Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Krąpiel Chantriera (Tacca chantrieri) 19:59, 19 mar 2011

Do góry
Kupiłam takkę na Plantexpo w Łodzi. Teraz będę mogła sprawdzić jak się powinno uprawiać tę roślinę w domu. Liście ma bardzo podobne do skrzydłokwiatu.

Naparstnica purpurowa - Digitalis purpurea 19:45, 19 mar 2011

Do góry
Haniu masz racje w tamtym roku moje naparstnice były o połowę mniejsze i słabo kwitnęły. a wszystko przez deszczową i zimna wiosnę. mam nadzieję że następne siewki będą bardziej witalne

Uploaded with ImageShack.us

Ogród na skraju sadu 19:38, 19 mar 2011

Do góry

Dla odmiany trochę wiosny z zeszłego roku To moja papierówka
Mój kawałek raju 19:27, 19 mar 2011

Do góry
ponieważ u nas pokazało się dzisiaj ładne słoneczko i po 12.00 zrobiło się ciepło, poszłam do ogrodu, oczywiście dalsze porządki, przycinanie bukszpanu, robienie sadzonek za pomocą ukorzeniacza i tak do17.00, człowiek jak wariat jak się dorwie do roboty to nie wie kiedy skończyć)ale jestem zadowolona, uff)

a teraz zrobiłam sobie kawkę i poczytam, co przez cały dzień działo się na Ogrodowisku)
Dzwonek karpacki (Campanula carpatica) 19:22, 19 mar 2011

Do góry
Wdzięczna bylina tworząca luźne kępy wysokości 15–40 cm o licznych i wiotkich, pokładających się lub podnoszących, rozgałęzionych łodygach. Kwitnie od lipca do września. Najlepiej czuje się w miejscach słonecznych i półcienistych. Roślina na rabaty skalne. Łatwa w uprawie, rozmnaża się przez samosiew. Aby uniknąć nadmaru roślin należy obcinać przekwitłe kwiatostany. Można spotkac odmianę o białych kwiatach

Amatorskie rozmnażanie roślin w ogrodzie 19:06, 19 mar 2011

Do góry
Danusiu co powiesz na to . patyczki hortensji grandiflora z tegorocznej wiosennej pielęgnacji - szkoda było wyrzucać wsadziłam obok wysianej Bazyli i porów . a to obok to tawuły nie przyjął sie tylko ostrokrzew karbowanolistny

to tak dla eksperymentu na temat rozmnażania

Skrzydłokwiat - Spathiphyllum 18:56, 19 mar 2011

Do góry
A to mój
Pejzaże 18:50, 19 mar 2011

Do góry
Park otaczający zamek w Rzemieniu.
Miejscowość Rzemień, należąca do gminy Przecław położonej w województwie podkarpackim, leży w dolinie Wisłoki, na jej prawym brzegu, przy trasie Dębica-Mielec.

Zwierzyniec; staw okalający wyspę, na której znajduje się kościół filialny pw. św. Jana Nepomucena
Ogród w Tarnowie 18:38, 19 mar 2011

Do góry
W oczekiwaniu na wiosne c.d.

Plantexpo w Łodzi 18:35, 19 mar 2011

Do góry

Takie ryby można było zobaczyć w Palmiarni w Łodzi i ja je widziałam!

Agnieszkowy ogródek 18:24, 19 mar 2011

Do góry
Danusiu, korzystając z okazji, że tu jesteś: czy masz w swoich bogatych zbiorach zdjęć jakiś ogród z brzozą Youngii? Oglądałam w internecie wiele zdjęć, ale wszystkie przedstawiają tę brzozę jako soliter, ewentualnie podstrzyżoną "na parasol". Podoba mi się, ale chcę tę brzozę posadzić niejako w rogu, ale coś jeszcze chyba bym przy niej posadziła. Chciałabym, aby stworzyła kryjówkę dla dzieci (namiastka szałasu), a jak już będzie bardzo rozrośnięta, to może też zrobię z niej "parasol"?

Zdjęcie jest z 2009 roku, karmnik był wbity na chwilę, więc miejsce jest właściwie niewykorzystane.

Chciałabym tu zrobić małe ognisko albo właśnie posadzić tę brzozę.Miejsca jest dość. A może uda się połączyć jedno i drugie? Jesienią nawet zrobiliśmy tam prowizoryczne ognisko. Było super, spodobał nam się ten pomysł... Oczywiście to nie jest rozwiązanie docelowe.
Ostróżka ogrodowa (Delphinium cultorum) 18:24, 19 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ja też mam ostróżki na rabacie przed murem, bo bardzo mi pasują kolorem. Najbardziej lubię te granatowe, najciemniejsze. Przycinam je po kwitnieniu, wtedy wypuszczają nowe pędy i kwitną powtórnie. Dobrze jest podlać np. Florovitem.

Danusiu, UROCZA ! Te białe środki są niewątpliwie pięknym dodatkiem!
Amatorskie rozmnażanie roślin w ogrodzie 18:21, 19 mar 2011

Do góry

w związku z wiosna chciałam wam pokazać jak łatwo można rozmnażać rośliny. to na przykładzie bukszpanów . sadzonkuje na wiosnę po obcięciu wszystkie końcówki na obrzeżach warzywniaka i czekam cierpliwe rok albo dwa

a za dereniem to wierzba mandżurska z gałązki - no może dłuższego pędu a nie gałązki

to już nowa różanka obsadzona żywopłotkiem z własnych bukszpanów . na razie więcej bukszpanu niż róż

tawuły rozmnożone z sadzonek

szałwia z sadzonek rozmnożona z dwóch egzemplarzy

mój mały rozmnażalnik . mam takich kilka w ogrodzie w miejscach zacisznych niezbyt nasłonecznionych zawsze po lecie wyrzucam w te miejsca ziemię ze skrzynek jednorocznych

hortensje z sadzonek

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 18:03, 19 mar 2011

Do góry
Sylwia nie ma mowy o kompoście za miesiąc . w tym temacie akurat mam duże doświadczenie , bo kompostuje odpadki już 10 lat . miałam też plastik z castor. ale powyginał się po 1 zimie i goniła pokrywa po całym ogrodzie - dziadostwo zareklamowałam ..ja z racji że mam 30 ar. to kompostu u mnie jest po prostu teraz góra i mogę zaręczyć że wtedy najlepiej się kompostuje trwa to co najmniej rok. jeżeli nie ma grubych gałęzi . te rozkładają się co najmniej 2 lata . dlatego ja wolę zmielić w rozdrabniaczu i na rabatę leśną. jak kompost leży luźno to można go dowolnie przerzucać i lepiej się kompostuje. wiem że szkółki i gospodarstwa ogrodnicze tak robią . można po oddzielać komorami ale powinien być duży dostęp powietrza. dodatkowo dla przyspieszenia reakcji posypuje pryzmę wapnem ogrodniczym albo gotowymi preparatami z castr. dużo to przyspiesza. dla wzbogacenia dodaje guano gołębie ale daje też wszystkie zielone odpady z kuchni oprócz jedzenia tzn. obierki , fusy ,skórki z banana . ale nie z cytrusów.w lecie polewam wodą tylko jak jest długa susza . w drugim roku jest używane nowe miejsce a to z ubiegłorocznym spokojnie leży i czeka na wykorzystanie do usypania nowej rabaty. jednym zdaniem żadna robota a złoto jest

a to rabata usypana całkowicie z kompostu.
Ogród u stóp klasztoru 17:35, 19 mar 2011

Do góry
w związku z wiosna chciałam wam pokazać jak łatwo można rozmnażać rośliny. to na przykładzie bukszpanów . sadzonkuje na wiosnę po obcięciu wszystkie końcówki na obrzeżach warzywniaka i czekam cierpliwe rok albo dwa

a to wierzba mandżurska z gałązki - no może dłuższego pędu a nie gałązki

to już nowa różanka obsadzona żywopłotkiem z własnych bukszpanów

tawuły rozmnożone z sadzonek

hortensje z sadzonki

Agnieszkowy ogródek 16:56, 19 mar 2011

Do góry
Agnieszka napisał(a)
Pogoda paskudna, więc chodzę od okna do okna i myślę.... (deszcz pada, dzieci się nudzą )

Bardzo chciałabym mieć w ogrodzie wodę.... Mam dwa pomysły:

Moje marzenie to ta wielka płytka żwirowa sadzawka. To jest szczyt moich marzeń. Idealne miejsce na taką kałużę to ten wygospodarowany przez Gosię trawnik na półkolistej rabacie. Nadal rozważam wykonanie tam tej sadzawki zamiast trawnika. I do tego taki spory głaz z tryskającą delikatnie wodą. Czyli dokładnie to, co ma Maja w swoim ogrodzie, tylko w większej skali:

Można to zrobić, ale zupełnie w inny sposób niż źródełko bez lustra wody.
Pogłebiamy w jednym miejscu i zakopujemy donicę plastykową większą i wykładamy folią stawową, W zagłębieniu umieszczamy pompę, przykrywamy kratką, włókniną i nasypujemy kamyki.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:46, 19 mar 2011

Do góry
Wstałam rano i zastałam taki oto widok

Plantexpo w Łodzi 16:34, 19 mar 2011

Do góry
Dodatki w stoisku Tracza

Plantexpo w Łodzi 16:21, 19 mar 2011

Do góry
spojrzenie na donice raz jeszcze

Plantexpo w Łodzi 16:19, 19 mar 2011

Do góry
Źródełko I

Źródełko II

Kwitły wrzośce i wawrzynek

Pamiątkowe zdjęcie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies