś też ściółkowałam korą, ale po wyjazdach do Anglii widzę, że u nich tylko próchnica i kompost - baaardzo grubo

Nasz przydomowy ogródek 22:45, 02 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Czy te będą pasowały do naszego filmu?

E, nie - chyba założę te pikowane w kratkę.

Są Danusiu super. Miejmy nadzieję że nie będzie deszczu - chyba że scenariusz będzie z kaloszkami w tle- to tak.
Nasz przydomowy ogródek 22:40, 02 kwi 2011

Do góry
Czy te będą pasowały do naszego filmu?

E, nie - chyba założę te pikowane w kratkę.
Nasz przydomowy ogródek 22:36, 02 kwi 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

Do tej roboty ubrałem buty w kratkę która pomaga utrzymać odpowiedni azymut względem granic działki.

Czy mogę sobie skopiować to zdjęcie na pulpit?
A gdzie kaloszki stylowe?
Nasz przydomowy ogródek 22:36, 02 kwi 2011

Do góry
Zbyszek jesteś niemożliwy
Nasz przydomowy ogródek 22:32, 02 kwi 2011

Do góry
Dzisiaj był dobry dzień na regenerację trawnika. Rano zamglone było a później pięknie wyjrzało słoneczko. Trawnik u mnie jest w stanie baaaardzo niedobrym. Kto dawniej zasilał trawnik w ogrodzie. Uważało się że trawa sama urośnie . Ale Ogrodowisko otworzyło mi oczka szeroko . Najgorzej jest w rejonie dużego świerka i pomiędzy żywopłotem a jałowcami gdzie panował cień gdy słoneczko "przeszło" na zachodnią stronę. Zresztą ze ścieżki tego trawnika prawie że nie było widać. Jak podkrzesałem świerka za Danusi poradą - odsłoniło się wszystko .

Nabyłem nawóz i nasiona trawy (niestety nie znalazłem saletry wapniowej) ale na następne zasilenie lepiej poszukam.

Nasiona i nawóz siałem jednocześnie tzn. lewą ręką trawę a prawą nawóz. Zobaczcie na zdjęcie - nawet równo wyszło.

Do tej roboty ubrałem buty w kratkę która pomaga utrzymać odpowiedni azymut względem granic działki.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:32, 02 kwi 2011

Do góry
Niage napisał(a)
No Agnieszko, rozbawiłaś mnie do łez, na to bym nie wpadła

Jak sobie wyobraziłam taką kulę starannie przystrzyżoną, podsadzoną wokół sałatą jak hostami, to też się roześmiałam. Nie posądzam Danusi o taki numer, ale kto wie? Może?

Jagna, bratki prawdopodobne. Myślałam jeszcze o tych pierwiosnkach, ale liście chyba za mało kontrastujące, mogłyby się zlewać z sałatą...
Ogródek Aldony 22:30, 02 kwi 2011

Do góry
Jałowiec Blue Star zamieniłabym na kulki bukszpanowe Tylko one nie bardzo do wrzosowiska pasują O ! Może kuliste świerczki karłowe np "Little Gem"
Niebieski iglak na pniu może to być Picea pungens "Glauca Globosa"
Jeśli rudbekie tylko dwie, to dodaj chociaż na 5
Berberys Amiration także z 2 na 3

"jakieś trawy" może być rozplenica (Penisetum)

A tak w ogóle to jestem dumna z Ciebie. Ślicznie to wyszło, ta ilość gatunków jest ok!

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:27, 02 kwi 2011

Do góry
No Agnieszko, rozbawiłaś mnie do łez, na to bym nie wpadła
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:24, 02 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Odpowiem jutro, a może zobaczycie, wtedy będzie wiadomo kto wygrał. Ta roślinka już jest u mnie, po prostu wybrałam ją do sałat, bo pasowała bardzo
Nie mogę narazie nic przytaknąć, ani zaprzeczyć, bo nie będzie zabawy.
Prezentacja sałaty z dodatkami w TV jutro

Matko jedyna! Chyba nie z kulami bukszpanowymi?! . Jutro się okaże, tylko koniecznie napiszcie, bo ja nie mam tvn24.
Ogródek Hanusi po zimie 22:23, 02 kwi 2011

Do góry
Dzięki Emilu,Nawet w myślach nie miałam,żeby Ciebie fatygować,Ale skoro jesteś chętny,to zadzwonię,kiedy będę .Czekam na trochę słońca. Tym razem do odsieczy przygotowałam siekierkę,odkopaną pod jałowcem.Musiała tam 2 lata leżeć, bo ja jej tam nie wkładałam.Byłam święcie przekonana,że mi ją w czasie włamania zwinęli.A tu proszę......Dobre duchy kazały mi pod ten płożący jałowiec zajrzeć głębiej......
Zabrać z domu ostrzałkę tylko muszę, bo patyny niezdrowej nabrała,ale ciąć,tnie.A jak się podostrzy,to będzie toporek jak ta lala.

No i ten jałowiec w nagrodę zostanie na swoim miejscu.
Ogródek Hanusi po zimie 22:09, 02 kwi 2011

Do góry
Liściaki trochę podrosną i w jesieni będzie można je meblować.Może co ciekawego z giełdy w maju przytargam?
To co teraz zrobię z ogrodem doczeka ze mną do końca.Bo nikt nie ośmieli się czegokolwiek zmieniać beze mnie za mego żywota.A ponieważ daty nie znam, to muszę tak robić,żeby mi się podobało.Nawet,jakby mnie mieli tu tylko na noszach wnosić......raz do roku.

Tak wygląda obecnie rabatka z lewej strony bramki.Wzdłuż płotu posadziłam forsycję.Na razie mała,ale za 3lata- będzie równa z siatką i kwitnąca.Na zakończeniu....bukszpan...prawie kulka.w tym roku będą tu królować dalie ,aksamitki i..........może nic więcej.
Aktualnie rośnie tu kilka zimowitów,jakieś tulipanowe niedobitki i pierwiosnki.Obok malinowa grządka.
Ogród na skraju sadu 22:03, 02 kwi 2011

Do góry
Neska napisał(a)
Kiedy posadzić do gruntu moją niebieską hortensję?

Te hortensje są pędzone w szklarni, mają bardziej delikatne listki i kwiaty, trzba je hartować, przyzwyczajać
Pomysł z donicą jest dobry, w razie spadku temp. przeniesiesz w ciepłe miejsce.
Podlewaj nawozem do hortensji. Ja cały sezon trzymam hortensje w donicach. Oczywiście nie wszystkie, ale dużo.
Ogródek Hanusi po zimie 20:59, 02 kwi 2011

Do góry
Wiosenne spotkanie na mojej działce zawsze jest miłe.Szczególnie dla mnie.Otwierając skrzynkę z zaworem do wody znalazłam w niej miłego gościa w towarzystwie żabki.żaba była mała,więc jej nie ruszałam,ale jaszczureczka pozwoliła się po dotykać.Była wychłodzona i tuliła się do ręki.Mogłam więc zrobić jej zdjątko i to nie jedno.Ale zdjęcia ustawiane jedną ręką nie wszystkie się udały.

Po sesji zdjęciowej poszła z powrotem do swej kryjówki.
Cały rok w ogrodzie 20:46, 02 kwi 2011

Do góry
Też pierwszy raz widzę Taka mała wygląda jak coś egzotycznego. Obejrzałam w googlach dorosłą roślinę, rzeczywiście delikatna, liście jak u koperku
Ogród coli 20:44, 02 kwi 2011

Do góry
Michal dziekuje za projekt.
Probowalam to sobie dzis sprawdzic na zywo i niestety nie uda sie ukryc studzienki w polokregu, poniewaz ona jest dokladnie na wprost rogu dzialki

Pomysl z niskim zywoplotem raczej do mnie nie przemawia. To bedzie spore utrudnienie w poruszaniu sie po terenie, a ja mam male dziecko, ktore wszedzie chce wejsc i wszystko dotknac.
Ogródek Hanusi po zimie 20:39, 02 kwi 2011

Do góry
Teraz o jałowcach:

Mąż nasadził ich gęsto w szpalerze,ale jak podrosły do 2,5 m-zrobiły się z nich drapaki.Mogłabym nie obcinać,ale są od południowo -zachodniej strony,zabierają mi słońce.Zeszłej wiosny spróbowałam obciąć jednego.na możliwą wysokość.Nie wiedziałam,czy wypuści odrosty ze śpiących oczek.Udało się.

Tej wiosny pod wycinkę poszły następne.Na dodatek wyeliminowałam wszystkie drobne gałązki ze środka.Pierwszy z grupy też został podgolony.Kilka jałowców ze szpaleru zostało wyeliminowane ,z korzeniami.Pomagał mi jak pamiętacie -Emiliano.Następna grupa na rabacie do uporządkowania wygląda tak:

I tak:

Jeżeli się wyrobię ,to w tygodniu ta rabata będzie do obsadzenia dodatkowo krzewuszką.
Chyba,że się zaprę i ........ będzie po jałowcach.
Nie żal mi ich,bo w środku już były gołe patyki,i w dodatku produkowały masę igieł- pod krzewami jest z 25cm tego dobra.
Ogródek Hanusi po zimie 20:23, 02 kwi 2011

Do góry
Jak zapowiadałam,znalazłam się na chwilę w ogrodzie.Krótko,bo tylko 2godziny,ale wystarczyło,bo mżawka na dłużej nie pozwoliła buszować.
A więc tak:Wodę już mam w kranach,i w beczce.Na dodatek leje się z dachu do pojemnika.Podlałam oczywiście cebulkę i rzodkiewkę w szklarni,ale do zbiorów,jeszcze trochę muszę poczekać-chyba do Wielkanocy.
Posadziłam otrzymane prezenty-połowa pójdzie do Emila.Krokusy prawie już na finiszu,ale sasanki dopiero wyłażą.

Róża New Dawn-przezimowała,w tygodniu pójdzie do swojej siostry pod bramkę.

Maliny stoją jak na warcie- czekają na słońce!

Piwonie ,chyba wiedzą,kiedy będzie ciepło?
Thomasa Woodrowa Wilsona w Poznaniu - spacer. 19:44, 02 kwi 2011

Do góry
Kilka obrazków z parku mojego dzieciństwa i młodości, zrobionych kilka dni temu. Moja podróż sentymentalna, bo każdy zakątek, to wspomnienia...Droga przez park, którą pokazuję, to moja droga do szkoły.

Wejście do parku.

Stary okaz platana, między innymi na nim Ojciec uczył mnie nazw drzew.

Pień platana.

I konary.

Staw w parku zimą służył jako lodowisko.

Wodospad, fascynacja mojego dzieciństwa.

Lipowa aleja, moje liceum coraz bliżej...

Widok na palmiarnię, kiedyś miejsca mojej nauki.

Posąg dziewczyny kiedyś stał wśród roślin, dziś w przedsionku Palmiarni.

Zegar słoneczny też stoi w przedsionku, kiedyś przed Palmiarnią.

Na zakończenie wycieczki można sobie kupić motylka...
Jak widać, nie ma mnie w ogrodzie, ale tematu się trzymam.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies