Mam je 3 rok i jakos nie przyrosły spektakularnie, nie sa inwazyjne, liscie nie sa tez takie drobne jak w tym czerwonym szczawiku. Chetnie bym dokupila jeszcze sadzonek. Za iryski bardzo Ci kochana dziekuje. Pisz co chcesz ode mnie. Ale odbior osobisty oczywista
Ogromnie mi się podobają u Ciebie taka rozbudowana "linia brzegowa" rabat, to tworzy taki tajemniczy klimat i aż się chce pójść za kolejny cypelek.
Do tego dostałam na innych Twoich zdjęciach odpowiedź na gryzącą mnie ostatnio wątpliwość, gdzie w rabaty wplatać niższe byliny. Miałam też pomysł, żeby tworzyły pobrzeża, ale bałam się, że zostaną tam jednak zdominowane przez te wyższe z głębi rabat, albo że będą w kontraście zbyt niepozorne. A u Ciebie widzę, że to świetnie wygląda, trzeba tylko chyba - oczywiście - nasadzić tego drobiazgu duuużo i dość szeroko. Czyli na taki efekt jak u Ciebie będę długo pracować.
Uwielbiam też w Twoim ogrodzie obecność filigranowych kwiatuszków na dłuższych łodyżkach, takich jak te z drugiego zdjęcia - co to jest właściwie?
Ewo na cytowanym drugim zdjeciu jest gillenia. Co do efektu, to mile co piszesz. Ten ogrod wchodzi w 3 sezon ogrodowy. Wiec jednak az tak dlugo czekac nie trzeba. Byliny rosna bardzo szybko. Efekt widac juz w kolejnym roku po posadzeniu.
Tar, czy masz może posądzoną tiarellę w towarzystwie krwiściąga?
Szukam pomysłu na zacieniony kącik przy tarasie, chce coś długo kwitnącego, wysokość około 70-80 cm, ażurowe, lekkie. Czy ten duet by się sprawdził w takiej lokalizacji?