Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 16:15, 18 maj 2015

no niestety to połączenie części owocowej z ozdobną
Ensata 16:38, 18 maj 2015

to połącz neutralnie trawą, ew jabłonką na drucie. Znajomy ma, rząd jabłonek prowadzonych nisko, coś niesamowitego
Karolinek 17:09, 18 maj 2015

Ja poszłabym w tej czesci owocowej w klimaty nawiązujące do wiejskich ogrodów. Coś mniej formalnego by się przydało Wykorzystać możesz z krzewów kaliny, jasminowce,róże glownie angielskie, a z bylin bodziszki,kocimietki,jeżówki, piwonie.
Iwk4 18:44, 18 maj 2015

Malgosik napisał(a)

mam jednego liliowca w kolorze czerwonego wina
jesienią dostałam kawałek od sąsiadki
nie wiem tylko jak się nimi opiekować, czy często wymagają rozsadzania?
chodzi mi o to niegrzebanie jarząbowi w nogach

w tym rejonie planowałam wcześniej ognista rabatę,
tylko ten dziwny kształt mi trochę zamącił
mam imperatę, czerwono-herbacianą różę na pniu, w kolorze wina liliowca, niskie pomarańczowe dalie, 3 czerwone, kuliste berberysy

Podoba mi się to zestawienie, nie wiem tylko, czy z różą czy bez. Liliowce jak najbardziej by tam pasowały. Z liści dadzą ci ladną kępę czegoś pierzastego, a jak zakwitną, cieszą oko. Za liliowcami widziałam posadzone lilie, ich zasychające liście ukryją się w liliowcach. Dalie też będą tam pasować. Nad wszystkim będzie widać twój agrest. Jesienią albo wczesną wiosną wygrabiasz zaschłe liście liliowców i starują od nowa. Ja to robię wiosną. Przez zimę mają naturalną ściółkę. Nie musisz ich często odmładzać. Mogą rosnąć w jednym miejscu bardzo długo. Czasem dasz im kompostu czy nawozu.
Olili 19:55, 18 maj 2015

Jak Ty pędzisz z pracami , z wątkiem...!!
Jak zwykle nie doradzę ale pochwalę się ,ze liliowce posiadam ,w ilości 19 sztuk i chyba jeszcze dokupię ,tylko najpierw muszę te poprzesadzać...
Malgosik 09:15, 19 maj 2015

Ensata napisał(a)
to połącz neutralnie trawą, ew jabłonką na drucie. Znajomy ma, rząd jabłonek prowadzonych nisko, coś niesamowitego

pewnie taki sznur, co to się 2 gałązki na boki rozkłada, a przewodnik obcina...
Malgosik 09:17, 19 maj 2015

Karolinek napisał(a)
Ja poszłabym w tej czesci owocowej w klimaty nawiązujące do wiejskich ogrodów. Coś mniej formalnego by się przydało Wykorzystać możesz z krzewów kaliny, jasminowce,róże glownie angielskie, a z bylin bodziszki,kocimietki,jeżówki, piwonie.

Dzięki za myśl, że nieformalnie.
Myślę czy nie dać 1 rozplenicy w dzióbku przy studni, a tutaj powtórzyć drugą taką samą.
Malgosik 09:20, 19 maj 2015

Iwk4 napisał(a)

Podoba mi się to zestawienie, nie wiem tylko, czy z różą czy bez. Liliowce jak najbardziej by tam pasowały. Z liści dadzą ci ladną kępę czegoś pierzastego, a jak zakwitną, cieszą oko. Za liliowcami widziałam posadzone lilie, ich zasychające liście ukryją się w liliowcach. Dalie też będą tam pasować. Nad wszystkim będzie widać twój agrest. Jesienią albo wczesną wiosną wygrabiasz zaschłe liście liliowców i starują od nowa. Ja to robię wiosną. Przez zimę mają naturalną ściółkę. Nie musisz ich często odmładzać. Mogą rosnąć w jednym miejscu bardzo długo. Czasem dasz im kompostu czy nawozu.

Dzięki. Analizuję co napisałaś.
Tylko myślę ciągle czy nie jest jednak potrzebne coś zimozielonego.
Mam sadzonki trzmieliny. Może zrobić z niej w jakimś fragmencie ekranik?
Nie będzie taki formalny jak z bukszpanów.
No i ciągle mam w zanadrzu trzmielinę na pniu i sadzonki właśnie z niej.
Malgosik 09:22, 19 maj 2015

Olili napisał(a)
Jak Ty pędzisz z pracami , z wątkiem...!!
Jak zwykle nie doradzę ale pochwalę się ,ze liliowce posiadam ,w ilości 19 sztuk i chyba jeszcze dokupię ,tylko najpierw muszę te poprzesadzać...

To faktycznie sporo masz tych liliowców. Ja dopiero będę się ich uczyć. Mam 1 ładną kępkę. Drugiego, malutkiego i żółtego też dostałam, ale ślimaki zjadły go doszczętnie. Coś jeszcze puszcza, zobaczę czy przeżyje.
Malgosik 09:23, 19 maj 2015

kasia_w napisał(a)
ja nie wiem, czy mogę jakoś pomóc, choćbym bardzo chciała. Na moje oko liliowce będą fajne. Różna na pniu mi nie pasuje do porzeczek na pniu , jak na pniu to już raczej jeden gatunek chyba należy utrzymać. A co do liliowców zimozielonego? Liliowce ładnie wyglądają w grupie same, zwłaszcza czerwone fajne będą.
Ale zobacz co znalazłam:
https://pl.pinterest.com/pin/494481234060073441/

Upchana ta rabata.
Dzięki za inspirkę.