Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowa fauna 16:51, 06 lut 2011

Do góry
Cuuuuuuuuuuuuuudne ))))!!!!!!!!! Gratuluję wytrwałości ) Ja mam zdjęcie niebieskiego ślimaka, który nie jest ślimakiem,tylko nazywa się jakoś inaczej ,ale zapomniałam ) !!!
miałam tez takiego gościa
Pozdrawiam wszystkich )) !!!
Ogród średniowieczny i nie tylko 16:38, 06 lut 2011

Do góry
W tej części ogrodu marzy mi się też warzywnik z małymi grządkami opasanymi wiklinowymi obwódkami i może jakaś atrapa studzienki na środku
może taka jak ta:

Problemem są też ścieżki - z czego je wykonać aby wyglądały na stare średniowieczne . W planach mam też od strony skarpy ławy darniowe - żeby było jak w historycznym ogrodzie. Czekam oczywiście na dalsze propozycje.
Bieszczady - Mój ogród (i nie tylko) 16:35, 06 lut 2011

Do góry
barbara_karbowska napisał(a)
Pierwszy dzień wiosny w Bieszczadach : 21.03.2009
a tam na dole chciałabym posadzić różaneczniki , co Wy na to ) ???????????
Stok jest północny ( tzn.zdjęcie jest zrobione dokładnie na wschód ),ale od 12godz. na trawniku jest słońce ( w zimie mróz do -30 ) ?? Pozdrawiam wszystkich ) !!!
Mimo widzieć Basię w pierwszy dzień wiosny do pasa
Pieśń przecudnej urody obiła mi się o uszy bo to jest piosenka turystyczna i harcerska.
Twoje krajobrazy urzekają niewątpliwie.Bez kokieterii każdy podziwia jak czytam,nie znam się na azaliach ale jestem zdania ,że wszystko,no prawie wszystko można zahartować.Trzeba tylko dobrze okrywać korzenie na zimę ,a przynajmniej na początku okrywać włókniną na zimę
To już pytanie dla koneserów tej malowniczej krzewinki ,albo Danusi.
Ja się cieszę Basiu ,że śpiewacie przy ogniu to dobrze robi na płuca i duszę,świadczy dobrze o człowieku.
Dlatego ja zaintonuję jedną z wielu piosenek o Bieszczadach.
"Bieszczady jak co roku witają raz słońcem ,raz deszczem...?
Ogród średniowieczny i nie tylko 16:31, 06 lut 2011

Do góry
Witam. jestem tutaj nowy, choć forum śledzę już od dłuższego czasu. Mam okazję zaprojektowania ogrodu od zera i mam pomysł na urządzenie fragmentu w stylu ogrodu średniowiecznego z elementami Hortus conclusus - może to dla niektórych dziwne, ale jestem też historykiem sztuki i nic nie poradzę, że lubię to co stare . Otóż mój ogród średniowieczny nie będzie duży bo przestrzeń na niego przeznaczona to zaledwie wąski prostokąt o wymiarach ok 3 x 20 m od wschodu ograniczony murem wys. ok. 2 m, nachylony lekko ku północy, od zachodu jest skarpa dość stroma ok 3 - 4 m wys. a od południa w odległości ok 10 m jest dwukondygnacyjny budynek. jak więc widać przestrzeń ograniczona z każdej niemal strony - ale tak powinno być w Hortus conclusus.
W jesieni teren wyglądał mniej więcej tak

teraz jest już znacznie lepiej, bo zakończył się remont muru

na skarpie na wiosnę pojawią się irgi i 4 cisy kolumnowe, przy murze zaś zaplanowałem kolekcję powojników, które nazwałem patriotycznymi. Pojawią się tam clematis Fryderyk Chopin, Jan Paweł II, Jerzy Popiełuszko, Kardynał Wyszyński, Monte Cassino i dodatkowo Błękitny Anioł, clematis viticella i flammula. Moje pytanie dotyczy tego jakie podpory zastosować do powojników, i jak je posadzić, czy w wydzielonych kwaterach, czy może przy murze stworzyć rabatkę? Myślałem o podporach bardzo "swojskich" - takie stożki z wilkliny, ale odradzają mi, że nie są trwałe. co wy na to???
Bieszczady - Mój ogród (i nie tylko) 16:20, 06 lut 2011

Do góry
Pierwszy dzień wiosny w Bieszczadach : 21.03.2009
a tam na dole chciałabym posadzić różaneczniki , co Wy na to ) ???????????
Stok jest północny ( tzn.zdjęcie jest zrobione dokładnie na wschód ),ale od 12godz. na trawniku jest słońce ( w zimie mróz do -30 ) ?? Pozdrawiam wszystkich ) !!!
Ładne widoki z okna 16:18, 06 lut 2011

Do góry
Widok z kuchennego okna)
Mój kawałek raju 16:11, 06 lut 2011

Do góry
i przebiśniegi

i różanecznik ładnie się trzyma, wiosna tuż tuż Kochani))

a przed wczoraj było jeszcze pełno śniegu, nornica od sąsiada trochę buszowała po trawniku,ale na jej łowy wyślę mojego jamnika)
Mój kawałek raju 16:05, 06 lut 2011

Do góry
idę dalej a tam pierwiosnek.....kwitnie)

hiacynt pokazał główkę

i narcyzy

i żonkile
Mój kawałek raju 15:53, 06 lut 2011

Do góry
Chociaż jestem jeszcze przeziębiona ubrałam kożuch do tego czapę, wzięłam aparat i wyszłam do ogrodu, a tam aż ziemia kipi,widać jak się podnosi od cebulek które kiełkują,aż mi się "dziob" uśmiechnął na ten widok)))))))) dzielę się z Wami.Przywitał mnie kot sąsiadów

i moja wierzba z kotkami)

idę dalej a tam Ciemiernik nieśmiało podnosi główkę)

magnolie nadymają pączki
Mały eden Ewy 15:14, 06 lut 2011

Do góry
Napisałam raj- chyba trochę przesadziłam. Szukam zdjęć i nic ciekawego nie mogę znaleźć. Kwiaty z mojego ogrodu już dałam w "naturze" w wątku "kwiaty". Ale cóż, skoro powiedziałam A, muszę powiedzieć B. Oto mój warzywnik, który znajduje się z tyłu domu.

Ogrody i parki w Palermo 15:05, 06 lut 2011

Do góry
W okolicach miasta też jest bardzo przyjemnie:
tutaj skwer przed bazyliką w Monreale

i Agrigento w okolicach starożytnych świątyń, gdzie właśnie kwitły migdały

akanty zaś rosną jako chwasty

żal mi tylko, że nie udało mi się odwiedzić antycznych ogrodów Kolymbetry w Agrigento, które akurat były zamknięte dla zwiedzających . Dzień później już miały być otwarte. Zza płotu zauważyłem jedynie pięknie owocujące pomarańcze, i mnóstwo zieleni, a także co mnie najbardziej zauroczyło niesamowicie głośny śpiew różnych ptaków.

Ogrody i parki w Palermo 14:54, 06 lut 2011

Do góry
Przesyłam jeszcze kilka zdjęć z Palermo, gdzie nawet małe skwerki wyglądają interesująco.
w parkach zaś owocują pomarańcze i mandarynki i nikt ich nie zbiera

Ogródek Hanusi po zimie 14:41, 06 lut 2011

Do góry
Zachęcał mnie Zbyszek na wizytę w ogrodzie !
A tu proszę..... wieści od Grażyny,że była!
I moje ulubione ranniki dojrzała!
Oj, to już dla mnie motywacja cała!

Na jutro robię obiad dzisiaj wieczorem,
i gnam na me uroczysko z wywieszonym ozorem.
Psa dla towarzystwa spuści się ze smyczy!
Niech sobie pohasa po tej naszej dziczy!

A fotki jakie zrobię ,nie zostawię sobie,
podzielę się z wami-bo takich co nie mogą
w ogródeczkach bywać-nawet takie jak moje
mogą uszczęśliwiać!
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 13:26, 06 lut 2011

Do góry
Florini napisał(a)

Widuję co roku tą hortensję u Was i co roku wywołuje u mnie ten sam zachwyt miło widzieć "sąsiadów" ogrodników
Cały rok w ogrodzie 13:17, 06 lut 2011

Do góry
Sezon 2011 rozpoczęty

C.D.N.
Róże w naszych ogrodach 13:02, 06 lut 2011

Do góry
Andrzej napisał(a)
Moje róże

Pozdrawiam

WOW ! cudo,jaka to róża ?
Kompozycje na balkony, parapety i balustrady 12:59, 06 lut 2011

Do góry
W bieżącym wątku mało jest informacji o kompozycjach typowo na zacienione stanowiska. Poniżej zdjęcie balkonu znajdującego się od północnej strony - słońce rzadko tam zagląda, dlatego też dobrze czują się tam takie rośliny jak: fuksja, niecierpek, begonia, bluszczyk kurdybanek, plektrantus czy tojeść.

Ładne widoki z okna 12:56, 06 lut 2011

Do góry
goniak napisał(a)
Mój wiosenny widok z okna kuchennego.
Fantastyczna, naturalna łąka kwietna

Piękna,ten bociek pięknie sie komponuje .
Kompozycje na balkony, parapety i balustrady 12:54, 06 lut 2011

Do góry
Osobiście za jedną z najciekawszych nowości ostatnich lat uważam wilczomlecz 'Diamond Frost' - jest świetny do kompozycji np. z ipomeą:

posadzony samodzielnie również jest bardzo efektowny:

Ma kilka bardzo ważnych zalet:
1. Kwitnie cały czas i to bardzo obficie
2. Przekwitnięte kwiaty nie brudzą tarasu
3. Pomimo swej delikatnej budowy nie choruje i jest niewybredny.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 12:47, 06 lut 2011

Do góry
Tak, jest to hortensja ogrodowa. Aby uściślić, sama roślina nie ma pokroju bzu, tylko kwiaty mają kształt zbliżony do kwiatów bzu. Jeśli chodzi o kolor, to jest to taki fioletowy-róż albo różowy fiolet, zależy jak na to spojrzeć Załączę jeszcze jedną fotkę kwiatka:

A tutaj krzew w całej okazałości z zawiązanymi pąkami kwiatowymi. Zdjęcie wykonane było w połowie czerwca sądząc po przekwitniętym różaneczniku w tle. Warto zwrócić uwagę na okrągły pokrój i niewysoki wzrost - bardzo ciekawa forma.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies