Szałwia trójbarwna Tricolor jest rośliną jednoroczną.Rozsiewa się sama ale można wysiać nasionka w domu wiosną ,przepikować i w maju wysadzić do gruntu.Rozkrzewia się i długo kwitnie...zdobią ją kolorowe przylistki w kolorze białym,różowym,niebieskim.Nasionka będą jesienią...przypomnij się...
Szałwia ładna sama w sobie, ale Ty dałaś jej odpowiednie towarzystwo i aż "błyszczy" w donicy.
Murek za berberysami bardzo mi się podoba i mam nadzieję, że oświetlenie już wkrótce też zobaczymy
P.S.Dawno mnie nie było siedzę i u Ciebie nadrabiam
U mnie też trochę zdjęć gorszych lepszych i z Matyldą też są [od 165 możesz pooglądać z czytania Cię zwalniam ]
Ale nikt nie sfocił co mi sie wysiało przy ognisku pomiędzy kostką.. .... opowiadałam i pokazywałam ile tam jest gatunków i odmian... szczypior, pomidor, szałwia, dziewanna, kosmos, kleome, koper, naparstnica, werbena..... i nie Pamietam co jeszcze
Kindzia.. już wyciepałam przywrotnika, i posadziłam szałwie od Finki... Przywrotnik niegrzeczny i się pokładał i dominował.. Dwa przywrotniki posadziłam z odmiany niskiej, a reszta out
Tam gdzie dziury jest szałwia Jeszcze nei kwitnie
Chciejstwa zakupione przy okazji objazdu szkółek z Pszczółką też już powoli utykam
I piękna hosta którą ktoś mi dał na spotkaniu i nie pamiętam kto... wybaczyć i sie przyznać. Miejscówkę jej znalazłam zajefajna. Dziura mnie drażniłą, a teraz będzie miodzio... wolny plac czekał dosłownie na tę hostę.. żółte liście i bordowe perukowaca.. czad.. jak sie rozrośnie będzie super A miejsc widoczne z tarasu.. chciałam tu klona, ale eMuś nie powala wyciąć akacji.. teraz będzie dobrze
Piękne rośliny, ale najbardziej teraz mnie ta szałwia zachwyca, ta trójkolorowa, czy ona jest wieloletnia i czy można u ciebie się o nasionka uprosić? z deszczu obie się cieszymy,nawet niech 2 dni pada, chatę ogarnę, rośliny podlane i nowy zapał jest, pozdrawiam Aniu
Witaj Mathildis,
no i dzis będe ujarzmiac te wybujałae szałwiska, kupiłam wczoraj w oBI podpory z zielonego plastkiju, takie obrecze zeby ujarzmic te moje szałwie i hortensje...
Najpierw sadzimy rosliny, nawozimy zeby rosły a potem mamy kłopot jak za mocno sie rozszaleja
Wiedeń śliczny, byłam tam wielokrotnie, zkochałam sie w nim prawie 25 lat temu jak tam studiowałam przez jakis czas...dlatego zawsze chetnie go odwiedzam z duzym sentymentem, zawsze też odnajduje w nim cos nowego, jakes nowe miejsca, zaułki, budowle...itd. Polecam !
Szałwia i funkie
Szałwia i stipa.....piękna ta stipa przebarwia się na czerwono..... szkoda że Jednoroczna...
I ukochane przetaczniki w kuleczkach z cisa ...a za cisem róże będą.....już zamówione hihih w piątek będą
I Madżenkowa ..... ciekawe czy przetrwa zimę...ah będę okrywać wczoraj zakorowana
Moich również ,śliczny zestaw .Moja lawenda jest bardziej niebieska ale cos mało ma kwiatów a krzaczki nie są tak malutkie ,nie wiem dlaczego .czy lawendę się czymś zasila aby pobudzić kwitnienie?
Ok nie było mnie sporo czasu no ale ...u Was jestem na bieżąco ...(tak myślę)
Kilka zdjęć na dzień dobry
Lawenda w gabionie szaleje...a siedzi w szczerym piachu hahahah i jak tu jej nie kochać
Szałwia kończy kwitnienie.....trzeba ją ścinać??????
Rabata trawiasto wrzosowa.