Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

jolanka 06:53, 18 maj 2019

Obejrzałam i myślę tak ja Ania. Dobrze, ze udało Wam się ten swój rów pogłębić. Nie mamy wpływu na pogodę i zapowiada się, że coraz mocniejsze te „atrakcje” pogodowe nas dotykają. Miejmy nadzieję, że ominie Was kolejna ulewa. Trzymam kciuki, bo tylko to teraz mogę
asiak 07:11, 18 maj 2019

Iwonka 07:33, 18 maj 2019

Ale wam dolało, masakra jakaś!!! Bardzo miejscowe te anomalia, u nas troszkę kropnęło i tyle. Dobrze, że na tym się skończyło! Nie myśl, że następne zaraz do was przyjdzie, tego nie wie nikt na ziemi
Nie wiedziałam, że aż takie problemy są z tymi rowami u was. Patrząc na skalę zjawiska trzeba faktycznie działać nie tylko lokalnie u siebie, ale i ogólnie na całym terenie. Dzieje się coś w tym temacie? Przecież nie tylko was zalewa, prawda?! Jak myślisz Sylwia, czy jeszcze mocniejsze pogłębienie rowu u ciebie coś by więcej dało? Kopaliście w zeszłym roku ręcznie, może trzeba było wziąć koparkę i bardziej pogłębić... Ludzkie ręce nie przerobią tak ciężkiej ziemi. Bo jesli faktycznie jeszcze głębszy rów u was plus zapora chociaż na nowy ogród coś by dała to może zróbcie to teraz. Rośliny masz nie zakorzenione a wał przy rowie myślę, że fajnie obsadzony nie szpeciłby...
Katkak 08:13, 18 maj 2019

Sylwia strasznie mi przykro. Trzeba jednak widzieć plusy w tej sytuacji o jakich Mała Mi pisze, bo mogło być znacznie gorzej.ściskam.
Gardenarium 08:16, 18 maj 2019

U nas też leje okropnie, ogród "zatopiony" jest też faktycznie zatopiony. Trzeba drenaż robić, ale wszystkiego naraz się nie da.

Rów rozkopaliśmy w jeziorko więc raczej nigdy nam nie wyleje.
Bardzo współczuję - mega praca czeka Was.

Instagram Ogrodowiska
sylwia_slomc... 08:34, 18 maj 2019

hankaandrus_44 napisał(a)
Sylwuś, mam nadzieję, że już jesteś odblokowana.
Współczuję podtopu, nawet patrząc na zdjęcia miałam strach w oczach. A co dopiero widzieć to w realu i nie mieć szansy na zablokowanie tego i puszczenia w drugą stronę.
Trzymajcie się.

Haniu do domu wczoraj przdzieraliśmy sie przez 20 metrowy pas bajora błotnego powyżej kostek, bałam sie żeby się nie poślizgnąć, ale udało się. Niedługo musze w drugą stronę się przedostać bo trzeba szklarenkę otworzyć i pomidorki poodkrywać. Oby się dzisiejsze prognozy nie sprawdziły. Bo nie mam ochoty na powtórkę.
Waclaw 08:34, 18 maj 2019

trudna sytuacja. Takie widoki pamiętam z dzieciństwa: u cioci na wakacjach, gliniasta ziemia, pagórki i rwąca woda w rowach.
Ja wiem, że długo przygnębieni nie będziecie. Macie naturę wojowników. Za chwilę Wasz ogród będzie błyszczał jak dawniej albo lepiej. No, może za dłuższą chwile bo pracy ogrom. Głowa do góry
sylwia_slomc... 08:34, 18 maj 2019

jolanka napisał(a)
Obejrzałam i myślę tak ja Ania. Dobrze, ze udało Wam się ten swój rów pogłębić. Nie mamy wpływu na pogodę i zapowiada się, że coraz mocniejsze te „atrakcje” pogodowe nas dotykają. Miejmy nadzieję, że ominie Was kolejna ulewa. Trzymam kciuki, bo tylko to teraz mogę

Trzymaj Jolu, ja też trzymam.
sylwia_slomc... 08:35, 18 maj 2019

asiak napisał(a)
sylwia_slomc... 08:39, 18 maj 2019

Iwonka napisał(a)
Ale wam dolało, masakra jakaś!!! Bardzo miejscowe te anomalia, u nas troszkę kropnęło i tyle. Dobrze, że na tym się skończyło! Nie myśl, że następne zaraz do was przyjdzie, tego nie wie nikt na ziemi
Nie wiedziałam, że aż takie problemy są z tymi rowami u was. Patrząc na skalę zjawiska trzeba faktycznie działać nie tylko lokalnie u siebie, ale i ogólnie na całym terenie. Dzieje się coś w tym temacie? Przecież nie tylko was zalewa, prawda?! Jak myślisz Sylwia, czy jeszcze mocniejsze pogłębienie rowu u ciebie coś by więcej dało? Kopaliście w zeszłym roku ręcznie, może trzeba było wziąć koparkę i bardziej pogłębić... Ludzkie ręce nie przerobią tak ciężkiej ziemi. Bo jesli faktycznie jeszcze głębszy rów u was plus zapora chociaż na nowy ogród coś by dała to może zróbcie to teraz. Rośliny masz nie zakorzenione a wał przy rowie myślę, że fajnie obsadzony nie szpeciłby...

Iwonko to nic nie da jak nie pogłębią na całej długości rowu nie wybiorą kilkuletniego zamulenia i chwastów po pas, dawniej ludzie mieli krowy wysiekali rowy na bieżąco, teraz nikt tego nie robi bo im trawa nie potrzebna.
Nm ogród zalało nie z naszego rowu tylko powyżej nas już sie woda nie zmieściła i popłynęło całą szerokościa wzdłuż rowu i przez to i u nas też, czyli takim pasem jak od rowu do warzywnika. Ja to nie wiem czy to jeszcze rowem można nazywać bo zachowuje sie jak strumienie lub rzeki w kanionach, okresowo suche , ale jak idzie fala, zabiera ze sobą wszystko