Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Choroby i szkodniki pęcherznic, pęcherznica kalinolistna - Physocarpus opulifolius 07:51, 11 maj 2019

Do góry
To mogą być przędziorki. Zastosuj dostępny środek przędziorkobójczy.
Żywopłot jakie odmiany zamkn. 07:49, 11 maj 2019

Do góry
Tu jest odpowiedź na to pytanie https://www.ogrodowisko.pl/watek/1405-zywoplot-strzyzony-lisciasty?page=49#post_6
Żywopłot strzyżony liściasty 07:49, 11 maj 2019

Do góry
Szalonaona77 napisał(a)
Witam poczytałam już trochę o odmianach krzewów które nadają się na żywopłot i podobają mi się jasminowiec wonny, zlotlin japoński, berberys, pecherznica, dereń biały, tawuła, jaśmin pachnący. Które z nich i w jakiej ilości sprawdza się na tym wydzielonym pasie 80cm przy płocie? Chcialabym żeby w miarę podobnie rosły i za jakis czas osłoniły nas od sasiada (nie musi to być az tak szybko tam gdzie chcieliśmy szybko daliśmy tuje). Które z wymienionych warto połączyć ? Po ile sztuk nasadzić? Czy każdy z nich jest na zimę „łysy”?

Na tak wąski pasek polecam jednolity żywopłot, nie mieszany. Za krótko tu jest na mieszanie.

Polecam tawułę wczesną, ślicznie kwitnie, jak zaniedbasz cięcie, nic się nie stanie, łądnie się przebarwia i nie rośnie zbyt wielka, bo miejsca masz mało.

Wszystkie wymienione mają opadające liście. Jesli chgcesz półzimozielony - posadź irgę błyszczącą.

Polecam również artykuł, może coś innego wybierzesz
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele
Nawożenie, zasilanie trawnika 07:45, 11 maj 2019

Do góry
damianm232 napisał(a)
Dzień dobry wszystkim forumowiczom.

Zgodnie z wieloma wskazówkami z tego forum, przygotowałem i założyłem nowy trawnik w swoim ogrodzie. Wszystkie przeczytane rady okazały się bardzo cenne i po około 8 tygodniach trawnik pięknie się prezentuje, choć jest jeszcze delikatny. Przeprowadziłem już pierwsze koszenie.

Chciałbym się dowiedzieć kiedy pierwszy raz przeprowadzić nawożenie nowo założonego trawnika i ewentualnie jakich nawozów użyć? Wieloskładnikowych NPK czy może tylko azotowych? Przy przygotowywaniu powierzchni pod siew nie mieszałem ziemi z żadnymi nawozami.

Pozdrawiam.

Obecna pora roku wskazuje, że trawnik będzie potrzebował wieloskładnikowego nawozu.
Uzyj więc właśnie takiego.

Kiedy?

Po dwóch koszeniach, ale jeśli wygląda zielono i dobrze to nie syp. A jak zacznie brzydnąć, syp.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:09, 09 maj 2019

Do góry
nicol21 napisał(a)
W jaki sposób planujesz dni otwarte? Będziesz coś planować w 2giej połowie sierpnia/początek września?

Gdyby w przyszłym roku udało się zmienić lokalowo coś, wtedy zorganizujemy herbaciarnię, ogłosimy kalendarz na cały rok, a nawet być może będzie stale otwarte w każdy weekend.

Gdy mamy wyjazdową realizację lub wyjazd do Anglii, nie sposób być jednocześnie w dwóch miejscach stąd nasze dni są ogłaszane na bieżąco. Zawsze jest co pokazać, a więc liczymy na przynajmniej dwa weekendy w miesiącu, jako otwarte.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:35, 08 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Odpowiedziałam w innym wątku, bo zamieściłaś w kilku miejscach.
Ja kupowałam gotowe, ale mam też obecnie produkcję kulek z Taxus baccata, a złociste z odmiany 'Elegantissima'.

Danusiu pokazujesz gdzieś jak wyprowadzasz te cisy na kulki? Ja staram się już chyba 3ci sezon, pomału zaczynają nabierać kształtów ale bardzo chciałabym zobaczyć jak to robi fachowiec i posłuchać porad. Dziękuję.

Super, że przygarniasz schroniskowe psiaki. Dobre serca tak mają

Super, że Maja pokazała kolejną Waszą realizację - super!!
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 09:00, 08 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie sadzić obok żywopłotu z tui, posadzić inne drzewa, co będą miały korony nad płotem. Tuje od brzóz się ogołocą, bo te brzozy z reguły kupuje się z gałęziami od dołu. Więc nie ma odpowiedzi ile od tui wcale nie sadzić przy tujach bo będą się sypały.

Albo pokażcie jakie macie egzemplarze, z jak ułożonymi gałęziami? Bo to kluczowa sprawa do udzielenia sensownej odpowiedzi. Pokrój drzewa i wysokość najniższych gałęzi.
A czy wiecie może, że podobny los, co thuje czeka cis? Marzy mi się zagajnik brzozowy na tle żywopłotu z cisu
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:33, 06 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moje dwa tygodnie pielenia, a drogę pieliłam na kolanach, ręcznie !!!
Bez pryskania.

Szok - szacun
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:25, 06 maj 2019

Do góry
Sebek napisał(a)
Ogród wyglada perfekcyjnie - zaluje, ze nie mogłem przyjechać... ale będzie inny termin , mam nadzieję
Majkę muszę koniecznie obejrzec!

Moje dwa tygodnie pielenia, a drogę pieliłam na kolanach, ręcznie !!!
Bez pryskania.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:24, 06 maj 2019

Do góry
Akacja napisał(a)
Witam Danusiu. Mam donice gabionowa w środku nam 19 donic 25 na 25 cm i kupiła już 10 rozplenic i nie wiem co tam jeszcze zasadzić . Myślałam o trzmielinie na pniu i jezowkach . Co mi radzisz ?

Jeśli trzmieliny złociste - to polecam mocno różowe jeżówki i stipę
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:19, 06 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja chwasty w kostce wydłubywałąm sekatorkiem, na kolanach Umordowałam się

No na kolanach inaczej nie umię tyle że ja nożyk mały mam sprawdzony - sekatora mi żal a i tak nigdy nie wiem gdzie leży choć jest ich kilka

dlaczego nie robią takich że jak się zawoła to piszczą brr
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:18, 06 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ogród emitowany ten z rzeźbą na wodzie, był 5 maja po raz pierwszy, co było w powtórkach - nie wiem, ale już nie nadążam z tymi powtórkami, ale tamten dopiero był montowany.

To ten odc. nr 709

https://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,1,1,0

Mógł mi się pomylić zz ogrodem monochromatycznym z odcinka 671-go.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:10, 06 maj 2019

Do góry
Ja chwasty w kostce wydłubywałąm sekatorkiem, na kolanach Umordowałam się
Ogrodowisko - ogrody pokazowe, dni otwarte 22:02, 06 maj 2019

Do góry
Ponieważ zimno jest, tulipany trzymają się dzielnie.
Warto je zobaczyć. Kwitnie 80 %, 20% przekwitło. To bardzo dobry wynik jeszcze.

Postanowiliśmy otworzyć ogród w przyszłą sobotę i niedzielę, 11 i 12 maja, od 10 do 15.
Będziemy zapewne coś robić w sobotę, a w niedzielę może zacznę etykietować byliny.

Zapraszamy chętnych na tulipany i mamy nadzieję, że już zaczną kwitnąć czosnki. Prawie pękają.

Zapraszamy więc ponownie

Dzieci do lat 12 - wstęp wolny, dorośli 20 zł.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:00, 06 maj 2019

Do góry
Ponieważ zimno jest, tulipany się trzymają dzielnie.
Warto je zobaczyć.

Jesteśmy jedną nogą w Anglii na CHFS ale postanowiliśmy otworzyć ogród w przyszłą sobotę i niedzielę, 11 i 12 maja, od 10 do 15.
Będziemy zapewne coś robić w sobotę, a w niedzielę może zacznę etykietować byliny.

Zapraszamy chętnych na tulipany i mamy nadzieję, że już zaczną kwitnąć czosnki.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:36, 06 maj 2019

Do góry
Anusia napisał(a)
A co do odcinka z udziałem Danusi,ten ogród już był w Mai. To była powtórka. Wyjątkowo pierwszego maja wyemitowano nowy odcinek a powinien być w niedziele a po nim ogród Kasi z Krakowa. Z przyjemnością jeszcze raz obejrzałam, dwa odcinki.

Ogród emitowany ten z rzeźbą na wodzie, był 5 maja po raz pierwszy, co było w powtórkach - nie wiem, ale już nie nadążam z tymi powtórkami, ale tamten dopiero był montowany.

To ten odc. nr 709

https://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,1,1,0

Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:30, 06 maj 2019

Do góry
Jacob, trawniki na pola golfowe zawierają zupełnie inne gatunki traw, takie które należy bardzo nisko kosić, kosi się je codziennie, króciutko.

Nie oczekuj od zwykłego trawnika ogrodowego, że będzie wyglądał jak na polu golfowym, ponieważ takie trawniki kosi się znacznie, znacznie !!! wyżej !!!..

Co robisz źle:

- moim zdaniem popadłeś w paranoję i stosujesz za dużo wszelkiej chemii, dążąc do doskonałości (nie z takim trawnikiem!)
- kosisz za nisko, trawnik nie ma siły odrastać
- za dużo tych nawozów i chemii!!! stanowczo za dużo- nierównomiernie nawoziłeś, są pasy zielone i zagłodzone, albo spalone i odżywione. Jedno z dwóch

Co robić?

- nawóz po zasileniu należy rozpuścić, tutaj widać że granulki leżą, może palą trawnik?
- Noże kosiarki należy podnieść na 6 cm a może i wyżej
- pozwolić tej trawie się zazielenić, a nie zżynać jej na rżysko do gołej ziemi
- odradzam jakikolwiek nawóz na razie, lej wodę i wypuść trawnik wyżej. Nie wiadomo, czy nie jest przenawożony

Po 2 tygodniach pokaż jak wygląda, zobaczymy co dalej radzić.
Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 20:13, 06 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Źle zobaczyłaś, ten o którym mówię jest w płynie, nie w aerozolu i rozcieńczonym opryskujemy oraz podlewamy buka w korzenie, dzięki temu duże okazy są ochronione. Stosowaliśmy taki sposób, ponieważ polecił nam szef Substrala, podczas nagrywania programu u nas w ogrodzie.
Tak jak jest napisane - Na roślinie działa powierzchniowo, systemicznie i wgłębnie.

Systemicznie oznacza, że krąży z sokami w roślinie.

http://www.floks.pl/dlugo-dziala-owadobojczy-proagro-100-sl-25ml-substral,id156.html

Witam Panią. Szukam obecnie tego środka, ale znajduje już inny Substral POLYSECT i różne mutacje:
Substral Polysect 005SL 100ml Bukszpan -czy można stosować do wszystkich iglaków?
Substral POLYSECT -szeroki zakres OWADOBÓJCZY -do liściastych?

b. proszę o radę czy ww. środki można stosować?

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:45, 05 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Piękne donice po prostu idealne!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies