Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:04, 30 lis 2024

Do góry
Pograbiłam trochę

I posadziłam cebulki

M mi zamówił w Dutch bulbs 4x pół kilo

W przyszłym roku będzie tylko cebula i czosnek w warzywniku bo na nic innego nie zostanie miejsca buahaha

Zobaczymy czy i jak przezimują. Ponad połowa poczeka do wiosny na strychu
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 10:53, 30 lis 2024

Do góry
Nie wiem ile razy można tam zamiatać wywalili próg do drzwi wejściowych i jeden z otworów docinali. I wszędzie odłamki i pył. I kilka szufelek prochu a tylko salon zamiotłam

Stan surowy zamknięty. Prawie jak dom

Pachnący różami, malowany bylinami 20:24, 29 lis 2024

Do góry
Na początek na przykład te

Pachnący różami, malowany bylinami 20:22, 29 lis 2024

Do góry
Niestety popsuł mi się aparat fotograficzny i zdjęcia robione są telefonem, a ten telefon nie robi ładnych zdjęć.

ROSE ROSENFASZINATION

JACQUES CARTIER

BALTIMORE BELLE

Pachnący różami, malowany bylinami 20:11, 29 lis 2024

Do góry
Nic nie ucierpiała Leda i pięknie kwitła.

Piękna róża Rose de Tolbiac miał chyba dwa kwiaty. Pięknie wyrosły jej baty i na nich piękne dwa kwiaty W przyszłym sezonie nisko ją przytnę.

Pachnący różami, malowany bylinami 19:54, 29 lis 2024

Do góry

Róże bardzo ucierpiały przez przymrozki, ale odbiły i coś tam kwitło.

tutaj była posadzona róża Dinky, niestety przemarzła, zakwitła podkładka.

Pachnący różami, malowany bylinami 19:41, 29 lis 2024

Do góry
Piwonie zaskoczyły, kwitły na bogato.

Pachnący różami, malowany bylinami 19:37, 29 lis 2024

Do góry
Posadziłam trochę lilii, ale też sporo przemarzło. Inne, a było ich mało, miały liche kwiaty.

Pachnący różami, malowany bylinami 19:26, 29 lis 2024

Do góry
Irysy syberyjskie też skąpo kwitły.

Za drzwiami do ogrodu... 19:00, 29 lis 2024

Do góry
anpi napisał(a)

Aniu, warzywnik pierwsza klasa jestem zdziwiona że wysiewasz jesienią marchew, mam braki wiedzy w tym temacie
Jeszcze cudne kolorki dane nam było mieć w ogrodzie przez cały listopad, najpierw ardziej złote, teraz czerwone.
Anna i Ogród 2 18:18, 29 lis 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Czy mogę jeszcze zalepić sztuczną korą lub maścią tą ranę?

U nas jest bardzo deszczowo i wilgotno i nie wiem czy mogę to zrobić.

Rana która była małym obtarciem tak się otworzyła. W minioną zimę przewróciło się na nią rusztowanie. W sezonie liście zasłoniły i nie zauważyłam że tak się robi. Dopiero dziś i się wystraszyłam.

Czy smarować lub jeszcze jakoś odkażać?

Nie ma sensu już tego ruszać. Rana nie jest świeża, dokoła drzewo już ją zabliźniło samo. Smarowanie w takim stanie nic już nie da. Należy obserwować, gdyby się zaczynały dziać jakieś procesy gnilne to wtedy nożykiem oczyścić, opryskać i zasmarować maścią ogrodniczą lub farbą olejno ftalową. W chwili obecnej nic tam złego nie widać. Taka już zostanie uroda tej gałęzi. To już jest blizna zagojona. Będzie rosła wraz z gałęzią. Ale nic złego się na razie w niej nie dzieje.
Ogródek Gosi 15:57, 29 lis 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)

Gosiu przepiękne ozdoby. Też robimy różne upominki znowu dla osób nas odwiedzających lub darczyńców. skupiamy się na świętach Bożego Narodzenia lub Wielkanocnych.
U nas też praca wre bo Święta tuż tuż. Malujemy bombki w ośrodku tam gdzie córka chodzi i różne inne ozdoby.

Ważne aby pamiętać o ludziach którym opatrzność nie wszystko dała jak trzeba. Trochę szczęścia jest bardzo ważne.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 15:46, 29 lis 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)
Elu, zapomniałam ile Ty masz metrów tej działki?
Chyba jest spora, bo wygląda z tymi drzewami na park, a nie ogród.
Ja mam 1000 metrów i tylko kilka dużych drzew i praktycznie cała działka już zajęta

Gosiu mam ponad 4 tys. metrow. Jest co robić. Najpierw miałam obrabiać tylko ok 2 tys., ale w miarę jedzenia apetyt rośnie," więc przerzuciłam się na drugą połowę i też sądzę. - choroba.

Poniższe fotki z drugiej czesci na pierwszej z prawej to granicą miedzi jedna a druga częścią. Na drugiej dalszą częśc po lewej granicą.
Są to zwykłe świerki i piec Serbów.

A tutaj po lewej też granica między częściami.

W środku na drugiej dobie świerk kłujacy pod nim będę przerabiała na wiosnę. Chce posadzić cisy aby zahamować wiatr wschodni jest tam przewiew.
Brzozy maja ok 15 metrów wysokości, świerki ok 10. Bardzo mi się podoba takie przepierzenie wygląda to jakby ogród znajdował się w studni. Jest to bardzo słoneczny teren z każdej striny
Anna i Ogród 2 15:20, 29 lis 2024

Do góry
Makao napisał(a)

Od tamtego roku też mam kule dla ptaków. Na opakowaniu moich było ostrzeżenie, żeby zdjąć te siateczki. Ja kupiłam najtańszy karmnik w Action jaki mieli.

„Uwaga, siatka, w którą pakowane są gotowe kule tłuszczowe, stanowi niebezpieczeństwo dla ptaków – zdarzają się przypadki zaplątania się w nią (co może prowadzić do śmierci ptaka).”

https://action.com/hostedassets/CMSArticleImages/38/17/3003017_5714988000871-110_01_20240917080915.png
Ogród z zegarem 14:39, 29 lis 2024

Do góry
Agatorek napisał(a)

Od wewnątrz

WOW! jakie klimatyczne te wierzby przy drodze. To Mazowsze?
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:24, 29 lis 2024

Do góry
Montaż zakończony, jupi

Ogród z zegarem 12:24, 29 lis 2024

Do góry
A na froncie chcę mieć ogrodzenie aluminiowe, mniej więcej takie, jak na zdjęciu.
Bez żadnych murowanych fundamentów, czy murowanych słupków (normalny fundament będzie równo z ziemią, podtrzymujący słupki do przęseł, bramy i furtki).

Zdjęcie zapożyczone z Wiśniowski.pl, ale będę zamawiać ogrodzenie w „lokalnej” firmie, co najmniej 3 razy taniej.
Wzór będzie bardzo zbliżony.

Anna i Ogród 2 10:19, 29 lis 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Czy mogę jeszcze zalepić sztuczną korą lub maścią tą ranę?

U nas jest bardzo deszczowo i wilgotno i nie wiem czy mogę to zrobić.

Rana która była małym obtarciem tak się otworzyła. W minioną zimę przewróciło się na nią rusztowanie. W sezonie liście zasłoniły i nie zauważyłam że tak się robi. Dopiero dziś i się wystraszyłam.

Czy smarować lub jeszcze jakoś odkażać?

Najpierw zamaluj ranę Funabenem, żeby ją odkazić, a potem wypełnij ranę maścią ogrodniczą, żeby wilgoć nie wnikała w głąb. To wygląda na uszkodzenia mrozowe. Przed zabiegami rana powinna być w miarę sucha.
Za drzwiami do ogrodu... 10:13, 29 lis 2024

Do góry
anpi napisał(a)

Dzięki za miłe komentarze Mam też do podziwiania cały rząd sąsiedzkich miskantów Memory na granicy z moją działką, jak myślicie czyja to sprawka

Myślę Aniu, że to Twoja zasługa...zaraziłaś pewnie sąsiadkę "zielonym sercem" i w związku z tym teraz widoczki masz fajne...
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 09:51, 29 lis 2024

Do góry
Też cieszycie się, że listopad na finiszu?
Jakoś wyjątkowo paskudnie w tym roku reaguję na wieczny półmrok za oknami.

Dobrze, że jeszcze dwa dni i będzie grudzień.
W przyszłym tygodniu pomyślę już o dekoracjach świątecznych.
Uważam, ze koniec października to spora przesada na choinkę w domu ale początek grudnia, na Mikołaja to juz zdecydowanie akceptowalna pora. Nie na choinkę a na ozdoby świąteczne.

Ogrodowo to sobie buszuję po sklepach z nasionami.
Zastanawiam się tez na posadzeniem tulipanów do donic przed domem ale w tym roku szalu nie było i nie osiągnęłam spektakularnego efektu.

Lala dla rodzinnego malucha na finiszu.
Co prawda moje dziecko zwróciło mi uwagę na zdecydowanie jesienny outfit i zasugerowalo wykonanie kolejnego sweterka, z choinką. Zobaczę. Może ulegnę presji i podczas wieczornego serialu coś wydziergam.

Do Bozego Narodzenia juz tylko moment a ja jestem na samym początku dziergania chusty dla mojej chrześniaczki…
No zobaczę.
Lala póki co prezentuje się tak

.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies