Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z wodospadem 21:14, 11 lis 2010

Do góry
Udało nam się dokończyc ogród, nie uwałowaliśmy tylko trawy, bo jednak za mokro jeszcze i pod stopami się ugina. Czekamy na suchszy czas.

W donicach posadziłam choinę kanadyjską (Tsuga canadensis "Jeddeloh") i ciemnoróżowe wrzosy

Na skarpie posadziłam Eonymus fortunei "Golden Harlequin" i kalinę (Viburnum "Globosa") w formie szczepionego drzewka. Na kolumnach pergoli od strony tarasu już rosną różowe róże pnące.

Pergola, która zakręca tak, jak ścieżka (gięte drewno), jest również gotowa, pomalowana tak, jak podbitka. Obsadziłam ją bluszczem (Hedera), wiciokrzewami: zimozielonym Lonicera henryi i Lonicera "Serotina" o pięknym zapachu. Przyjemnie będzie przechodzić takim zielonym tunelem.
Z boku, rabaty obwiedzione są gęstym bukszpanem, rosną tam także różaneczniki o różowych kwiatach, posadziliśmy tulipany i krokusy.

Ogród u stóp klasztoru 17:13, 11 lis 2010

Do góry
choć jesień na dobre zagościła mimo ciepłych temperatur ,mamy jeszcze wiosenne widoczki ,tak na okrasę tych długich wieczorów

Uploaded with ImageShack.us

Sosnowo 08:40, 10 lis 2010

Do góry
Witajcie!
Piwonia drzewiasta zachwyciła mnie swoim urokiem i z niecierpliwością czekam już przyszłego roku mając nadzieję, że ucieszy mnie nie jednym, a co najmniej kilkoma pięknymi kwiatami. Muszą ja chyba cieplutko ubrać na zimę, bo prawdopodobnie w pierwszych latach jest bardzo wrażliwa. Chciałabym pokazać jeszcze mój łan pysznogłówki, który co roku poszerza swój obszar będąc rajem dla owadów oraz wspaniałym ogrodowym akcentem kolorystycznym dla oczu. Pozdrowienia

Ogród u stóp klasztoru 20:32, 09 lis 2010

Do góry
w tym roku zaszła u mnie duza zmiana.skarpa która była porośnięta trawą i jałowcami została pozbawiona trawy .obsadziłam ja roślinami wg. zasady kontrastu koloru ,ale jak zwykle nie powstrzymałam się i urządziłam misz -masz.miały być plamy berberysu bordowego na zmianę z tawułą złocistą goldmund i berberysem żółtym .na wiosnę muszę przywołać się do porządku

widok obecny

widok wczesno-wiosenny

Zielono mi! 10:40, 09 lis 2010

Do góry
Jest jesień i ogród zasypia. Jeszcze to okryć,to obwiązać,to zabezpieczyć i czekać na kolejne przedwiośnie,na przebudzenie. Dziś chciałabym pokazać moich letnich gości. Dzięki nim ogród tętni życiem. Słychać nie tylko śpiew ptaków,ale i ich radosny śmiech. Lubię patrzeć,jak odkrywają tajemnice przyrody,jak zaczynają się nią interesować. Razem pieczemy chleb,robimy ser,popijamy herbatką z meliski. Biegają po prawdziwe mleko do gospodarza i przynoszą jajka od znajomych kur. Mogą chlapać się wodą,bawić w błocie i być szczęśliwe. One też tworzą ogrodowe. historie .Do "dmowników" natomiast należy nasz wierny Buraś,kundel wielkiej urody i złotego charakteru.

Marianna.

Zuzanna.

Melasia.
Złe miłego początki, czyli mój ogród kiedyś i dziś 19:58, 07 lis 2010

Do góry
I ogród teraz

Złe miłego początki, czyli mój ogród kiedyś i dziś 19:49, 07 lis 2010

Do góry
Pozwolę sobie wkleić zdjęcia aby móc podziwiać Twój ogród.

Zielono mi! 19:34, 07 lis 2010

Do góry
Dziś dla mnie szczególny dzień-rocznica ślubu. Mimo,że w nazwie miesiąca nie ma "r",sporo wspólnych lat.Ile? Proszę policzyć róże.

A teraz historia naszych sześciu ostatnich lat. Sami nie możemy uwierzyć...

Rocznicę uczciliśmy oczywiście spacerem po ogrodzie,tym razem nie naszym,a położonym po sąsiedzku. Po raz kolejny zachwycaliśmy się pięknym zawsze ogrodem Izabelli z Czartoryskich Działyńskiej w Gołuchowie.
Złe miłego początki, czyli mój ogród kiedyś i dziś 19:10, 07 lis 2010

Do góry
Historia, historią, a teraz nadszedł czas, na ogólny opis mojego ogródka.
Mój ogród nie należy do tych wielkich. Jest średni.
Dwa trawniki.
Po prawej stronie: rabaty, skalniaki, a także zaaranżowany mini ogród japoński z pagodą, bonsai i samurajami.
Po lewej stronie: basen, lawendowa rabatka i oczko wodne z wodospadem.
Na wprost od wejścia rozbudowana altanka, w jasnych kolorkach.

Zielono mi! 19:07, 07 lis 2010

Do góry
grama napisał(a)

Ja bym podsadziła żółtymi żurawkami, albo trzmieliną "Golden Harlequin" , "Emerald'n Gold" jeśli jest straszny skwar.

To zdjęcie można wysłać na konkurs Mistera Berberysów
Złe miłego początki, czyli mój ogród kiedyś i dziś 18:45, 07 lis 2010

Do góry
Powoli, powoli moi rodzice 'wyprowadzali' nasz ogród na prostą. Nowe rośliny, oczko wodne, kaskady, skalniaki, przebudowa altanki...
Z roku na rok, nasz ogród wyglądał coraz lepiej.
Był piękniejszy, bardziej zadbany i dopracowany.

Minęło 20 lat. W moim ogrodzie wiele się zmieniło, na plus oczywiście.
Powstał ogród japoński, nowe, większe oczko wodne z wodospadem, mama posadziła ulubione gatunki kwiatów.
Jestem dumna z tego, że wszystko zrobiliśmy sami, z materiałów z odzysku, bez pomocy ekspertów.
Może nasz ogród nie jest dziełem sztuki, ale to taka nasza oaza spokoju.
Tutaj nabieramy sił, tutaj, wspólnie ze znajomymi grillujemy, tutaj rozmawiamy.

Mój ogród obecnie:
[img=http://img843.imageshack.us/img843/3529/sdc17493.th.jpg]
[img=http://img181.imageshack.us/img181/4064/sdc17513.th.jpg]
[img=http://img64.imageshack.us/img64/7796/sdc18303.th.jpg]
[img=http://img574.imageshack.us/img574/6084/ogrd3.th.jpg]
Złe miłego początki, czyli mój ogród kiedyś i dziś 18:39, 07 lis 2010

Do góry
Kiedy mój Tata przejął ogród po Babci, byłam małą dziewczynką. Pamiętam, że był on strasznie zapuszczony.
Mnóstwo było w nim zdziczałych, owocowych drzew i grządek, na których rosły jedynie nagietki, piwonie i ten okropny perz.
Rodzice zdecydowali, że najrozsądniej będzie wykarczować wszystko i... zacząć od nowa.
Pozostawiliśmy jedynie niewielką (wtedy) altankę i gruszę.
Została tylko trawa, mały skalniaczek zaaranżowany przez Mamą i zbudowany przez Tatę basen.

Mam nawet kilka zdjęć z tego okresu, są one jeszcze czarno białe!!!

Oto i on, mój ogród 20 lat temu:
[img=http://img217.imageshack.us/img217/7555/ogrdp.th.jpg]
[img=http://img253.imageshack.us/img253/2840/ogrd1.th.jpg]
[img=http://img812.imageshack.us/img812/7665/ogrd2.th.jpg]
Zielono mi! 08:37, 07 lis 2010

Do góry
Jeszcze kilka ogrodowych obrazków obrazków.

Danusiu,poradź co podsadzić pod te berberysy przy ziemnej ścieżce? Denerwuje mnie ta naga ziemia na dole pod nimi,a zachwycają kolory. Stanowisko słoneczne. Da się czymś to zagęścić?

Ktoś napisał na forum,że to oklepane zestawienie,a mnie się podoba i nie jest kłopotliwe w utrzymaniu. Doświadczenia z innymi trawami miałam-wydmuchrzycy nie mogłam wytępić[posadzona w kubłach] inne siały się bez pamięci,a z tymi spokój. Mnożę sama,tylko nie wiem, jak to zrobić z miskantem. Może ktoś wie?

Moje ulubione jaśminowce. Odmiana Aurea. Zapach oszałamia,dziś już przerosły wysokość tarasu

Przylatują co roku,więc wyglądam ich każdej wiosny. Za skarpą mają wspaniale żerowisko. Tu tylko jeden,bo partner w gnieździe.
Zielono mi! 17:52, 06 lis 2010

Do góry
grama napisał(a)

[/URL

Kompozycje roślinne niesamowite, przestrzeń połączenie materiałów wykorzystanych w grodzie dopracowanie wszystkiego...... REWELACJA!!!!

I zazdroszczę takiego trawnika jak dywan i takich "swojskich" widoków ehhhhhhh
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 16:11, 06 lis 2010

Do góry
w tym przypadku za bazę posłużyły tylko dwie fotografie, głównym zamiarem było utrzymanie ponurego charakteru zdjęcia przy jednoczesnym wyeksponowaniu koloru

Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 16:08, 06 lis 2010

Do góry
przy rozproszonym świetle takim jak przy takiej pogodzie wszystko wygląda tak samo, gdyż nie ma światłocienia, kolor na zdjęciu trudno uzyskać choć oko go widzi

Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 16:04, 06 lis 2010

Do góry
nie udało mi się jeszcze zrobić takiego zdjęcia, na którym moje ogrdznie wyglądałoby tak jak widzi je moje oko....hdr w tej kwestii okazuje sie pomocny

Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 15:59, 06 lis 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Boję się, że będzie scenariusz niczym "gadał dziad do obrazu..." Chyba mi daleko jeszcze do HDR, ale z pomocą Michała, kto wie?
Chłopaki bardziej kumają w tych rzeczach.

Kobiety także doskonale sobie radzą
na zachętę postanowiłem mimo beznadziejnej pogody wyskoczyć na krótko (bo przerwa miedzy opadami nie pozwoliła na dłużej) na podwórko i cyknąć kilka zdjęć, z których zrobiłem hdr-y
Przy każdym widoku skupiłem się na czym innym żeby pokazać jakie mniej więcej efekty da się uzyskać. Oczywiście taka pogoda nie sprzyja powstaniu dobrego hdr bo wszystko jest szare i nie ma kontrastu światłocieniowego, mój stary słaby aparat również nie ułatwia sprawy
techniki są różne większość ludzi robi hdr z 2-3 zdjęć. W zależności od tematu zdarzało się mi robić nawet z 6 ale różnice są na tyle mało widoczne ze teraz zazwyczaj robię z 3 (prześwietlone, prawidłowo lub niemal prawidłowo naświetlone oraz niedoświetlone) a i często z dwóch (z pominięciem prawidłowo naświetlonego). Używam programu Photomatix Pro 3 ale w Photoshopie CS5 też jest taka sama opcja, istnieją także mini programiki które przerabiają jedno zdjęcie na hdr.

chodziło głównie o wyeksponowanie kolorów widocznych dla oka ale nie nie wychodzących na zdjęciu oraz wyciągnięcie elementów ukrytych w cieniu

Ogród z wodospadem 13:28, 06 lis 2010

Do góry
No i na koniec jeszcze takie ujęcie, trawnika nie mogliśmy uwałować, bo zbyt mokro jest jeszcze

Pergola obrośnie bluszczem i pachnącym wiciokrzewem

Czekają nas porządki i dosadzania, jak troszkę obeschnie
Ogród z wodospadem 13:26, 06 lis 2010

Do góry
Cała ściana wodna

Roboczy widok od strony wodospadu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies