Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 23:23, 03 lip 2025

Alija napisał(a)
Urszulko, ja też marzę o deszczu, u nas już bardzo sucho, dawno porządnie nie padało, a teraz jeszcze przez te upały kwiaty po prostu przypalone, wody w stawie ubywa w zastraszającym tempie.
Co do przemyśleń ogrodowych, to nie istnieje ogród bezobsługowy, wiem to już na pewno ja co roku (zwłaszcza, jak mam jakieś problemy z kręgosłupem albo stawami) planuję ograniczenie rabat, ułatwianie sobie prac ogrodowych, a kończy się na stworzeniu kolejnej albo przerobieniu już istniejącej. Pewnie kiedyś zlikwiduję rabaty, zostawię tylko drzewa, krzewy i trawnik, jak już nie dam rady przy nich robić.

Przerabiać rabaty można i nawet trzeba, ale zakładać nowe -to jest dylemat bez odpowiedzi. Mam niedaleko znajomych ogrodomaniakow, którzy właśnie ze względów zdrowotnych zaczęli likwidować niektore rabaty.
Wiem, że ogród nie jest bezobsługowy. Ale zimozielony jest mniej pracochłonny. Jeszcze ostatnio oglądałam w Nowej Mai w ogrodzie (sezon 3 odc.28) o ogrodach holenderskich. Pokazywali rabaty bezobsługowe bylinowe, koszone wiosną kosiarką z mulczowaniem z plewienie tylko na wiosnę. Genialne
Ulina 23:25, 03 lip 2025

Anabelkowa