Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Park- ogród w Nałęczowie 17:19, 19 sty 2011

Do góry

potoczek i wierzby.....
Park- ogród w Nałęczowie 17:16, 19 sty 2011

Do góry

Widok z okna domku angielskiego, w którym mieszkałam....
Park- ogród w Nałęczowie 17:14, 19 sty 2011

Do góry

łabędzie...jak wszędzie uwielbiają dokarmianie....
Park- ogród w Nałęczowie 17:12, 19 sty 2011

Do góry
Jesienią byłam w sanatorium w Nałęczowie. Początkowo nie byłam zadowolona ( chciałam nad morze), listopad, jesień a ja do Nałęczowa. Gdzie Wrocław a gdzie Nałęczów ( dojazd).
Teraz nie dziwię się ,że wyjeżdżali tam i tworzyli pisarze, poeci ( Prus, Żeromski. Ewa Szelburg-Zarębina i inni)..Zamieszkałam w domku angielskim usytuowanym w parku- ogrodzie przy pałacu Małachowskich. Nic ująć, nic dodać.....oto kilka przykładów....Pozdrawiam

----------------------------
Kaktus

raj dla kaczek.....
Suche kwiatostany 11:08, 19 sty 2011

Do góry
Szczeć barwierska - Dipsacus fullonum

Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 10:55, 19 sty 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Co za pracowita dziewczyna!Dom,dzieci i jeszcze ogród!Energia niespożyta!Skąd ja to znam?
Gratuluję wysiewów.

Ja swoje zacznę od lutego.Wtedy jest dzień dłuższy i rośliny będą mniej wybiegnięte.Dużo nie sieję.Bo nawet jeszcze nasion w ogrodniczym nie było jak byłam w sklepie. Muszę wybrać się do centrum Ogrodniczego.
Wysiewam na rozsadę:
Pomidory-mam swoje wypróbowane odmiany,
Sieję doniczkę sałatek w domu-jak już mrozy odpuszczą na początku marca-będę miała do szklarenki gotową rozsadę.
Dalie- w tym roku wysieję -karłowe,a wysokie leżakują w piwnicy do kwietnia.
Astry i Cynie- w marcu wysiewam w szklarni
Aksamitki-od razu do gruntu
Nasiona na kiełki-aktualnie zajadam się kiełkami rzodkiewki+chleb razowy na zakwasie+masełko! Pycha!

I tym miłym akcentem kończę,i wpraszam się na następną wizytę!Do zobaczenia u mnie-,,Ogródek Hanusi po zimie"-Zapraszam

Haniu można linkować, jest taki znaczek trzeci z kolei nad linijką Ogródek Hani

Iglaki - ulubione gatunki 10:21, 19 sty 2011

Do góry
Z iglaków najchętniej sadzę :

Kosodrzewiny (Pinus mugo) - różne odmiany, lubię też żółte

Cyprysik groszkowy "Filifera Aurea Nana" (Chamaecyparis pisifera "Filifera Aurea Nana") bo ma śliczny kolor i "włosy"

Tuję wschodnią "Aurea Nana" ( Platycladus orientalis "Aurea Nana") za pokrój i kolor

Choinę kanadyjską "Jeddeloh" za jasnozielony kolor i koronkowy wygląd

Cisy ogólnie, a w szczególności kule na pniu (Taxus) - są takie szlachetne i dobrze trzymają formę

Ulubionymi drzewami świerki serbskie (Picea omorika) i choina kanadyjska (Tsuga canadensis)

A jakie są Wasze preferencje jeśli chodzi o iglaki?
Ogródek Hanusi po zimie 23:56, 18 sty 2011

Do góry
Bogda! Witam na ,,moim terenie"!MIło,jak sąsiadki wpadają w odwiedziny i jeszcze chwalą ,to co zobaczą!
Hortensje mam od dawna,ale bez nazw odmian, przeważnie są to prezenty okolicznościowe,albo pozyski od sąsiadów:coś za coś!
A mam :-zwykłe ogrodowe,były różowe,teraz mam kwaśną ziemię w tej części ,to na niebiesko zaczęły się przebarwiać./chyba z 5 krzewów/
-tradycyjną białą,która jest niezawodna w kwitnieniu
-różową o pstrych liściach
-różową o kwiatach w pokroju kiści bzu-ale ta ,to będzie dopiero kwitła za dwa lata-jest małą sadzonką -20 cm/jak nie przemarzła/
-czerwona- też sadzonka20 cm

Uploaded with ImageShack.us

To jest widok mojego ogrodu -na część trawnika i grządki z liliami i koprem,Jesienią zdążyłam poszerzyć trawnik-Tę część ogrodu będę przerabiać -przebudowywać wiosną.Ogrom pracy!A siły uciekają!
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 23:13, 18 sty 2011

Do góry
Co za pracowita dziewczyna!Dom,dzieci i jeszcze ogród!Energia niespożyta!Skąd ja to znam?
Gratuluję wysiewów.

Ja swoje zacznę od lutego.Wtedy jest dzień dłuższy i rośliny będą mniej wybiegnięte.Dużo nie sieję.Bo nawet jeszcze nasion w ogrodniczym nie było jak byłam w sklepie. Muszę wybrać się do centrum Ogrodniczego.
Wysiewam na rozsadę:
Pomidory-mam swoje wypróbowane odmiany,
Sieję doniczkę sałatek w domu-jak już mrozy odpuszczą na początku marca-będę miała do szklarenki gotową rozsadę.
Dalie- w tym roku wysieję -karłowe,a wysokie leżakują w piwnicy do kwietnia.
Astry i Cynie- w marcu wysiewam w szklarni
Aksamitki-od razu do gruntu
Nasiona na kiełki-aktualnie zajadam się kiełkami rzodkiewki+chleb razowy na zakwasie+masełko! Pycha!

I tym miłym akcentem kończę,i wpraszam się na następną wizytę!Do zobaczenia u mnie-,,Ogródek Hanusi po zimie"-Zapraszam

Agnieszkowy ogródek 23:02, 18 sty 2011

Do góry

Ta też podobno ma bardzo intensywne kolory (Sweet Tea), ale chyba wolę tą wcześniejszą.
Agnieszkowy ogródek 22:43, 18 sty 2011

Do góry
Stresowała mnie bardzo ta rabata, bo wiedziałam, że sama nic tu nie poradzę. Bezsilność mnie wpienia. Gosia skróciła moje męki ))))

A teraz jeszcze pytanie o żurawki: która z bordowych żurawek najlepiej znosi duże nasłonecznienie (zakładając, że ma odpowiednią ilość wody)?
Ostatnio znalazłam taką piękność (Peach Crisp):

Podoba mi się jej kolor, że nie jest taki zimny. Raczej ognisty. Lubię takie zdecydowane.
Agnieszkowy ogródek 22:28, 18 sty 2011

Do góry
Ten świerk wygląda tak, jak tutaj tylko byłby na kiju. Ale obok jest jeszcze Chamaecyparis pisifera - cyprysik groszkowy z prawej. Są też takie żółte, nawet ładniejsze i wolę, ale wtedy były tylko zielone, jak robiłam ten ogród.

Ogródek Hanusi po zimie 22:26, 18 sty 2011

Do góry

Chociaż nie wszystkie zakwitają równie obficie,jak te na zdjęciach-wszystkie je lubię za nieprzewidywalność kolorów na jednym krzewie.
Agnieszkowy ogródek 22:18, 18 sty 2011

Do góry
Można by także posadzić w zawijasku wrzośce. Te wiosną robią się bordowe, a zimą są zielone (zdjęcie z marca).
Kopię dołki, podsypuję kwaśnej ziemi i sadzę wrzośce, a reszta rośnie w obojętnej.

U mnie tak rośnie.

Agnieszkowy ogródek 22:13, 18 sty 2011

Do góry
Tak wg przepisu to trzmielinę co 30 cm to jakieś 9 szt na m2. Ja czasem sadzę gęściej, jedną przy drugiej jak chcę pokryć gęsto i szczelnie, a potem tnę. To u mnie kwadraty.
Te kwadraty już nie powiększą swojej powierzchni dzięki cięciu. Będą bardzo gęste i dobrze. Lubię takie bryły.
U mojej mamy weszła po rynnie jak bluszcz aż do dachu.

Polubiłam Golden Harlequin

albo Harlequin

Ogródek Hanusi po zimie 22:08, 18 sty 2011

Do góry
Niestety ,Tylko 3-4 sezony,a potem bardzo się kruszą.Nie będę ich już stosować.Ze uwagi na kłopotliwe dla mnie przechowywaniem przez całe lato.Powrócę do zwykłej słomy i gałązek jedliny.Tym bardziej,że zimy na Pomorzu,nie są tak ostre jak na południu kraju.Myślałam,że ochronię trochę hortensje ,ogrodowe,ale nic mi to nie dało, Hortensje najbardziej cierpią,kiedy są wiosenne przymrozki. Okryte matami,za szybko wchodziły w życie,a potem klops! I nie było kwiatów!A te nie okryte kwiatów. miały dużo.Zauważyłam,że te w cienistej części ogrodu ,zawsze mi kwitną,a te z wystawy południowej ..... dostają w kość.

Nasz przydomowy ogródek 22:07, 18 sty 2011

Do góry
Niage napisał(a)

U mnie mokro jest .Ale pewnie jutro obetnę grubą gałąź od starej śliwy.Dobre i to.

U mnie też glajda niesamowita (pod spodem glina). Tylko spoglądam na ogród, kiedy wracam późnym popołudniem z pracy. Czekam z utęsknieniem na dłuższe dni. Już bym chciała też wystartować

Geniu ale zasuwasz na tym koniu że hej.
Agnieszkowy ogródek 22:01, 18 sty 2011

Do góry
goniak napisał(a)
No dobra, skończyłam )

Ja tu już nic nie mam do roboty, ta koncepcja mieści więcej roślin, mnie chodziło o to że na tej rabacie dla zrównoważenia proporcji potrzebny był trawnik, jego kształt może być również taki, ważne żeby był, to wtedy jest lepiej rośliny wyeksponować.
Mój styl projektowania jest nieco inny od Gosi, ale widać że Ty lepiej lubisz Gosiny. Ja bym pewnie zawęziła ilość gatunków, ale kolorowy ogród bardziej pasuje do tego co już jest. Zawijasek mój z Kuropatwy się zalazł. Miło mi bardzo.
Agnieszko wydrukuj sobie to zdjęcie i pomaluj, wtedy Ci się rozjaśni bardziej .
Gosia odwaliła kawał dobrej roboty. BRAWO !

Agnieszkowy ogródek 21:58, 18 sty 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Dotarłam narazie dotąd i odpowiadam na pytanko.
Ta roślinka to SAXIFRAGA cuneifolia Variegata czyli skalnica

No kurcze, na to bym nie wpadła: żeby wśród bukszpanu posadzić skalnicę! Do głowy by mi nie przyszło połączyć te dwie rośliny!

Czy w takim zawijasku można posadzić coś jeszcze innego: jakieś niewysokie trawki (ptasie łapki czy coś tam) albo jakieś żuraweczki? Bo trzmielina pewnie byłaby za wysoka i mogłaby przeleźć przez bukszpan...
Agnieszkowy ogródek 21:49, 18 sty 2011

Do góry
Agnieszka napisał(a)
To wiem, Goniu Chodzi mi o tę roślinkę wewnątrz bukszpanu, na ziemi, takie zielone listki, niziutko na ziemi.

Co do zawijaska, to zaproponowałaś tawułkę, a skłaniałabym się do bukszpanu. Dlatego pytałam. Zawijaska narysowałaś artystycznie!!! Czy teraz rysunek rysowała Twoja siostra?

Dotarłam narazie dotąd i odpowiadam na pytanko.
Ta roślinka to SAXIFRAGA cuneifolia Variegata czyli skalnica

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies