Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród z wodospadem 20:05, 21 paź 2010

Do góry

Ścianę gruntujemy środkiem zwiększającym przyczepność EPDM-u do betonu, bo będziemy go tam przyklejać.

Z powodu deszczu musieliśmy wybudować daszek, aby można było kontynuować prace niezależnie do pogody.

Ogród z wodospadem 19:29, 21 paź 2010

Do góry
Chcielibyśmy przedstawić realizację pewnego ogrodu, gdzie brzydka ściana zamieniła się w szumiący wodospad z wielkich skał. Naszą inspiracją do powstania tego ogrodu były wodospady w Kew Gardens i Wisley Gardens.

Oto one:

Budowę tego ogrodu rozpoczęliśmy już w zeszłym roku. Pierwsze były nawierzchnie z kostki granitowej, potem ekipa budowlana i kowal zrobili płot - a właściwie mur. Wyburzono również stary garaż w głębi ogrodu i powstała strasznie brzydka ściana. Postanowiliśmy z tej wady zrobić zaletę: zbudowaliśmy tam wielki wodospad "przyklejony" do muru dawnego garażu.
Prace przy wodospadzie zaczęliśmy od wykorzystania dawnego kanału na podziemny zbiornik wodny i wylania fundamentu pod skały, bowiem wymiary będą imponujące: 6,5 m szerokości oraz 2,5 m wysokości.

Brzydka ściana, ale wiemy, że po zakończeniu prac ogrodowych będzie pięknie
Stary kanał bardzo się przyda na podziemny zbiornik na wodę do zasilania wodospadu.
Jednocześnie zwozimy skały dolomitowe, niesamowicie twarde.

Jesienne uroki traw 19:11, 21 paź 2010

Do góry
Spartina należy u mnie już do przeżytków, gdyż właśnie za bardzo się rozłazi.
Taras z drewna egzotycznego 19:09, 21 paź 2010

Do góry
Przemyśl jeszcze podwójne warstwy może wyjdą tak samo, jak EPDM, a on jest dużo lepszy. Może Twój kier. budowy nie zna po prostu tego materiału. Jest drogi, ale dobry, przelicz, co się bardziej opłaca, czy raz położyć EPDM czy inna wersja?
Przemku jakbyś miał jakieś pytania, to dzwoń do nas. Na stronie "g". są telefony.
Siatka przeciw kretom 19:05, 21 paź 2010

Do góry
Trawa znakomicie się ukorzenia. W jednym z ogrodów kret kopał na rabatach, trawy nie ruszył. W innych ogrodach nigdzie nie kopią krety.
Wydaje mi się, że jest to skuteczna ochrona, wszystkie inne środki zawodzą, a siatka nie.
Pierwsze kroki w zakładaniu własnego ogrodu 19:02, 21 paź 2010

Do góry
Przemek zrobił dobrze z tym piaskiem. W ogrodzie, o którym wspomniałam, nie było już takiej możliwości. Gdybyśmy urządzali ogród od początku też zaczęlibyśmy od piasku, On chłonie wodę.
Nasz przydomowy ogródek 18:58, 21 paź 2010

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Ciągłym modernizacjom ulegają rabaty wzdłuż dróżki prowadzącej do domu. Nie możemy się zdecydować ( ze względu m.innymi na inwazję ślimaków) czy kwiaty wieloletnie , czy jednoroczne .

Jaka tu jest bajeczna kolorystyka ! Mistrzowskie zestawienie kolorów. Pięknie!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:53, 21 paź 2010

Do góry
Dziękuję pięknie. Lecę więc zbierać liście, przestało wiać.
Sosnowo 18:50, 21 paź 2010

Do góry
A powiedz, jaką ogród ma powierzchnię? Mnie się marzy taki ogromny ogród, byłoby gdzie sadzić nowości.

Jak sosny podrosną, można będzie je "podkrzesać" (podciąć dolne gałęzie) i wtedy sadzi się pod sosnami. Teraz masz wspaniałe tło zwłaszcza dla "żółtych".
Zmiany zmiany zmiany 18:44, 21 paź 2010

Do góry

Kochana Agnieszko, kawał dobrej roboty nam tu pokazałaś, ta piwniczka taka nastrojowa, a najbardziej klimatyczne zdjęcie: pierwsze zimowe z tymi cudnymi chmurami nad domem.
Mostki, ścieżki i żwirki bardzo pomysłowe i ładnie wyglądają. Ogród pomaga Wam być bliżej przyrody poprzez choćby spotkania z przyjaciółmi czy rodziną. Jest miejsce dla wszystkich. No i widac rzeźby, ktoś tu jest artystą?

Zbyszek ma rację, będziemy pokazywać nasze osiągnięcia, a niepowodzenia pomogą nam się bliżej poznać, bo wszyscy mamy zamiar pomagać i przekazywac swoje radości z uprawy ogrodu i obcowania z pięknymi kwiatami.
Trochę wiosny jesienią 18:35, 21 paź 2010

Do góry
Nie przejmuj się, wszyscy miłośnicy ogrodów mają przeładowane rabaty. Ja też mam wszystkiego ponad miarę, tylko teraz wszelkie "nadmiary" sadzę w donice, a donic sporo, czasem przejść nie można. Ciągle obiecuję sobie, że zlikwiduję wszystkie niepoytrzebne donice i ciagle ich przybywa. No, może front ogrodu jest umiarkowany, za to z tyłu....ho,ho. Zwożę nowe rośliny, zwłaszcza róże, nie mogę się powstrzymać.
Nie odmawiaj sobie tej największej przyjemności.
Ogród bardzo piękny, zwłaszcza podoba mi się to zdjęcie za kaczeńcami i ten strumyczek z klonem palmowym. Cudnie jest.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:57, 21 paź 2010

Do góry
Dzisiaj wiało niemiłosiernie, tulipanowiec pogubił prawie wszystkie liście

Naleciało też różnych liści od sąsiadów

A z drugiej strony od garażu całkiem czysto było i nawet hortensje dobrze wyglądały jeszcze

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:54, 21 paź 2010

Do góry
shrekol napisał(a)

Ładne zakupy super te biało niebieskie ciekawe jak w rzeczywistości kolor niebieski będzie wyglądał. Widzę, że zdobyliśmy takie same szafirki

Przemku, ciekawe czy nie będą takie bezbarwne?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:37, 21 paź 2010

Do góry
halina_ostrowska napisał(a)
Jejku!!! po prostu zaparło mi dech w piersiach, poczułam się jak w raju niewyobrażalne piękno i gust, gratuluję

Halinko. dziekuję za tak fantastyczne słowa i zapraszam do założenia swojego wątku na dowolny temat.
Jesienne uroki traw 09:58, 21 paź 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Piękne, a najpiękniejsza moim zdaniem jest rozplenica i miskanty. Dużą już masz kolekcję.

Bardzo lubię trawy ze względu na mały ogródek sadze raczej niskie i nie rozchodzące się, w przyszłym roku planuję przerobienie "przedogródka" w którym teraz jest żywopłot z ligustra i kilka iglaków wszystko do wywalenia i tam planuję wsadzenie kilku miskantów dzięki temu uda mi się powiększyć kolekcję traw o większe egzemplarze
Taras z drewna egzotycznego 09:50, 21 paź 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Możesz przyjechać do nas na szkolenie.)

Z chęcią jak kiedyś u siebie będe planować drewniany taras z przyjemnością skorzystam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:36, 20 paź 2010

Do góry
Przymrozki zniszczyły kwiaty hortensji. musiałam je ściąć, ale nie wyrzucałam jeszcze. Koszyk z kwiatami stał kilka dni na schodach.

Pierwsze kroki w zakładaniu własnego ogrodu 23:25, 20 paź 2010

Do góry
Strona Ogrodowiska jest dla wszystkich miłośników pięknych ogrodów i natury. Bardzo chętnie pomagamy i doradzamy.
Ogródek masz bardzo dopracowany, aż strach pomyśleć o przeróbce. Ja osobiście ciagle coś wykopuję i przerabiam, ale jeśli chodzi o ogrody na glinie, to bardzo trudna i mordercza wręcz praca. Może dodałabym więcej liściastych zimozielonych, m.in. żurawek o kolorowych liściach.

Nie dodały się zdjęcia, lecz linki do nich. Czy dasz radę to zmienić?
Nasz przydomowy ogródek 23:15, 20 paź 2010

Do góry
Ostatnie zdjęcie bije wszystkie ! Sympatyczny ogrodnik na tym leżaczku )
Prosimy o więcej.
Sosnowo 19:41, 20 paź 2010

Do góry
Cudnie się zaczyna, czekamy na więcej opowieści o tworzeniu Sosnowa. (nazwa też cudna).
Danusiu świetnie poradziłaś sobie ze zdjęciami.
Jeśli chcesz, aby zdjęcia nie wchodziły na siebie, pomiędzy linkami rób "Enter".
Czekam z wypiekami, co będzie dalej!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies