Początek października. Kalendarzowy początek jesieni już za nami ale w ogrodzie tak jakby jeszcze koniec lata. Mało przebarwień a jak już są to nieśmiałe. Połowa astrów jesiennych jeszcze w pąkach. Zdążą zakwitnąć? Mam całe mnóstwo cebulek tulipanów czekających na wsadzenie i na na razie leżą. Jest za ciepło. Za dużo jeszcze zieleni na rabatach, aby cebulki sadzić. Z drugiej strony boję się, że nagle przyjdą mrozy i zostanę z niczym. Hmmm... co robić? Pytanie retoryczne na razie. Oprócz tego mam trochę lenia ogrodowego. Powinnam kilka rzeczy pomalować ale... po prostu nie chce mi się. Ostatnio króluje u mnie koc, kominek, gorąca herbata lub lampka wina i dobra książka. Chyba się powoli hibernuję na zimę
Dobra, koniec marudzenia. Pora na materiał zdjęciowy z mojego bałaganiarskiego zieleńca.
Dziś wykopując kaliny wprost nie mogłam uwierzyć ile korzeni tych sąsiadujących za ogrodzeniem osik narosło. Sucho jak pieprz mimo, że reszta ogrodu wilgotna. Wszystko co wyczyściłam zakładając tę rabatę z podwójną siłą narosło. Sieć korzeni, które wypijają każdą kroplę wody. Dobrze, że zabrałam stamtąd ogrodówki ale i kaliny nie wiem ile dadzą radę. Nie mam pomysłu już co posadzić. Z przodu tej rabaty jest jeszcze trochę wilgoci, tam jest niżej i pewnie dlatego. Chciałam tam Annabelki, chyba spróbuję. Już tam rosną ale muszę je wysunąć do przodu. Za nimi potrzebne mi 2 albo 3 krzewy sucho i cieniolubne albo choć tolerujące cień. Resztę wypełnię chyba hostami, one u mnie dobrze sobie radzą nawet w tak trudnych miejscach. Wyszło by coś tak
Myślę czy pęcherznice dały by radę choć te żółte chyba z annabelkami tak sobie.
Mały, ale na bogato, samych dalii ile masz.
Nowy nabytek świetnie się zapowiada.
Ciut ci zazdraszczam tej dzisiejszej nieśpieszności.
Sama też siebie zapędzam do roboty, bo różnie mi się chce.
Ja zmokłam, ale sporo zrobiłam, a za 2 dni śladu nie będzieCiut marcinków przesadziłam.
Witam
Danusiu proszę o radę mam do obsadzenia 28 m ogrodzenia, chciałabym stworzyć żywopłot z derenia białego, chciałabym aby utworzył tło dla innych roślin.Podpowiedz proszę, czy Aurera będzie ładnie tworzył tło, czy inny dereń sprawdzi się lepiej.Pozdrawiam serdecznie.
Tak zapewne posadzę
Liatry przesadzę jeśli jeszcze nie zgniły wśród tych traw i posadzę za rozchodnikami.
Tu jak jeszcze trawy były mniejsze .
A tu jak czosnki kwitły.
Dzięki i pozdrawiam
Mam tam przed rozchodnikami Kocimiętkę ,czosnki pomiędzy trawami są i Liatra różowa ale do wykopania bo jej je widać tak trawy się roztosły.Derenie tam dwa są jeszcze.
Tak to teraz wygląda.
Tu jeszcze kawałek tej rabaty