Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Bawarka 23:10, 30 mar 2020

Do góry
Kasiek napisał(a)
Na tym zdjeciu widac to doskonale...

To drzewo bukowe czy brzoza - zabezpieczone nie moge rozpoznac. Ale piekne u nas takie duze jest w Lazienkach mam fote gdzies.
Mnie sie wydaje, ze na tym drzewie kora pekla byla za bardzo wystawiona na slonce i deszcz zrobil swoje. To nie choroba albo woda sie dostala pod kore przyszedl mroz i kora pekła.

Odnosnie twojego drzewa dobrze wszystko wyskrobac wypsikac/wymyc resztki, pomalowac. Jak masz farbe emulsyjna biala do niej nalac srodka grzybobojczego w odpowiednich proporcjach i pomalowac. Powinno poskutkowac popsikaj jeszcze za tydzien dwa srodkiem grzybobujczym. U nas i go stosuje to Topsin, u was tez powinien być.

Kasiu napisala wyzej, zobaczylsm na poprzedniej stronie i widze, ze dobrze sibie poradzilas. Sprobuj jeszcze popsikac antygrzybowym po cylym pniu ok 30 cm nad rana. A co to za drzewo to nie brzoza bo widze zwoje kory.
Tez tak kiedys mialam na brzozie i wszystko wyleczylam kora zarosło z powrotem. Pryskalam Topsinem. Brzoza ktora jesienia sie pieknie przebarwia wiec szkoda bylo. Ogrodnik musi sprawdzac co jakis czas wszystko co sie dzieje. Przyjezdzajac na wies klade bambetle i robię obchód. Tez, musze ratowac jedno drzewo ambrowca balsamicznego.

Wracajac do kory mowilam, ze mozna. Nawet Niemcy pisza ze mozna. Hyży jak pokazywal to pod rozami mial ok 15 cm.
No a kto pisal ze nie mozna gdzies to czytalam i sie wk...? Wiemy o kogo chodzi.

Pozdrawiam i jak zwykle zdrowia zycze
...uDany ogród 19:22, 30 mar 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dwa razy kluknelam na ten sam post zobacz jeszcze na stronę wcześniejszą zmieniłam wpis pytam o czyszczenie stawu.
Widzę, że już masz wodę. U nas sucho bardzo sucho
Grzebałem wczoraj w ziemi sądziłam lilie i sucho.

Woda jest, ale musimy naprawić wypływ ze stawu, bo nam woda ucieka. Jednak w sezonie będziemy kopać studnię inaczej snów susza mi staw załatwi...
...uDany ogród 19:21, 30 mar 2020

Do góry
Dwa razy kluknelam na ten sam post i trzeba co napisać tutaj.
Oglądałam jeszcze wstecz i widzę że eM się siłuje z pałka z brzegu. A on ma wodery? Bo ja co prawda pałki specjalnie dużo nie mam, ale za to lilie wodne muszę oczyścić na dnie. A widzę, że liście nie zmarzły i już są nowe 10 cm pod wodą ale jest też dużo przegniłych. Więc też mnie czeka czyszczenie w przyszłym tygodniu ma być ciepło.

Jeszcze raz zdrowia życzę

Elu niestety ani razu staw nie zamarzł, by móc go wykosić kosą spalinową jak co roku.
Siłuje się z brzegu, bo mu pękł ponton, a łódki jeszcze nie mam bo uparłam się na drewnianą, a tych jak na lekarstwo
M wodery, ale nie ma szans wejść do wody jest bardzo zimna, a poza tym tam jest ponad 3 metry głębokości, więc sama rozumiesz Moje lilie już na górze same sobie radzą nigdy ich nie obrywałam, ale może jak będziemy mieć łódkę to się zmieni
...uDany ogród 19:01, 30 mar 2020

Do góry
Dwa razy kluknelam na ten sam post zobacz jeszcze na stronę wcześniejszą zmieniłam wpis pytam o czyszczenie stawu.
Widzę, że już masz wodę. U nas sucho bardzo sucho
Grzebałem wczoraj w ziemi sądziłam lilie i sucho.
...uDany ogród 18:53, 30 mar 2020

Do góry

Witam Dana

Pięknie zielono i czysto już u ciebie. Obejrzałam i widzę, że u ciebie też bergenie jeszcze oklapnięte, myślałam, że tylko moje leżące na ziemi. Czy już mają zawiązki kwiatowe bo u mnie po rozsadzeniu nic nie widać może jak się ociepli to smigna.
U nas dzisiaj co chwilę śnieg pada jest zimno.
Deszczu trzeba miał wczoraj padać ale tylko pokropilo

Witaj wiosennie Elu
Staram się, ale nie wszystko idzie po mojej myśli. Powoli do przodu z naciskiem na powoli
Bergenie mają pąki, a zregenerują się jak dostaną jeść, trochę ciepła i wody
Niedługo będą piękne
U nas też zimno jak diabli, ale słońce świeci. To nie zapowiada nic dobrego, tylko srogi mróz w nocy, aż się boję co jutro zastanę w ogrodzie...
U nas wczoraj pokropiło jakieś 10 minut, a w nocy zabieliło. około południa wszystko się stopiło, ale wieje bardzo mroźny wiatr...brrr
Ja chcę już prawdziwą, ciepłą, słoneczną i przede wszystkim zdrową wiosnę
Buziaki!
...uDany ogród 18:43, 30 mar 2020

Do góry
dana1s napisał(a)
I kilka całokształtów

Witam Dana

Pięknie zielono i czysto już u ciebie. Obejrzałam i widzę, że u ciebie też bergenie jeszcze oklapnięte, myślałam, że tylko moje leżące na ziemi. Czy już mają zawiązki kwiatowe bo u mnie po rozsadzeniu nic nie widać może jak się ociepli to smigna.
U nas dzisiaj co chwilę śnieg pada jest zimno.
Deszczu trzeba miał wczoraj padać ale tylko pokropilo

Pozdrawiam zdrowia życzę.
...uDany ogród 18:42, 30 mar 2020

Do góry
Dwa razy kluknelam na ten sam post i trzeba co napisać tutaj.
Oglądałam jeszcze wstecz i widzę że eM się siłuje z pałka z brzegu. A on ma wodery? Bo ja co prawda pałki specjalnie dużo nie mam, ale za to lilie wodne muszę oczyścić na dnie. A widzę, że liście nie zmarzły i już są nowe 10 cm pod wodą ale jest też dużo przegniłych. Więc też mnie czeka czyszczenie w przyszłym tygodniu ma być ciepło.

Jeszcze raz zdrowia życzę
Ukojenie 18:08, 30 mar 2020

Do góry
Witam Żona

Widzę dzidzia się urodziła fajnie. Najważniejsze dziecko a potem reszta.
Robota nie ucieknie.

Pozdrawiam i zdrowia życzę całej rodzinie
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 14:25, 29 mar 2020

Do góry
Te zolte irysy posadz na gl od 20 do 50cm włóż do kosza bez ziemi przytwierdz kamieniami aby nie wypłynęły. Moje są posadzone na różnych wysokościach i wszystkie dobrze rosną.

U nas też sklejają. Dentysta dentyście nie równy. Jeden robi całe szczęki na 4 implantach drugi plombuje i wyrywa i jest zadowolony.

U nas dosyć ciepło robimy wertykulację bo ma padać.

Pozdrawiam
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 23:00, 28 mar 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
Kasiu tak umieralnosc u nas niska jak na te tysiace chorych, porownuje juz o kilku dni dane z roznych panstw. Czym wiecej chorych tym niej miejsc w szpitalach i przy respiratowach. Minal juz tydzien od kiedy ogloszona calkowita kwarantanne, mam nadzieje, ze wyniki bede juz lada dzien widoczne w mniejszej liczbie nowych zachorowan.
Wczoraj czytalam, ze kara policja za wylazenie z domu bez potrzeby. Zlapali dwoch emerytow, ktorzy pojechali na rynek zobaczyc co sie dzieje i przysiedli sie u jednego w aucie i plotkowali. Teraz kare musza zaplacic.

ciekawe czy pachnie....

U nas drony krążą. I pewnie tych emerytów też tak dorwali. Jeżeli chodzi o tą niska umieralność tak przynajmniej mi mówili też mieszkający w Niemczech że to wszystko zależy od sekcji. Jak przeważa choroba współistniejącą to chory zmarł nie z powodu korony. Tak przynajmniej było 2 tygodnie temu.
Inna sprawa ze służba zdrowia na wysokim poziomie, ale zeby przyjeżdżają leczyć do Polski bo najlepsi dentyści.
U nas piękna pogoda dzisiaj kończy się drugi tydzień kwarantanny i godzinę temu ogłosili spory wzrost 256 zakażonych. Najwięcej w Wawie.
I to jest właśnie kwarantanna miała powstrzymać a tu wzrosty. Z drugiej strony jakby jej nie było znając Polaków bylibyśmy jak Włosi czy Hiszpanie. Kasia ma rację te wybory nas wykoncza tragedia.
Piękna pogoda więc towarzystwo wylęgło na ulicę nad Wisłę. I to taka robota ja siedzę w domu i na pustkowiu na wsi a inni mają wszystko gdzieś.

Iza widzę że zrobiłaś oczko wodne podoba mi się. Nasadz sporo roślin aby woda nie metniala i glony nie rosły bo to katastrofa dla oczka. Dużo tataraku, irysy żółte bardzo oczyszczsja wodę. Jak masz dostęp do szyszek Olszyny dobrze jest je umieścić woreczkach i włożyć do wody, słoma jęczmienna też dobrze robi to wszystko naturalne. Bo chemia też jest ale zawsze to sztuczne i większy wydatek.

Widze, że oczko jest w pełnym słońcu brak cienia może się mylę ale jeżeli tak jest to koniecznie posadz drzewo lub kilka dla cienia. Możesz też rozłożyć nad oczkiem trójkąt z materiału aby było trochę cienia.

Jak czegoś nie będziesz wiedziała to służę pomocą jakby co.
Piękne te wrzośce też mam ale u mnie później kwitnie.

Trzymaj się zdrowo razem z rodziną
Pozdrawiam
Ptasi gaj 09:15, 26 mar 2020

Do góry
Dla Kindzi sanny skay rośnie w półcieniu i dobrze jej służy. To jest pełna piękna róża. W zeszłym roku dokupiłem 2 sztuki. Lubie wielkokwiatowe.

Wygląda na Sunny Sky. Tak, taka u mnie rosła. Niestety, Chwastox załatwił ją definitywnie...

Ja też takie lubię

Macham
Ogród z łezką II 09:10, 26 mar 2020

Do góry
Kasiu wstawiłam u siebie róże sanny skay więc popatrz.

Już lecę
Gożdzikowa - wiejski ogród 23:23, 25 mar 2020

Do góry
gobasia napisał(a)

Elu Czasem to i samemu lepiej ...Chłop w chałupie to wrzód na d---e

Ja tam bym z przyjemnością ze 2 Tyg pobyła sama ze sobą.

Moja córka tez pracowała w domu ale od wtorku urlop do odwołania.Ma pracę zwiazaną z branżą hotelarsko -gastronomiczną.

..a to hotelarstwo pada. Basiu jak ja bym chciała pobyć sam na sam ze sobą to jest moje marzenie. Z wyrka bym nie wychodziła. Łaądowała raz laptop raz telefon, książki prasa o matko ale raj na ziemi bym miała. A to marzenie ściętej głowy.

Jeżeli chodzi o to nie wychodzenie muszę powiedzieć że tutaj jest społeczeństwo zdyscyplinowane. to ja łamałam przez kilka dńi bo wychodziłam z Mają na ok godzinę na spacer, ale pusto pod lasem. Do sklepu nigdzie nie chodzę bo to eM na zakupy chodzi. Opryskam się różnymi środkami i idzie śpiworem znowu się pryska.
Jutro jadę i będę na działce siedzieć.a

Gożdzikowa - wiejski ogród 18:04, 25 mar 2020

Do góry

Basiu tutaj wszędzie pustki sporadycznie ktoś wychodzi z psem. Mój eM siedzi 2 tydzień w domu ma taką prace że może pracować w domu, ale ja oszaleje.
Jadę na wieś jutro.
W Wawie największa zaraza więc pewnie to wychodzenie potrwa dłużej.

Pozdrawiam i zdrowia zycze

Elu Czasem to i samemu lepiej ...Chłop w chałupie to wrzód na d---e

Ja tam bym z przyjemnością ze 2 Tyg pobyła sama ze sobą.

Moja córka tez pracowała w domu ale od wtorku urlop do odwołania.Ma pracę zwiazaną z branżą hotelarsko -gastronomiczną.
Na skraju Puszczy Bydgoskiej 17:24, 25 mar 2020

Do góry
Witam na ogrodowisku adres-czyli podpis załóż Sylwia. O coś takiego jak jest pod moim wpisem. Przez to możesz szybko się dostać do innych wątków i my do ciebie

Wiosenka piękna

Gożdzikowa - wiejski ogród 16:28, 25 mar 2020

Do góry
gobasia napisał(a)

Haniu nie jest tak żle ,wiekszość roślin daje radę .Potrzeba tylko deszczu
i byłoby Ok.Słońce i mrożne wiatry robią swoje ,gorsze niż te nocne mrozy

Czytałam u Ciebie ,że nie wychodzisz z domku ,to i dobrze.Też siedzę no może nie nie tylko w domu ale poza własne ogrodzenie nie wytykam nosa.
Najbardziej żal mi mojej najmłodszej córci .Od tego tygodnia przymusowy urlop do odwołania .Do domu nie chce bo nie chce nas i babci narażać .Biedna musi siedzieć dwa tygodnie samiuteńka w warszawie.Dobrze chociaż ,że przy bloku w którym mieszka jest sporo zieleni

Basiu tutaj wszędzie pustki sporadycznie ktoś wychodzi z psem. Mój eM siedzi 2 tydzień w domu ma taką prace że może pracować w domu, ale ja oszaleje.
Jadę na wieś jutro.
W Wawie największa zaraza więc pewnie to wychodzenie potrwa dłużej.

Pozdrawiam i zdrowia zycze
Ogród z łezką II 13:46, 25 mar 2020

Do góry
Kasiu wstawiłam u siebie róże sanny skay więc popatrz.
Ptasi gaj 13:40, 25 mar 2020

Do góry
Dla Kindzi sanny skay rośnie w półcieniu i dobrze jej służy. To jest pełna piękna róża. W zeszłym roku dokupiłem 2 sztuki. Lubie wielkokwiatowe.

Ogród z łezką II 09:47, 25 mar 2020

Do góry
Tak to prawda miskanty dzielić to lepiej kupić. Drwal potrzebny.

Kasiu róża madame aniset (pisze tutaj) bo chce ci ją pokazać przepiękna. Będziesz bardzo i to bardzo zadowolona a jaki piękny anyzkowo waniliowy zapach. Deszcz jej nie szkodzi. Trochę później kwitnie ale za to jak po przycięciu kwitnie drugi raz do późnej jesieni.
Jeszcze jak byś chciała ładna róże która gorąco polecam to Sanny skay też cudowna.

Kasiu usunę żeby ci nie zaburzyc

Elu, tak, to ciężka robota, ale już za nami i znowu na parę lat starczy
Ta róża mnie już w tamtym roku zadziwiła, takie toto młodziuchne, a już czadu dała
Nic nie usuwaj, piękne zdjęcia pięknej róży.
Nie wiem czy o tej samej róży myślimy...miałam Sunny Sky, ale mi ją oprysk na mój rzucik w różach załatwił...nie przeżyła Chwastoxu użytego przeze mnie w desperacji Tak mi się chwast siał w różach, że musiałabym co tydzień je plewić...a tam mam pas długości 25 m...i teraz już grzecznie plewię
Na razie nie mam miejsca na nową różę, jedynie jedna bezimienna różowa mnie wnerwia, bo taka krótko trzyma kwiat. Ale jednej wysyłkowo nie opłaci mi się kupić. Jak spotkam jakąś wartą grzechu, to wtedy tamtą wyeksmituję.

Pozdrawiam Elu
Ogród z łezką II 23:42, 24 mar 2020

Do góry
Tak to prawda miskanty dzielić to lepiej kupić. Drwal potrzebny.

Kasiu róża madame aniset (pisze tutaj) bo chce ci ją pokazać przepiękna. Będziesz bardzo i to bardzo zadowolona a jaki piękny anyzkowo waniliowy zapach. Deszcz jej nie szkodzi. Trochę później kwitnie ale za to jak po przycięciu kwitnie drugi raz do późnej jesieni.
Jeszcze jak byś chciała ładna róże która gorąco polecam to Sanny skay też cudowna.

Kasiu usunę żeby ci nie zaburzyc

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies