Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 10:23, 17 maj 2019

Margerytka40 napisał(a)
Dołączę się do zachwytów nad cienistą, super to przejście wygląda. U mnie dziś nie padało a po południu słoneczko wyszło i zrobiło się jak w tropiku

TAR napisał(a)
mnie tez sie sciezynka podoba

Magleska napisał(a)
i ja dołączam do zachwytów nad cienistą uwielbiam tą rabatę u Ciebie
fotki śliczne

Kochane, cieszę się, że ta rabata tak się podoba .

malgol napisał(a)
Faktycznie Kasia te tawuly troche poczochrane , ale i tak mniej niż moje. i bardziej gęste. Ta pierwsza to modelowa

Ale za to jaka masz piękna ścieżkę! co to za roślinka tak pięknie kwitnie na wiśniowa na trzeciej fotce? Nie rozpoznaje jej..

Gosia, nie które wcale nie takie gęste . I widzisz, pierwsza modelowa a traktowana identycznie. Nie wiem o co chodzi.

Ta wiśniowa roślinka to orlik .

Kokesz napisał(a)
Ślicznie
Jak to jest, że inne ogrody zawsze bardziej mi się podobają niż mój...ehh...

Kochana, mam to samo...

MirellaB napisał(a)
Na cienistej dojrzałam pnący się bluszcz - czy to nie jest bluszcz?

Tak, to bluszcz . Tylko jak widzisz on nie chce sie piąć po tych panelach, muszę go przeplatać .

Gardenarium napisał(a)
Fajne zdjęcie z bergenią. A ja tyle mam sadzenia, że nawet nie myślę o fotografowaniu. Marzę o zdjęciach, ale rośliny ważniejsze, czekają na ziemię.

Witaj Danusiu w moim skromnym ogródku . Domyślam się, że sadzenia masz mnóstwo . Uwielbiam Twój bukszpanowy i angielski.

mrokasia 10:29, 17 maj 2019

BKosimkArt napisał(a)
Kasiu, no jednak ten deszcz potrzebny jak nie wiem, dobrze że chociaż zrobiło się cieplej...
Śliczne bergenie, to takie zwykłe czy te mniejsze są?

Deszcz bardzo potrzebny, jednak lepiej by było gdyby nie było takich ciągów suszy i deszczu.
To zwykła, najzwyklejsza bergenia.

Anda napisał(a)
Cienista ścieżka cudowna. Bardzo podobają mi się takie zakątki. W ogóle uważam, że rośliny do cienia urodą jednak przebijają rośliny na słońce. Krócej kwitną, ale mają przeważnie interesujące faktury liści i są często ładne cały sezon. Nie trzeba ich też przycinać w celu powtórzenia kwitnienia.

Ewo, cieszę się, że Ci się moja cienista podoba . Rzeczywiście, rośliny do cienia mają swój urok, zazwyczaj ich zieleń jest taka bardziej soczysta.

makadamia napisał(a)
Do tego wczoraj James Hitchmough pisał, że byliny do cienia zwykle wcześniej zaczynają niż byliny słońca i że rabaty cieniste są mniej zachwaszczone niż słoneczne (bo chwasty zwykle słońce lubią)
Same zalety takich cienistych rabat, co?
A i tak wolałabym więcej słonecznych

No nie wiem czy mi mniej chwasty tam rosną...

makadamia napisał(a)
Bergenie jeszcze kwitną?!

Tak jak mówią April i Hania - kwitną . Niektóre i niezbyt obficie, ale kwitną.

mrokasia 10:33, 17 maj 2019

Kawa napisał(a)
piękny powojnik i cienista ściezka!!

dzięki Kamiś

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Powojnik piękny!!! U mnie też bergenie jeszcze kwitną, a może dopiero, bo focha miały w tym roku i dopiero zaczęły.
Ta cienista wymiata. Ja tam lubię cień. Bo tam zieleń jest i te faktury, o których pisze Ewa. Kasiu, pięknie masz

To prawda, śliczny jest ten Guernsey. I pomyśleć, że to pomyłka .
Cienista dziękuje za pochwały.

effka napisał(a)
Piękna tajemnicza ścieżka, wygląda jak by prowadziła do lasu super. Tawuły wczoraj ciachnęłam w wielkie kulki, ale urosły prze rok, kilkukrotnie...

Dzięki Ewa . Ścieżka nie prowadzi do lasu ale jest w niej coś takiego, że chce się nią pójść i zobaczyć co jest dalej. To zasługa wąskości i tej cienistości .
Tawuły czekają na lepszą pogodę.

mrokasia 10:38, 17 maj 2019

Dziewczyny, potrzebuję pomysłów . Szukam rośliny:
- niewielkiego krzaczka albo większej byliny
- o limonkowych, jasnozielonych liściach - nie żółtych!!! (tawuły i żółtolistna trzmielina odpadają)
- wcześnie startującej
- na stanowisko półcieniste - słońce od ok. 10 do ok. 17
Pomożecie?
Zana 10:50, 17 maj 2019

Może bez koralowy Goldenlocks, chociaż może trochę za żółty.
April 10:53, 17 maj 2019

Pęcherznica Leuteus
Fortegilla major, choć ona bardziej jasno zielona niż limonkowa
Kasia_CS 10:57, 17 maj 2019

Berberysy wchodzą w grę? Ja np mam aurea i bardzo ładny limonkowy jest, tnę go co wiosnę
mrokasia 10:59, 17 maj 2019

Kochane, doprecyzuję - niewielki krzaczek czyli tak do kolana, no może do 1m wysokości , tawuła byłaby idealna ale mam już i szukam czegoś innego.
Anda 11:01, 17 maj 2019

Jak do 1m to może Fraxinus excelsior 'Abiona' ?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:03, 17 maj 2019

O, przypomniało mi się Widziałam w jednym ogrodzie takiego ładnego Hypericum inodorum 'Magical Red'. Może to?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies