Z błotem wszyscy w tym roku walczymy. Pokazałam niezłą walkę w 4 części o projektowaniu i zakładaniu ogrodu. Tam opróćz odwoddnienia wierciliśmy dziury na głęb. 2,5 m.
Gardenarium nie bierze udziału w konkursie, ponieważ jestem właścicielem Ogrodowiska . Wypadało jako pierwszej na forum pokazać swój ogród.
Grama, zapraszamy do pochwalenia się swoim ogrodem )
Hmmm...i z kim tu konkurować? Miałam zamiar wziąć udział w konkursie,ale teraz mam poważne wątpliwości,no bo jak zmierzyć się z samym GARDENARIUM? A może jednak zaryzykować?
Pozdrawiam.
Ależ w ogóle nie monotonnie, powiedziałabym bardzo romantycznie)
Zwłaszcza tam, gdzie są róże i rośliny o srebrzystym ulistnieniu (lawenda, czyściec).
No i ten buk odm. Purpurea Pendula!!! Czekamy na kolejne cudne zakątki i kompozycje.
Skrzyneczki rewelacja, nigdzie nie widziałam podobnej realizacji. Ja kiedyś miałam drabinę do uprawy truskawek w doniczkach, drabinę z półkami.
Plon był znakomity i truskawki czyste i zdrowe.
Front domu, wejście podkreślają fantazyjne figury z cisa
Posegregowaliśmy już wrzosy wg odmian, niedługo będziemy przygotowywać teren pod wrzosowisko. Przekopiemy glebę z torfem kwaśnym, próchnicą kwaśną i przekompostowaną korą, a na wierzch jeszcze nasypiemy 5 cm warstwę torfu kwaśnego
Projekt koncepcyjny ogrodu zakłada okrągły trawnik i wijące się ścieżki z granitowych płyt zatopione w trawniku. Murki z kamienia i płyty mamy już położone.
Jeśli chodzi o sadzenie to jeszcze można, my też sadzimy właśnie w nowym ogrodzie (zobacz wątek Ogród z wodospadem
Dopóki ziemia nie jest zmarznięta, można sadzić.