To co ja sobie ubzdurałam, że tych nasion dziwaczka nie wysłałam ?! Nie wiem .. mam dziurawy łeb cieszę się, że wszystko rośnie, oby zdrowo bez robactwa a jaśminy o których piszesz sadzilas wczesna wiosna czy na jesień ? Dziękuję za pamięć i chęć podzielenia się kwieciem cóż mogę dodać - jak coś wpadnie jeszcze w oko - pisz
Oczko wodne mam od roku,już przy planowaniu oczka uwzględniałam jego wielkość i głębokość dla karasi,już w pierwszym roku hodowli rybek doczekałam sie potomstwa od moich karasi, mija drugi rok odkąd mam małe karasie ale jak na razie wszystkie są koloru brązowego prócz jednego największego młodego karasia który sie już wybarwił na ładny pomarańczowy kolor wciemniejsze centki,wszystkie pozostałe karasie są koloru brązowo-miedzianego.
W oczku mam posadzone 2 lilie wodne,odmiana większa to lilia "colorado" o pięknych łososiowch kwiatakch które kwitną nad powierzchnią lustra wody,mniejsza odmiana to "pygmaea rubra" również ma piękne jasnoczerwone kwiaty tylko dużo mniejsze od "colorado".W oczku zamontowany jest filtr ciśnieniowy z lampą uv aby woda była przejrzysta i klarowna,ale głównym celem było aby szumiała woda z kaskady dlatego też woda z filtra pod ciśnieniem wylewa się na górną płyte wodospadu,
w ciepłe dni kiedy tylko pojawi sie słoneczko z oczka korzystają wszystkie ptaki włącznie z gołąbkami cukruweczkami które miały gniazdo na podwórku.Wszystkie prace wykonywane tak przy oczku jak i przy całej "budowli" oczka ze skalniakiem są wynagrodzone pięknymi kwiatami,które zakwitają gdy jeszcze leży na podwórku śnieg.Szum spokojnie płynącej wody słychać do altanki w której można odpocząć w upalne dni i sie zrelaksować.
Zaczynają powoli bzy, kwitnie obiela, w ogrodzie u mnie niebiesko od niezapominajek, kwitną złotliny, pąki na żurawkach. Pierwszy czerwony rh zaczyna swoj spektakl i pierwsze azalie japonskie. Potrzeba deszczu i to bardzo, ale nie gradu. Wystarczy, ze lilie mi ślimaki i poskrzypka niszczy i to bardzo
Dziekuje Ci bardzo ale gdzie tam mnie do wystawiania no i czasu do tego nie mam. Ostrózki mi slimaki zjadły i może i nornice, musze kupic bo bardzo je lubie. Pozdrawiam
Kasiu niedaleko mnie, ale będą w sprzedaży mieli dopiero gdzies za dwa tygodnie. Ani nie mów tak ładnie lilie rosly i z niektorych to nic nie będzie bo zjadły je slimaki a jak nie śimaki to ta czerwona stonka( Pryskam decisem, popryskałam ekologicznie no i mam teraz dziury Twoje lilie to masz cudne. Pozdrawiam
Ja mam ogród za murem, chwaścików też kilka czasem się pojawi, a na ulicy masowo mam atak mniszków. Wyrywam, bo w ogrodzie na 22 m2 trawnika łatwo jest upilnować, na ulicy też coś koło 50m2 wyciachuję nożem, z rabaty wyrywam z korzeniami.
Nie ustrzeżesz się chwastów, bo lecą z pól. Po prostu co jakiś czas rób oprysk herbicydem selektywnym na dwuliścienne.
Ja mam ogród w małej skali jeśli chodzi o trawniczek
Cebulki wykopuję zaraz po przekwitnięciu, trzymam pod drzewami schowane, wysadzam na ulicę przeważnie, a do ogrodu kupuję nowe, wtedy zawsze kwitną. Pomijam fakt, że istnieją pomyłki. Najlepsze tulipany zawsze przywożę z Anglii. W sierpniu będę więc liczę na cebulowe zakupy. W tym roku zakwitną mam nadzieję czosnki i lilie burgundowe
Dokładną instrukcję zdjęciową pokaże kiedyś w kolejnej książce
Asiu - zachwycasz zdjęciami, lilie ładnie wybijają, a rozsady dorodne jak zawsze.
Czytałam wczoraj Szemusi wpis o kostrzewach, poszłam oglądać swoje.
Przycinałam wczesną wiosną wszystkie, a tu wyrastają kłosy, dziś przycięłam ponownie na jeżyka wszystkie, bo nie chcę by zakwitły.
Przecież to zaczyna się maj jeszcze zdążą wybić następne.
W ubiegłym roku po przycięciu nie było kłosów.
Dobrej nocki życzę.
Irenko, ja oprócz tego, że uprawiam zbieractwo (z latarką) to wypróbowałam czosnkowy napar Ani Monteverde. Trochę pomaga. Na popryskanych roślinach jest zdecydowanie mniej ślizgaczy.
Znowu mi nornice w różach grasują, wrrrrrrrrrrrrrrrrr...........jak jakąś dorwę...
Tak się na deszcz nastawiałam, niestety jak dotąd słabiutko. Może ze 3 razy trochę pokropiło. Pochmurno i zimno...taki mamy klimat
Magnolia jeszcze kwitnie, tulipany w pełni, na jeszcze jedne czekam, nowe China Town, lilie azjatyckie wielkie już, poskrzypka ma używanie. Piwonie bylinowe też się starają, buczki oba ruszyły, rh zaczynają...wiosna
Rozumiem,że te 80-90 to już od szmaragdów mierzyłaś.
Posadź róże na środku,a na samym obrzeżu lawendy.
Ja mam róże w odległości co 1m żeby się byliny zmieściły pomiędzy nimi.
Lilie, przetacznik christa i ostróżki . To wysokie przerywniki żeby nie było monotonnie
Ty masz mieć wąsko to np. lilie posadz pomiędzy różami.
To mój miszmasz
Marto,
miło Cię widzieć potem będziesz miała mniej czasu na ogród, o forum już nie mówię. A może wręcz odwrotnie
Też czekam na efekty, na razie widać, że wcześnie wsadzone trzy jaśminy nie dają znaku życia. Hmmm, coś z tym muszę zrobić.
Roślinki od Ciebie pięknie ruszyły. Lilie posadzone przy różach rosną jak na drożdżach, żurawki po zimowym brzydkim okresie zaczynają się ładnie rozwijać, a niebieska szałwia już w kępkach. Nasiona dziwaczka już od Ciebie dostałam, więc mną się nie przejmuj. Może Tobie coś się podoba w moim ogrodzie? Jeśli tak, śmiało pytaj, chętnie się podzielę
Piękne masz tulipki....ja coraz częściej myślę, że się ich pozbędę, bo sie wyradzają, i jest ich coraz to mniej....ale jak to by było - wiosna bez tulipków?!
Lilie jakie już masz wielkie, u mnie dopiero łebki wystawiają.....
Buziaki
no miskanty tam są, ale ja nie wiem ile czasu im zajmie rozrosnięcie się ?
na srodku są czosnki, wiec potem trawy mogą to zasłonic
te 2 zielone obok siebie to carex palmowy, nie wiem ile mu miejsca trzeba
za 2 lata mogę rozsadzic trochę.. za malo miejsca na 2 lata ?
dlugosc tej rabatki to ok 2m a szer ok 1,30m
a na tej rewolucyjnej to nie ma juz miejsca... z tylu są pnącza, akebia i powojniki, poza tym budleja jak urosnie to zasloni caly tyl
i jeszcze roze tam są...4 krzaki w sumie na calej dlugosci
i piwonie 3 zwykle i 1 drzewiasta
no i 3 drzewka: jabłonka royality, nigra i magnolia susan
do tego jakies lilie wyłażą...
aaa...zapomnialam dodac ze na tyłach wsadzilam szt ML
chce troszke sie osłonic od sąsiadów, wiec cos wyzszego chciałam
roze będą munstedad wood i burgundy iceberg i chippendale