Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Mariusz 20:29, 02 lip 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Mariuszu z Ogrodu Przyjaznego, zobacz moje buraczki gdzieś pomiędzy czymś, co udaje pietruszkę. Do dziś widzę te Wasze ogromne, wielkie i tak dużo. Ale nie rezygnuję z posiadania.

Chyba jednak wymieniłbym te moje dorodne łany buraków na kwatery bukszpanowe z warzywami. Po spotkaniu z Wami zrobiłem ok. 800 sadzonek bukszpanu, będziemy w tym temacie działać tj. czynić przygotowania
Z ciekawością przeglądam relacje z ogrodu, długo wpatrując się w fotki,
och ... tyko powzdychać – pięknie, naturalnie i swojsko. Szałwia z czosnkami ładnie złączona, oman - okazała bylinka i bardzo podobna do smotrawy, pamiętasz, rosła łanami w arboretum na brzegach stawów, żywopłot z czerwonego buka, ot ciekawostka. Czy to siewki, sama siałaś? Raz widziałem duże ilości siewek pod wiekowym matecznikiem w starym parku.
Dębik ośmiopłatkowy, ten to przykuwa uwagę ...

abiko 21:29, 02 lip 2014

Pszczółko piękne ujęcia.. a ja się dowiedziałam co to wieczornik damski jerzmiankę widziałam tylko białą, poszukam niebieskiej idealna na moją skarpę dobrze, że zajrzałam
Pszczelarnia 22:04, 02 lip 2014

Mariuszu, a oman wielki to nie smotrawa? To ja nie wiem, co to jest, co ja to mam.
Buki czerwona kupione ale odkryłam siewki pod jednym czerwonym w starym ogrodzie, wyprawa po nie jesienią.

I mnie teraz naszło tworzenie nowej rabaty - zbieram materiał roślinny.
Pszczelarnia 22:15, 02 lip 2014

Na dobranoc jeszcze zdjęcia z tej samej sesji zdjęciowej:

danuta_ 22:21, 02 lip 2014

Pozdrowienia przesyłam Pszczółko - czosnki z szałwią rewelacja - a dobranockowe zdjęcia to moja ulubiona kolorystyka - jest ślicznie
AgnieszkaW 22:26, 02 lip 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Bardzo piękne zestawienie Ewo. co to za róże?
Mariusz 07:31, 03 lip 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Mariuszu, a oman wielki to nie smotrawa? To ja nie wiem, co to jest, co ja to mam.
Buki czerwona kupione ale odkryłam siewki pod jednym czerwonym w starym ogrodzie, wyprawa po nie jesienią.

I mnie teraz naszło tworzenie nowej rabaty - zbieram materiał roślinny.

Sprawdź Ewo dokładnie po liściach, wbrew pozorom oman jest bardzo charakterystyczną byliną . W necie jest sporo błędów, ale tutaj znalazłem fajną fotę, która dobrze pokazuje cechy omanu wielkiego (8 zdjęcie na tej stronie) http://www.zielnik-karpacki.pl/gallery/show/id/41
Mam nad brzegami stawów i oman i smotrawę, jak będę w ogrodzie, to dokładnie sfotografuje charakterystyczne cechy, a chodzi tutaj głownie o różnice w wyglądzie liścia, u omanu szeroko lancetowate w większości bez ogonków, poza odziomkowymi.
BEATA_S 07:37, 03 lip 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Bardzo udane kompozycje
Mala_Mi 11:59, 03 lip 2014

MOje rudbekie trzymają sie dobrze same.. ale za podpory naturalne mają lilie Może dlatego stoją...A może dlatego, że żadne rudbekie nei chciały mi rosnąć, za żyzna i cieżka ziemia. Te sadzonki urwałam na wysypisku śmieci pod cmentarzem.. i może dlatego są wdzięczne, że je przygarnęłam..
Edit..to były siewki a nie wyrzucone rośliny U mnie z rozsiewaniem idzie słabo Tzn wogle się nei wysiewają.. wyjątek stanowi rudbekia goldsturm. Ta się nie pokłada, stoi prosto, długo kwitnie, może ją sobie posadzisz.. miałam dużo sadzonek i rozdałam, ostanie na spotkaniu. Te mi łądnie sie rozrastają i siw wysiewają, ale nie są upierdliwe..
Jakieś moje stare foto .. takie mam pod ręka. Aranżacja sprzed kilku lat.

popcorn 12:09, 03 lip 2014

Ewo, cudne kompozycje, jak bujnie wszystko rośnie!
Aniu, u mnie rudbekie leżą:/ hm.