Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

monteverde 12:04, 20 sie 2014

kosolka napisał(a)
A to... Moje biedne chore, oskubane róże Poobrywalam liście, pocielam pędy,opryskałam.... Niektóre całkowicie łyse są..

Widzę wstrzemięźliwość w zakupach a o róże się nie martw listki odrosnąpozdrówka
Robaczek 12:26, 20 sie 2014

Olu, najtańsza jest szałwia Blaukonigin, najszybciej się też rozsiewa. Kompaktowe odmiany, np. nemerosa Marcus są ładniejsze, ale wtedy daj na front kilka kępęk, szkoda ją chować z tylu.
Skoro już masz Chopiny to..trudno Nie musisz z nich rezygnować. Posadz w jednej kępie, daj obwodkę z bukszpanu i rób zdjęcia jak bedą ładne Potem zetnij i zapomnij
Wstrzymaj się z zakupami, dopóki nie będziesz miała ostatecznej listy. Pokaż w wątku pęłną listę planowanych bylin, moze coś doradzimy
Peonie pod koniec sierpnia się wykopuje i dzieli duże karpy, to najlepszy moment. Moze na Ogrodowisku ktoś ma do podziału i Cię obdaruje? Zajrzyj do wątków o nadwyżkach roślin, szałwia też pewnie się znajdzie, szkoda kasy.
Poza tym te darowane rośliny najlepiej rosną
kosolka 12:34, 20 sie 2014

Szałwię macus miesiąc temu zamawiałam, jest dookoła rabaty przy domu (tej gdzie teraz rosną chopiny własnie), za kocimiętką..
Myslałam że masz na mysli jakąś inną, wyższą, jakoś tak zrozumiałam - że mam ją dac do tyłu przed krzewami razem z odętką i ostróżkami. Zrozumiałam źle?
Jeszcze nic nie kupuję - jeżeli chodzi o tą rabatę. Czy mam napisać raz jeszcze co MAM w poczekajce w tej chwili? I listę wrzucę, ale potraktujmy ja tak, że to lista ogolna do mojego ogrodu, na wszystkie rabaty bylinowe które będą w przyszłości, bo ona ma.... 60 pozycji
monteverde 12:44, 20 sie 2014

Robaczek napisał(a)
Olu, najtańsza jest szałwia Blaukonigin, najszybciej się też rozsiewa. Kompaktowe odmiany, np. nemerosa Marcus są ładniejsze, ale wtedy daj na front kilka kępęk, szkoda ją chować z tylu.
Skoro już masz Chopiny to..trudno Nie musisz z nich rezygnować. Posadz w jednej kępie, daj obwodkę z bukszpanu i rób zdjęcia jak bedą ładne Potem zetnij i zapomnij
Wstrzymaj się z zakupami, dopóki nie będziesz miała ostatecznej listy. Pokaż w wątku pęłną listę planowanych bylin, moze coś doradzimy
Peonie pod koniec sierpnia się wykopuje i dzieli duże karpy, to najlepszy moment. Moze na Ogrodowisku ktoś ma do podziału i Cię obdaruje? Zajrzyj do wątków o nadwyżkach roślin, szałwia też pewnie się znajdzie, szkoda kasy.
Poza tym te darowane rośliny najlepiej rosną
Robaczek co Ty za głupoty o Chopinach piszesz ja miałam przepiękne i teraz w drugim ogrodzie też
kosolka 12:56, 20 sie 2014

LISTA.
Pogrubione sa te które mam (cebule są zamówione, za dwa tyg powinny być), w ilościach podanych. Mam kilka ostróżek, ale nie wiem jak z kolorami u nich. Chyba lepiej kupić juz kwitnące? Widziałam wcz w CO, były ciemnoniebieskie i fioletowe.

1.Jeżówka Cranberry Cupcake-róż
2.Jeżówka Secret Romance-róż
3.Przetacznik kłosowy Fairy tale-jasny pudrowy róż
3a.Przetacznik nn - ciemny róż 3szt
4.Lawenda wąskolistna Hidcote blue strain/ Hidcote Compact-ciemny fiolet
5.Lobelia lśniąca Fan salmon-ciemny róż
6.Floks Blue Boy-niebiesko-fioletowy
7.Floks Blue Paradise-niebiesko-purpurowy
8.Floks Graf zeppelin albo kirmeslander albo Younique Bicolor-biały z róż środkiem
9.Ostróżka Pure white-biała
10.Ostróżka Summer Sky-błękitna
11.Pysznogłowka-ciemnoróżowa (3szt)
12.Aster Barrs Blue-jasnoniebieski
13.Aster Royal Ruby-purpurowy (5szt)
14.Aster Rudolf Goethe-lawendowoniebieski
15.Dzwonek Campanula Alba-bialy
16.Przylaszczka-biała
17.Irys Cambridge-błękitny
18.Firletka Smółka-ciemnoróżowa
19.Odętka-blady różowo-fiolet
20.Odętka-biała
21.Róża Artemis-kremowa
22.Róża Pomponella-ciemny róż
23.Róża Quinn of Sweden-blady róż
24.Róża Glamis Castle-kremowa
25.Róża Brother Cadafael-jasnoróżowa
26.Róża Geoff Hamilton-kremowo-różowa
27.Róża Chantal Thomas-bladoróżowa
28.Róża Hans Gonewein-jasnoróżowa
29.Róza Chopin-biało-żółtawa (5szt)
30.Róża Heritage-rózowo-liliowa
31.Róża Pastella-kremowo-różowawa (2szt)
32
.Czosnek azureum 20szt-niebieski
33.Czosnek Shearocephalon 60szt-różowo-zielony
3
4.Czosnek Graceful 12szt-biały
35.Liliowiec Catherine Woodberg 3szt-różowy
36.Liliowiec Double dream 3szt-różowy
37.Szafirek White Magic 20szt-biały
38.Szafirek Pink Sunrise 3szt-różowy
39.Snieżyca letnia 10szt-biała
40.Zawilec Bride 40szt-biała
41.Krokus Cream Beauty 30szt-kremowy
42.Krokus Sky blue 30szt-błękitny
43.Krokus Firefly 10szt-bladofioletowy
44.Tulipan Honey Moon 5szt-biały
45.Tulipan Spring green 5szt-biało-zielony
46.Tulipan Webers Parrot 5szt-zielono-róż-biały
47.Tuipan White Parrot 10szt-biały
48.Tulipan Angelique 5szt-różowy
49.Tulipan White wings 10szt-biały
50.Tulipan biały nn 100szt-biały
51.Tulipan biało-różowy 10szt-biało-różowy
52.Przebiśniegi
53.Perovskia-niebiesko-fioletowy - 3szt
54.Liatra-ciemny fiolet -5szt
55.Piwonia Shirley Temple-biała -2szt
56.Perukowiec-ciemnopurpurowy
57.Kalina roseum
58.Rozplenica Japońska - 3szt
59.Jaśminowiec
kosolka 12:59, 20 sie 2014

monteverde napisał(a)
Robaczek co Ty za głupoty o Chopinach piszesz ja miałam przepiękne i teraz w drugim ogrodzie teża ja zagłosowałam na Twój ogród

I widzicie dziewczyny.. każdy ma inne doświadczenia, a ja czerpię od Was wszystkich, muszę to u siebie wyśrodkować i dopasować do moich potrzeb i możliwości.
Robaczek 13:09, 20 sie 2014

Aniu, Olu
Chopin to piękna odmiana, niestety genetycznie podatna na mączniaka i plamistość.
Choruje co roku, bez względu na pogodę i opryski.

Aniu, nam rozumieć, że u Ciebie jest zdrowa cały sezon?

monteverde napisał(a)
Robaczek co Ty za głupoty o Chopinach piszesz ja miałam przepiękne i teraz w drugim ogrodzie teża ja zagłosowałam na Twój ogród

Aniu, piszę o swoich doświadczeniach z tą różą, a ta opinia nie jest odosobniona.
Na temat głosowania się nie wypowiadam. Wydawało mi się, że wybiera się ogrody

Olu, w kwestii szałwii - pisałam o tej klasycznej, wysokiej (Blaukonigin). O Marcusie napisałam w kontekście obwódki lub frontu rabaty, tak jak masz przy domu.
Zuzula 13:21, 20 sie 2014

Lista na schwał. Kilka razy musiałam wujka google budzić. Wiesz, że ja zamiast z podpowiedzią, zawsze przychodzę z pytaniem.
Długo masz liatrę? Rozrasta się do takiego stanu, żeby ją rozmnożyć? Mam jedną sadzonkę, która kwitła pięcioma kłosami. Urzekła mnie na dobre i myślę o dokupieniu.

Wiosennych Ci zazdraszczam. Moje zamówienie dopiero w trakcie.
kosolka 13:28, 20 sie 2014

Zuzula napisał(a)
Lista na schwał. Kilka razy musiałam wujka google budzić. Wiesz, że ja zamiast z podpowiedzią, zawsze przychodzę z pytaniem.
Długo masz liatrę? Rozrasta się do takiego stanu, żeby ją rozmnożyć? Mam jedną sadzonkę, która kwitła pięcioma kłosami. Urzekła mnie na dobre i myślę o dokupieniu.

Wiosennych Ci zazdraszczam. Moje zamówienie dopiero w trakcie.

Ja nic nie mam długo Od wiosny ją mam. Jedna tak jak Tobie - zakwitła kilkoma kłosami, reszta pojedynczo. Ale odnośnie rozmnażania czy rozrostu nic Ci niestety nie powiem... Kupiowane tak na marginesie w biedr.za grosze
JulkAd 13:49, 20 sie 2014

Przyszłam zobaczyć Twoje poczynania...fiu, fiu 124 strony w miesiąc?....kiedy Ty w ogrodzie Olu działasz....ciekawa jestem efektów końcowych....pozdrowienia zostawiam
...tylko 3 wrzosy?....twardziel z Ciebie