Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ulina 15:26, 01 lip 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Tyle mam zgrane z łąki. Pojawiła się jedna wierzbówka wreszcie i szałwie teraz żeby tylko chciały się rozrosnąć. Niektóre rośliny już widać, że się zadomowiły jak wiesiołek czy dziurawiec, liliowce też. Inne potrzebują jeszcze czasu. Teraz tak sucho, ze obawiam się wiązówki chyba nie zakwitną bo uschną. A idzie fatalna temperatura. U nas praktycznie miesiąc nie było już deszczu za to upalnie i bardzo wietrznie. Ziemia wyschnięta głęboko. Lejemy wodę ile mamy czasu i siły. Jeszcze mam kilka miejsc do plewienia, na razie nie ma szans niczego wyrwać. I takie to nasze ogrodowanie. Teraz ratujemy od suszy, za chwilę od powodzi...

Nie cierpię tych długotrwałych upałów, też zaczęłam podlewać niektóre rośliny, taki priorytet. Ten upał kończy też pierwsze kwitnienie edenek.
Piękna, sielska letnia łąka
sylwia_slomc... 15:34, 01 lip 2025

Ulina napisał(a)

Nie cierpię tych długotrwałych upałów, też zaczęłam podlewać niektóre rośliny, taki priorytet. Ten upał kończy też pierwsze kwitnienie edenek.
Piękna, sielska letnia łąka

U mnie też już edenki skończyły. Niektórym pąki ususzyło dosłownie.