Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 08:41, 18 maj 2019

Katkak napisał(a)
Sylwia strasznie mi przykro. Trzeba jednak widzieć plusy w tej sytuacji o jakich Mała Mi pisze, bo mogło być znacznie gorzej.ściskam.

To prawda Kasiu bo to jak walka z wiatrakami....już nawet wczoraj mysleliśmy z eMusiem, że może trzeba u nas poziom gruntu podnieść tu gdzie boisko....ale to znowu spowoduje zalewanie podwórka i budynków....więc jak strzał w kolano
jolka 08:45, 18 maj 2019

Sylwia, przykro mi ...
Wczoraj wiele razy patrzyłam na te fotki... tam i z powrotem... Żal serce ściska, zwłaszcza jak się wie, ile pracy kosztuje każdy nowy element w ogrodzie, nowa ścieżka, donica, rośliny.. A jeszcze przy Waszym areale, to już w ogóle ogrom...

sylwia_slomc... 08:50, 18 maj 2019

Gardenarium napisał(a)
U nas też leje okropnie, ogród "zatopiony" jest też faktycznie zatopiony. Trzeba drenaż robić, ale wszystkiego naraz się nie da.

Rów rozkopaliśmy w jeziorko więc raczej nigdy nam nie wyleje.
Bardzo współczuję - mega praca czeka Was.

Oj Danusiu ...uczciwie mówiąc to już innego pomysłu na poprawę sytuacji nie widzę, zrobiliśmy co było można jeszcze w tym sezonie wymienimy przepust na większy i liczę na to że coś to da. Choć tak po prawdzie to wszystkie przepusty powinni wymienić na większe na całej długości rowu.....tylko na końcu tego rowu jest gęsta zabudowa, mocno niżej jeszcze niż my i tam się nie bardzo da wymienić na większe bo by ludzie mosty na podwórka musieli mieć, a nie mostki i jak powymieniają u nas to tam zalewać będzie całe gospodarstwa....tego się gmina boi chyba....

No nic my zrobimy co możemy by problem zminimalizować u nas, mam nadzieję pogłębienie rowów ochroni nas na kilka lat chociaż przed kolejną taką nieprzygodą.

Choć patrząc na to co się wczoraj działo na drodze, gdzie rowu nie ma, a rwący potok się zrobił to już nie wiem czy bez zmiany podejścia do uprawy ziemi coś to zmieni
hankaandrus_44 08:51, 18 maj 2019

Sylwio, mam nadzieję, że dzisiejsze wieści będą optymistyczne, woda powoli wsiąka, i stan ogrodu normalizuje się. I na tę informację czekam.
sylwia_slomc... 08:52, 18 maj 2019

Waclaw napisał(a)
trudna sytuacja. Takie widoki pamiętam z dzieciństwa: u cioci na wakacjach, gliniasta ziemia, pagórki i rwąca woda w rowach.
Ja wiem, że długo przygnębieni nie będziecie. Macie naturę wojowników. Za chwilę Wasz ogród będzie błyszczał jak dawniej albo lepiej. No, może za dłuższą chwile bo pracy ogrom. Głowa do góry

Kosiarkę do koszenia powyżej zalania będzie trzeba przez to błocko przenosic chyba, bo inaczej trawa po pas nas zarośnie
sylwia_slomc... 08:54, 18 maj 2019

jolka napisał(a)
Sylwia, przykro mi ...
Wczoraj wiele razy patrzyłam na te fotki... tam i z powrotem... Żal serce ściska, zwłaszcza jak się wie, ile pracy kosztuje każdy nowy element w ogrodzie, nowa ścieżka, donica, rośliny.. A jeszcze przy Waszym areale, to już w ogóle ogrom...

Mam nadzieję, że woda wróci do koryta i rośliny mi nie wygniją, teraz wszystko zależy od pogody, a to co mówią nie pociesza
sylwia_slomc... 08:55, 18 maj 2019

hankaandrus_44 napisał(a)
Sylwio, mam nadzieję, że dzisiejsze wieści będą optymistyczne, woda powoli wsiąka, i stan ogrodu normalizuje się. I na tę informację czekam.

Haniu wieczorem napiszę jak byłoOby tak jak piszesz.
ryska 10:15, 18 maj 2019

Bardzo mi przykro, tyle dodatkowej pracy Was czeka
Ściskam mocno
sylwia_slomc... 10:40, 18 maj 2019

Reniu co poradzić, trzeba się zmierzyć z życiem i tym co przynosi los. Życie stale uczy pokory.
ElzbietaFranka 11:07, 18 maj 2019

Sylwia rozumie i współczuję też tak mialam. Cała woda ze wszystkich pól do mnie napłynęła bo najniżej. Zrobiłam drenaż działki że studzienkami aby mieć możność wypompowania nadmiaru wody do rowu lub rury melioracyjnej.

Ogród to jak nie urok to Sr,,....

Pozdrawiam