Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:49, 13 lis 2024

Do góry

Na targu rybnym zakupiliśmy fląderki i pierwszy raz mąż sam usmażył w naszym domku
Grzebiuszka ziemna 20:47, 13 lis 2024

Do góry

Ależ pięknie! Daleko od siebie masz to jeziorko?
Anna i Ogród 2 20:44, 13 lis 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Tak to dobrałam
Różowe i żółte to plon główny
Pomarańczowe przedplon czyli to co mogę wysiać i zebrać przed plonem głównym
Zielone to poplon czyli to co wysieję po usunięciu plonu głównego.

Aniu, za dużo chcesz chyba upchać w tych skrzyniach i obawiam się, że może wyjść z tego chaos.
Skoro to Twoje początki z warzywnikiem, to odpuść sobie te przedplony, poplony i plony główne i zacznij zabawę z warzywami drobnymi kroczkami.
Bób rośnie bardzo wysoko. Dla sensownego wykorzystania ( mniej niż pół kilograma ziarenek co dwa dni) trzeba go wysiać 3-5 rzędów długości ok. 2 m. Sieje się go w marcu, a zbiory trwają do początków lipca. Ogórki wysiewa się w I połowie maja, a zbiory trwają od połowy lipca. Ogórki tworzą długie pędy i w czerwcu zaczęłyby tłumić bób. Może lepiej skupić się na uprawie warzyw, które wykorzystuje się w domu przez cały sezon? Taki warzywnik da więcej radości przez dłuższy czas. Wysiej sobie w marcu dwa rządki marchewki wymieszanej z rzodkiewką, rządek pietruszki naciowej, szpinak, sałatę w odmianach, w kwietniu buraki ćwikłowe (na botwinkę i na bulwę), koper, zrób sobie w domu rozsady porów i selerów (po 10 sztuk) i w kwietniu wsadź je do gruntu. Na początku maja wysiej fasolkę szparagową, bazylię, ogórki. Wysiewy fasolki można powtórzyć do lipca, początków sierpnia, jeśli zwolni Ci się miejsce.

PS. Mnie też kiedyś nęciły kolorowe opakowania w sklepach z nasionami i różne wyfikane nasionka. Teraz już wiem, że szkoda na nie pieniędzy i miejsca, bo ich uprawa nie dała oczekiwanych efektów. Nauczona doświadczeniem wiem, że lepiej wysiać/posadzić mniej, ale cieszyć się długo z udanych plonów.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:40, 13 lis 2024

Do góry
Kolejna wielka akcja będzie za domem. Tu nie było orania bo pełno rur i kabli szło, strach było traktor wpuścić

Mało widać niestety, ale posadzone tu jest 10 sosen (w 2 rzędach co 5 m). Przed sosnami 5 magnoli też w rzędzie. I na wiosnę przywożę z Kraka rododendrony, laurowiśnie i hortensje ogrodowe, wszystko będzie sadzone przed magnoliami.
W zimie jak znajdę czas to zrobie streszczenie roku bo działo się....dużo...
W kamiennym kręgu od początku 20:40, 13 lis 2024

Do góry

W tunelu nadal dojrzewają pomidory
W kamiennym kręgu od początku 20:38, 13 lis 2024

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:38, 13 lis 2024

Do góry
W maju b.r.

Teraz
(rabata po prawej nie skończona, deski na oczko kupione ale nie byliśmy w stanie teraz zabrać - tzn bylibyśmy ale miałam wybór drzewo czy deski - no chyba wiadomy wybór

Przed

Po

Posadziłam też ponad 100 czosnków ozdobnych - innych się bałam czy gryzonie nie wsuną - no zobaczymy czy w ogóle wzejdą.
Kolejny przyjazd w styczniu - kontrola jak domek trzyma ciepło (teraz było rewelacyjnie) i jaki jest stan wilgotności gleby - kolejna zaś inspekcja w marcu, ta już z sadzeniem bylin
Wiejski ogród Magdy 20:37, 13 lis 2024

Do góry
Ech, miałam już nic nie sadzić w ogrodzie, a tu tymczasem... Chwila słabości przy komputerze i bęc - kupiłam pięć sadzonek krwiściągu lekarskiego. Wstyd mi.

Potem, żeby było lepiej, kiedy byłam na mieście, niczym sroczkę przyciągnęły mnie błyszczące bombki z wystawy. Wstąpiłam do sklepu i efektem czego nabyłam takie oto cudeńka:

Chyba jest we mnie za dużo z dziecka, aby się pohamować...

Sezon świąteczny uważam za oficjalnie otwarty
W kamiennym kręgu od początku 20:36, 13 lis 2024

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:32, 13 lis 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
Można już podziwiać kawał dobrej pracy, tym bardziej podziwiam, że tak daleko mieszkacie

Bardzo dużo prac budowlanych było wykonanych zdalnie. Z ogrodowych to mulczowanie i nawiezienie ziemi było zdalnie, potem już od maja co miesiąc przyjazdy - 73 km, w dwie strony prawie 1500 km i tak 6 razy, sama patrzę i nie wierzę
W marcu b.r.

Teraz

Przed

Po

W kamiennym kręgu od początku 20:32, 13 lis 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
Fajne to wygląda jesteś zadowolona z cięcia? Bo w mojej ocenie wyszło bardzo ładnie

Jest ok, choć moje kanciki były jak żyleta
Żartuję oczywiście, pan fachowiec jest fascynatem przycinania i nie obraża się na moje sugestie

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:29, 13 lis 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Mega zmiana już. Zarysy widać

Jak na 1 sezon to też tak myślę
W zasadzie realizacja planu nawet zgodnie z planem (część prawa)
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:26, 13 lis 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
Kasia wrzuć jeszcze do:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1251-metamorfozy-ogrodowe?page=221

Ale mnie to wcale nie dziwi, tacy Wojownicy Ogrodowi jak Wy to sobie ze wszystkim poradzą

Bożenko wkleje na wiosnę, wtedy będzie gigant zmiana bo teraz dużo nasadzeń nie widać. Policzyłam że samych iglaków, drzew i krzewów przywiozłam przez te pół roku 220 szt, i ponad setke doniczek z bylinami. Teraz tego nie widać bo zlewa się z wysoką trawą po sąsiednich działkach. Ale niektóre ujęcia mam takie same:
Przed

Po

Przed

Po
W kamiennym kręgu od początku 20:18, 13 lis 2024

Do góry
Tutaj przycięta przeze mnie strażniczka ogrodu

Jeszcze trochę czasu minie nim nabierze pożądanych kształtów
W kamiennym kręgu od początku 20:14, 13 lis 2024

Do góry
Fala bukszpanowa dostała miano rollercoastera

W Kruklandii 20:08, 13 lis 2024

Do góry
Juzia napisał(a)
Mam posadzone jeszcze brzozy... ale raczej ich nie widać

Może tylko zabezpieczenia przed łośkami po zbliżeniu da się dojrzeć

Fajnie te brzozy powiążą ogród z brzeziną obok
W kamiennym kręgu od początku 20:05, 13 lis 2024

Do góry
Alija napisał(a)
Aniu, listopad, a tu takie piękne zdjęcia z ogrodu, różyczki zachwycające.
Brzozą się nie przejmuj, na pewno się nie obrazi, wiele razy podcinaliśmy tak brzozy, bo mamy linię energetyczną u góry.

Alicjo, to mnie pocieszyłaś
Przechylała się mocno, bo wiatry zachodnie dają nam do wiwatu, gdyż osłaniający nas przydrożny jesion nie wytrzymał ich naporu. Teraz w jego miejsce posadziłam buka, ale kiedy on urośnie
Z tymi fotkami to statni moment bo przez wiatry właśnie listowia już niewiele.

W najniższych partiach ostały się ostatnie listki młodego ambrowca.

Miłorząb już prawie łysy

W Kruklandii 20:01, 13 lis 2024

Do góry
Juzia napisał(a)
Mam posadzone jeszcze brzozy... ale raczej ich nie widać

Brzozy i świerki, bardzo lubię takie widoczki, u Ciebie na razie oczami wyobraźni, ale za płotem już są.
W kamiennym kręgu od początku 19:51, 13 lis 2024

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 19:50, 13 lis 2024

Do góry
W kąciku przy buku tańczyły sobie komary, było je nawet dobitnie słychać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies