Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogródek Agam 22:29, 12 cze 2014

Do góry
Dzisiaj strzeliłam sobie szałwię. Nie wiem jaka to odmiana bo napisane było "szałwia - bylina" . Miałam jeszcze spakowane 10 szt. Frosted Curls po całe 3.50zł, ale wróciłam do domu bez bo terminal kart nie czytał, a gotówka jakoś nie chce się mnie trzymać ostatnio.

Kwiaty z ogródka Marty :) 21:44, 12 cze 2014

Do góry
marta_d napisał(a)
wszystkie róże jakie posiadamy są niestety "sierotami" nie wiem kompletnie co to za odmiany

Na koniec coś strasznego!!! rozklapiała szałwia

ze środka wychodzą nowe przyrosty, ale zanim to się zapełni... może jest jakiś sposób na przywrócenie jej do normalności ?

Marta to tak i moje róze w wiekszości nn
z szałwią tak jest moja też sie rozśrodkowała niestety najczęściej pod wpływem deszczu

Kwiaty z ogródka Marty :) 21:29, 12 cze 2014

Do góry
wszystkie róże jakie posiadamy są niestety "sierotami" nie wiem kompletnie co to za odmiany

Na koniec coś strasznego!!! rozklapiała szałwia

ze środka wychodzą nowe przyrosty, ale zanim to się zapełni... może jest jakiś sposób na przywrócenie jej do normalności ?
Moja "przyziemna" :) pasja 20:49, 12 cze 2014

Do góry
leon60 napisał(a)
Śliczne zdjęcia a szałwia faktycznie zachwyca
Widzę, że AM szaleje

Szałwię chyba dosadzę jeszcze w jednym miejscu w donicy, bo jednak brak równowagi o tej porze z kolorami.

Amazon wielki ten, którego nie dzieliłam i nie ścinałam, ale te małe też już nadganiają w drugim rzędzie .
Moja "przyziemna" :) pasja 20:44, 12 cze 2014

Do góry
Śliczne zdjęcia a szałwia faktycznie zachwyca
Widzę, że AM szaleje
Ogród do kwadratu 16:38, 12 cze 2014

Do góry
Bogda... ja nie wiem zwykła czy nie... no... szałwia omszona, ale nie znam nazwy. Wiem już że nie Caradonna, bo ona, jak pisała Anita, ma fioletowe łodygi, a moja nie

Reglinko... czasem ktoś z ogrodowiska wpada... ale żeby duże spotkanie... umarłabym z przerażenia

Tesiu... dla każdego coś innego

Aguś... hakone zwykła zielona... macra.. chiba

Iwka... niekoniecznie... dół pędu da nasiona, gdy góra przekwitnie. Wtedy zetnij i siup do woreczka.

Justyś... czyli nie mnie szukasz

Bartek... szkoda, że one krótko kwitną
Moja "przyziemna" :) pasja 14:16, 12 cze 2014

Do góry
Magdalenka napisał(a)
Jagódko, zaglądam codziennie, ale ostatnio czasu na wpisy nie mam.
Murek piękny, ale mnie najbardziej podoba się Twoja szałwia. Ja mam dużo różowej, muszę więcej poszukać tej fioletowej
Pozdrawiam.

Magda, mam tak samo. Teraz dużo pracy w ogrodzie, a poza tym przy takiej pogodzie nie chce się spędzać tyle czasu przy komputerze .

Szałwię lubię w każdej odmianie. Czekam na zagęszczenie dereni, bo bardzo lubię połączenie jego bieli i tego mocnego fioletu . Tylko, że derenie były i w tym, i w zeszłym roku przesadzane i coś nie mogą się pozbierać... .

Pozdrawiam!
Moja "przyziemna" :) pasja 13:31, 12 cze 2014

Do góry
Jagódko, zaglądam codziennie, ale ostatnio czasu na wpisy nie mam.
Murek piękny, ale mnie najbardziej podoba się Twoja szałwia. Ja mam dużo różowej, muszę więcej poszukać tej fioletowej
Pozdrawiam.
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 12:09, 12 cze 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Izo - Kukliku, czy szałwia muszkatołowa jest wieloletnia?

Pamiętasz ten ogród z kogutem romantyczny starszego pana w A. - u Ciebie podobnie.

A warzywnik blisko tarasu to jest super sprawa.

Ewo, porównanie do ogrodu z kogutem to dla mnie najwyższy komplement

Szałwia muszkatołowa funkcjonuje w ogrodzie jak naparstnice. Jest dwuletnia, czasem odrośnie coś w trzecim roku. Ale rozsiewa się nawet łatwiej niż naparstnice, nie choruje na nic i fajnie pachnie. Ja kupiłam jedną maleńką sadzonkę z osiem lat temu i o tamtej pory bez żadnego mojego udziału co roku na tej rabacie pojawiają się piękne wysokie szałwie w sporych ilościach
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 11:57, 12 cze 2014

Do góry
Izo - Kukliku, czy szałwia muszkatołowa jest wieloletnia?

Pamiętasz ten ogród z kogutem romantyczny starszego pana w A. - u Ciebie podobnie.

A warzywnik blisko tarasu to jest super sprawa.
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 11:40, 12 cze 2014

Do góry
Ależ ten czas leci... nie nadążam za zmianami w ogrodzie. Codziennie coś zaczyna kwitnąć, coś przestaje... a mi się popsuł aparat i została tylko komórka..
Parę zdjęć z tego niedoskonałego sprzętu.

Róża Cardinal de Richelieu

Teasing Georgia, sama nie wiem czy ją lubię, z szałwią muszkatołową wygląda fajnie, ale trochę za żółta...

Madame Isaac Pereire
to mój trzeci z kolei krzak, nareszcie się przyjęła i rośnie, nie mówiąc o tym jak pachnie...

i nowa rabatka, bodziszki, szałwia i przywrotnik, który prawie swobodnie wędruje po całym ogrodzie, tutaj przesadzony z siewek
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:37, 12 cze 2014

Do góry
Ania........terminatorka super nazwa oczywiście, że wycieczkę zrobimy
czekam na kwitnienie moich stip, bo ja swoje na wiosnę ucięłam..
ja też lubię firletki, ale się rozpanoszyły!
no i czytam sobie o maku lekarskim, nasiało się go nie wiem skąd od czorta, a on zakazany, plewię i plewię, ale walka z wiatrakami, a taki śliczny, cudne liście i fioletowo lawendowy kwiat
w skrzyni mam zielnik, to jest szałwia ananasowa, ale smaczna i ładna i cytrynowa tez fajna.....i te niech na maksa się wysiewają, są cudne

ewsyg.....Ewo, ja tę białą piwonię dostałam od koleżanki, a ona z kolei kupiła od kogoś dom i ona tam już rosłą od dawna i dlatego po omacku szukam nazwy i chyba to jednak Mis America będzie, najbardziej pasuje z opisu
..nawet 53, znalazłam 3 o których zapomniałam
fajnie się przeplatają Graham Thomas i moja stara NN

Mira.....robi się cały czas, ale i tak nie jest doskonale i nie będzie, bo przy tej ilości roślin, nie wyrabiam, a chcę też oczy napaść widokamicynie siałąm ze swoich nasion, będzie sporo, choć połowę zżarły ślimaki; wiesz, ja ciepnę i nie myślę o tym sianiu i potem patrzę jest, może dlatego, nie przejmuję się, bo jak się nie uda, mówi się trudno....w sumie zależało mi na makach, przyjaciółka przysłała z Kanady nasiona takich cudnych i co...werben od groma, wszystkiego innego, a maków ani śladu...za to lekarskich!!!!
dereń kousa urósł bardzo, może za rok kwiatki będą....i moje siewki lawendy, tzn z uciętych kawałków, są kwiatki

Ogród zmyślony 08:41, 12 cze 2014

Do góry
u Ciebie stipa zawsze była cudna i zimowała, i się siała, ale w tym roku powala na kolanaWidzę tez piękne naparstnice różowe takie grubaśne Wczoraj podobnei jak Ty stwierdziłam że szałwia jest jak chwast i muszę część wyciapać bo mi rabate zdominowała okrutnie
Kwiaty z ogródka Marty :) 08:03, 12 cze 2014

Do góry
jolka napisał(a)
Marta, pięknie u Ciebie!Szałwia rzuca na kolana, o różach nie wspomnę.
U mnie krajobraz po wczorajszej burzy trochę słabiej wygląda.
Grad pociachał liście żurawek, jednego rh wichura złamała

O kurcze tego też się obawiałam na wszelki wypadek moje nieposadzone zakupy, między innymi kolejne szałwie i żurawki schowałam do garażu. Ale to co już rośnie to nie uchrnonisz życzę jak najmniej gwałtownych burz i strat w ogrodzie
Kwiaty z ogródka Marty :) 07:52, 12 cze 2014

Do góry
Napia napisał(a)

Marta, róże i lawenda to mój ulubiony zestaw a tu jeszcze zroszone kroplami deszczu. Slicznie! Twoje róże sprawiają wrażenie bardzo zdrowych, silnych i rzecz jasna pięknych

Cieszę się, że podobają Ci się wiesz tu przy zakładzie jest bardzo słaba ziemia, gdyby nie obornik co 2 lata to chyba na tych piaskach rosłaby sama lawenda i szałwia bez wymagań, trochę pracy trzeba włożyć, żeby polepszyć stan gleby, narazie dostęp do obornika jest i oby jak najdłużej
Ogród wśród pól i wiatrów 23:12, 11 cze 2014

Do góry
Szałwia szałowa też bym kupiła od razu i ptasie łapki ślicze , razem wyszła piękna rabatka.Miłego czwartku życzę.
Kwiaty z ogródka Marty :) 22:56, 11 cze 2014

Do góry
Marta, pięknie u Ciebie!Szałwia rzuca na kolana, o różach nie wspomnę.
U mnie krajobraz po wczorajszej burzy trochę słabiej wygląda.
Grad pociachał liście żurawek, jednego rh wichura złamała

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:42, 11 cze 2014

Do góry
Kurcze to wymaga jakiejś reprymendy
zdjęcia nagietka nie mam ale w ub tygodniu jak lepiej mi się zrobilo z kolanem znalazłam się u Pana Bylinowego w Rzeszowie i co?
taniej niż u lekarza specjalisty a radocha na 102
więc nabyłam
bodziszki które mam ale jeszcze / czerwony i jakiś tam/
naparstnica apricot !!!!
pysznogłówka, paprotka,liliowiec Siloam Doodelburg !! jakiś bajer seledynkowy z prawie czarnym gadłem i na dodatek niski
żółte krwawniki

i w szkółce przyczepił się do mnie starszy Pan i dogadywał i zachęcał do zakupów tego co on wybierał tak bardzo chcial sobie pogadac, powiedzil że uwielbia kwiaty i że tylko czerwone są piękne bo widział że ja w żółte, a ja się spieszyłam bardzo a potem byłam zla bo Pan był bardzo sympatyczny i chyba szukał usprawiedliwienia dla swoich zakupów

a tu jeszcze inny zakup ostróżka i szałwia z przeceny

a to paprotka jw

Kwiaty z ogródka Marty :) 22:30, 11 cze 2014

Do góry
Kasik napisał(a)

Cóż to za fiolet - tak cudny? To szałwia?
Po prostu piękna. Jak długo czeka się na taki efekt? I jak gęsto trzeba sadzić?
Jestem pod wrażeniem.
Pozdrawiam

tak Kasiu to szałwia, odmiana blauhugel, sadziłam ją dokładnie rok temu, niewielkie sadzonki z maksymalnie 4 pędami, w ciągu półtora miesiąca rozrosła się 5 razy bardziej, kępy już były gęste i zdrowe, (jak znajdę zdjęcie to wkleję po wsadzeniu i 1,5 mies. później), odległość ok 40 - 45 cm, jest bezproblemowa, uwielbia słońce i patelnię u nas ma Pozdrawiam również
Kwiaty z ogródka Marty :) 22:18, 11 cze 2014

Do góry
marta_d napisał(a)
i po burzy... przed i po był spacerek po ogrodzie, oto efekty...

Cóż to za fiolet - tak cudny? To szałwia?
Po prostu piękna. Jak długo czeka się na taki efekt? I jak gęsto trzeba sadzić?
Jestem pod wrażeniem.
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies