Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:38, 03 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest za kolorowo Ale nie jako krytyka to piszę Szkoda frontu na biało czerwono

Skoro jest sporo różu tutaj, to ja bym poszła w tym rejonie w biel, róż, niebieski i srebro...tak bardzo pasują, a z czerwieniami bym poszła w inny rejon.

Można zrobić czerwono-biało-niebiesko-żółto. Przenieść orliki, lilie, dodać egzotycznej kanny o ciemnych liściach, więcej czerwonych lilii, a na jesień dalii

A tutaj dodać burgundowych i różowych róż (lato) i burgundowych i różowych tulipanów (wiosna), lilii i białej gaury. Do tego Stipa tenuissima i ciemnoróżowe jeżówki(jesień). Przyda się też miskant Morning Light - srebrzysty i delikatny.

Nie sądziłam że mi tak szybko zamieszasz w głowie. Z tym że jest za kolorowo i za dużo rodzajów roślin to się zgadam.
Z różowego będzie tylko migdałek. A czerwonego jest sporo. I nie mam nic żółtego. Co powiesz na czerwono-niebiesko-biało-czarno?
Na jesieni posadziłam sporo tulipanów białych i czerwonych, dosadzę konwalnika i muszę pomyśleć.
Obok mam rabatę różowo-fioletową i do niej może teraz przejdę bo na niej tez planuje zmiany.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:35, 03 sty 2015

Do góry
Madżen stipa w różach - jestem za!!! U mnie również taki plan... w sumie od ubiegłego roku. Ale ja fszystko w żółwim tempie robię... więc może w tym roku wypali . Po tym, jak śnieg się stopił, znów podziwiam falującą na wietrze stipę wśród buksików. Jutro obfocię bo w słoneczku pięknie połyskuje... (jak będzie słonecznie )
Na mojej różance posadziłam kilka FC plus bardziej wewnątrz będzie stipa - bo ona troszkę wyższa... Trawy jesienią i zimą robią dobrą robotę ... zresztą wiosną i latem też
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 15:07, 03 sty 2015

Do góry
Jest za kolorowo Ale nie jako krytyka to piszę Szkoda frontu na biało czerwono

Skoro jest sporo różu tutaj, to ja bym poszła w tym rejonie w biel, róż, niebieski i srebro...tak bardzo pasują, a z czerwieniami bym poszła w inny rejon.

Można zrobić czerwono-biało-niebiesko-żółto. Przenieść orliki, lilie, dodać egzotycznej kanny o ciemnych liściach, więcej czerwonych lilii, a na jesień dalii

A tutaj dodać burgundowych i różowych róż (lato) i burgundowych i różowych tulipanów (wiosna), lilii i białej gaury. Do tego Stipa tenuissima i ciemnoróżowe jeżówki(jesień). Przyda się też miskant Morning Light - srebrzysty i delikatny.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:01, 03 sty 2015

Do góry
Buchanani rośnie w trzmielinkach. Bronze form testowo posadziłam do malinowo-purpurowych róż (Ascot, Red Leonardo) i jestem jak na razie efektem zachwycona. A stipa jest za duża do kul bukszpanowych i myślę, że będzie fajnie wyflądać z wyższymi różami
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:57, 03 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Plan na dzień dzisiejszy.... Ziemię z kompostownika przełożyć do dwóch dużych donic, bo już dwie inne komory pełne...
Temperatura +5 , czasami slońce przebija

Od kilku dni patrzę na ogród, patrzę (zgodnie z dewizą cytatu Pszczółki) i... traw nigdy dość. Będzie ich dużo , dużo wiecej póżną wiosną! Ale myslę o niskich trawach, ktore bedą stanowić bazę dla roślin kwitnacych.
Co myslicie o stipie w różach?
Już postanowione: hakone, konwalnik w kule bukszpanowe, rozplenice przed hortensje, w roże stipa i rozplenice. Planuje rownierz tcinnki , bedę je testować czy rzeczywiście są takie sterczące i sztywne.
Nie podoba mi się ciągle kącik kuchenny, muszę znów zaplanować tam zmianę...

Mim zdaniem Twoje wybory są najtrafniejsze. Stipa i róże do hortek rozplenice, ale też buchanani mi się podoba
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:38, 03 sty 2015

Do góry
Plan na dzień dzisiejszy.... Ziemię z kompostownika przełożyć do dwóch dużych donic, bo już dwie inne komory pełne...
Temperatura +5 , czasami slońce przebija

Od kilku dni patrzę na ogród, patrzę (zgodnie z dewizą cytatu Pszczółki) i... traw nigdy dość. Będzie ich dużo , dużo wiecej póżną wiosną! Ale myslę o niskich trawach, ktore bedą stanowić bazę dla roślin kwitnacych.
Co myslicie o stipie w różach?
Już postanowione: hakone, konwalnik w kule bukszpanowe, rozplenice przed hortensje, w roże stipa i rozplenice. Planuje rownierz tcinnki , bedę je testować czy rzeczywiście są takie sterczące i sztywne.
Nie podoba mi się ciągle kącik kuchenny, muszę znów zaplanować tam zmianę...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:09, 02 sty 2015

Do góry
emila napisał(a)

Aniu pamiętasz jak nazywają się te trawki pomiędzy bukszpanami?

oczywiście to stipa
Makowo na Kociewiu 16:52, 02 sty 2015

Do góry
lipiec 2014, wsadziłam na tą rabatę róże Gospel i Ascot po to aby je po dwóch miesiącach przesadzić na różankę
tutaj Ascot pod świerkiem przed stożkiem widać czerwoną plamkę

tutaj Gospel koło huśtawki aby pachniał huśtającym się stipa też już urosła

jednak królowymi tej rabaty były w tym czasie jeżówki

i hortensje

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:44, 31 gru 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Przyznaję, że zagubiłam się w akcji tej rabaty bez Twojego komentarza ale podoba mi się jej zapełnienie. Na koniec roku to fajne podsumowanie Zastanawiam się tylko co jeszcze na niej wymyśliszNajlepszego na Nowy Rok

Najpierw było kilka bukszpanów, piownie, liliwoce, kosaćce syberyjskie i żurawki....
Potem piownie wywędrowały na inną rabatę na rzecz traw (nieporozumienie z kostrzewą siną szybko zostało zastąpione stipą. Zurawki wyjadane przez opuchlaki walczyły o miejsce (kilka razy sadziłam) ale przegrału tę walke i z opuchlakami i carex bronze form.
Lilowce zostały przenisione na rabtę kuchenną a ich miejsce definitynie zajęły bukszpany i stipa. Sezonowo dosadzałam trawy rubrum, lobelię (zapominiałam jaka to odmiana)
W tym roku róże zostały wyeksmitowane na różankę na rzecz kolejnych kul bukszpanowych a wiosną dojdą do nich trawki i grafitowy żwirek.
Zapomianiałam, ze na rabacie posadziłam jeżówki... myśle zatem czy eksmitowac ją czy przesadzić jeżówki....
To największe zmiany, o drobniejszych nie wspominam....

Jak siebie znam będą kolejne zmiany ...

Aha magnolia tez była inna w 2010....

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:21, 30 gru 2014

Do góry
siakowa napisał(a)

lista chciajstw

Bergenia sercolistna
Brunnera Jack Frost
Stipa
szałwia deep blue
Przetacznik kłosowy niebieski
jeżówki purpurowe
jarzmianka
wietlica samicza
kłosownica lesna
rodgesia
Carex Frosted curl
Imperata cylindrica ( zielona )
tawulec
Kiscien zeblid ( to chyba trzeba kupic jako sadzonkę)
mahonia japonska ( to chyba trzeba kupic jako sadzonkę)
krwawnik pospolity
kiscień waltera rainbow ( to chyba trzeba kupic jako sadzonkę bo potrze)

Podziwiam tabele i zestawienie ja z powodu budżetowania w pracy mam chwilowo wstręt do tabelek więć ogrodowo aktulnie bez planowania !
Po co Ci dwie odmiany kiscieni? Sa całkowicie rożne.
Imperata zielona jest baaaaardzo ekspansywna, rosnie jak chwast... Jesteś pewna że ta a nie Red Baron?

Szalwie tej odmiany ma w oferfice nasza Marta Finka, kupiwałam w bardzo dobrej cenie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:49, 30 gru 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
.....Najlepiej napisz swoją listę potrzeb, to może nie będzie trzeba wszystkiego kupować. Pozdrawiam

lista chciajstw

Bergenia sercolistna
Brunnera Jack Frost
Stipa
szałwia deep blue
Przetacznik kłosowy niebieski
jeżówki purpurowe
jarzmianka
wietlica samicza
kłosownica lesna
rodgesia
Carex Frosted curl
Imperata cylindrica ( zielona )
tawulec
Kiscien zeblid ( to chyba trzeba kupic jako sadzonkę)
mahonia japonska ( to chyba trzeba kupic jako sadzonkę)
krwawnik pospolity
kiscień waltera rainbow ( to chyba trzeba kupic jako sadzonkę bo potrze)
W cieniu - zacieniona 19:44, 14 gru 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

To fajnie ale omotałaś swoje trawki fajnie
Stipa bardzo się wyłożyła i zaczęła zagniwać...mus był,żeby ją uczesać w koczki.

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:08, 10 gru 2014

Do góry
Marysiu - część mam zapisane, a część nie Jak kupuję w sklepie to najczęściej nei zapisuję.. jak przez internet to mam zapiski. Mam napisane że kalinę Watanbae kupowałam, ale nie zapisałam już u kogo.

Jankosia - czasami tak jest, że sie w złym momencie coś powie. A co do gliny.. no cóż, dużo mi wygniwa po zimie i nie tylko stipa, ale mam co mam. Jak padnie sadzę nowe lub coś innego. Łba sobie nie urwę z tego powodu.

Polinka - jak zima to już niech będzie ze śniegiem... innej nie lubię.. chociaż jezdzić autem po śniegu tez nie lubię.

Gabrysiu - w czerwcu u mnie byłaś.. pora na inny miesiąc I zapraszam

Jola - nie zawsze komentuję, bo nie zawsze coś mądrego palnę... czasem gryzę sie w język.. dziś dałam popis u Madżen.. i 2 strony hiów i śmichów wyszło.. czyli nic dobrego

Mariusz - teraz możemy robić rok w pigułce.. w sezonie nie było czasu pooglądać.. "bleblanie" to mam na myśłi, że nie odpowiadam na każde pozdrowienie, bo tylko lecą stronki, a nic to nie wnosi. Zaglądający jak zostawi ślad to fajnie, bo wiemy, że coś co wstawiliśmy się spotkało z obejrzeniem, taki sygnał dla gospodarza wątku, że nie wrzuca tego po to by porwał fotki kosmos .. w 50% zostawiam zawsze też jakiś ślad.

Jurajska Agnieszko - dziś Misiek nafaszerowany zastrzykami i środkami co mi dziewczyny na forum polecały... chociaż dziś i bez tego udało mu sie przechodzić samodzielnie kilka kroków. No cóż duży pies = duży problem.
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:19, 09 gru 2014

Do góry
Przenoszę moja wypowiedź z wątku 4 pory roku w ogrodzie..
Kasia.. wszytko zależy od technologii sadzenia Ja nie robię doktoratu z każdej rabaty..sadzę co mi w duszy gra.. i jak słyszę dysonans to przesadzam. Z tego powodu czasami sie robi nieprzewidywalny układ roślin

W 2012 (lub 2011) posadziłam stipę, trojeść i piwonię delikatną. Reszta miała być wypełniana co rocznie roślinami jednorocznymi by przy ławce cały sezon było kwitnąco.

Jednoroczne mnie wkurzyły, bo ostróżki jednoroczne kwitły bardzo krótko, heliotrop zdychał a begonie wymagały podlewania. Z jednorocznych zostały sie luciferki, których nie miałam zamiaru wykopywać i potraktowałam je jako jednoroczne. I dałam szansę begoniom (a raczej sobie, że będę podlewać). Zamiast jednorocznych posadziłam rozplenicę Stipa sie wysiała niemiłosiernie. Stara w większości po opadach śniegu w marcu zgniła.

4 pory roku w ogrodzie 20:36, 09 gru 2014

Do góry
Kasia.. wszytko zależy od technologii sadzenia Ja nie robię doktoratu z każdej rabaty..sadzę co mi w duszy gra.. i jak słyszę dysonans to przesadzam. Z tego powodu czasami sie robi nieprzewidywalny układ roślin

W 2012 (lub 2011) posadziłam stipę, trojeść i piwonię delikatną. Reszta miała być wypełniana co rocznie roślinami jednorocznymi by przy ławce cały sezon było kwitnąco.

Jednoroczne mnie wkurzyły, bo ostróżki jednoroczne kwitły bardzo krótko, heliotrop zdychał a begonie wymagały podlewania. Z jednorocznych zostały sie luciferki, których nie miałam zamiaru wykopywać i potraktowałam je jako jednoroczne. I dałam szansę begoniom (a raczej sobie, że będę podlewać). Zamiast jednorocznych posadziłam rozplenicę Stipa sie wysiała niemiłosiernie. Stara w większości po opadach śniegu w marcu zgniła.

I tak sobie to do dziś egzystuje. Ale bez begonii.. nie zdałam egzaminu, a poza tym stipa zdominowała przestrzeń. Z 3 sadzonek mam zastipowany kawał.. z którego biorę i przesadzam, rozdaję.. pielę.

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:54, 09 gru 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Sierpień (wrzesień podobny tylko bez Luciferka)

detal sierpniowy

Październik (dosadziłam żółtą trytomę, nie wiem jak będzie kwitła w następnych latach) Stipa już wyskubana z brzydkich kłosów bo denerwowały

detal

Listopad

A jutro mogę fotę ze śniegiem strzelić

Ojej.... Siedze i pacze...
4 pory roku w ogrodzie 09:43, 09 gru 2014

Do góry
siakowa napisał(a)
ania, wymiatasz !!!!!!
Powiedz mi czy to wszystko siedzi cały czas w ziemi czy dosadzasz co miesiąc cos nowego? bo te wszytskie siewki, cebulki, bylinki itd to sie chyba na raz tam nie zmieszcza co? Jak to technicznie wygląda?

Za duży ogród, a ja za mała bym bawiła się w sezonowe dosadzanie i przesadzanie. Posadzone ma rosnąć samo. Dosadziłam jesienią trytomę i nie wiem jak sie sprawdzi w tym miejscu. Luciferki rosną już 3 sezon bez wykopywania, ale jak wiemy dwie ostatnie zimy były łagodne. Rabata jak na moje warunki jest wybitnie piaszczysta. I powstała jako poszerzenie istniejącej.
To zima, rozplenicy nie wiążę wiec przywalona śniegiem jak i reszta traw (foto 2013)
Sterczą jeżówki, pod nimi zawalona śniegiem hakonechloa. Tego miejsca z okien zimą nie widzę więc nic nie cuduję na zimę.

Edit.. na tej rabacie to jedynie muszę pielić i to ostro.. bo stipa, jeżówki, trojeść, orliki (rosną po sąsiedzku) strasznie sie rozsiewają, wiec aby uniknąć buszu muszę wszystkie siewki rwać. Mogłąbym przycinać jeżówki czy trojesć, ale fajnie wyglądają jesienią zasuszone No i to naturalna stołówka dla ptaków.
4 pory roku w ogrodzie 20:37, 08 gru 2014

Do góry

detal sierpniowy

Październik (dosadziłam żółtą trytomę, nie wiem jak będzie kwitła w następnych latach) Stipa już wyskubana z brzydkich kłosów bo denerwowały

detal

Listopad
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:36, 08 gru 2014

Do góry

detal sierpniowy

detal

Listopad

A jutro mogę fotę ze śniegiem strzelić

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:29, 08 gru 2014

Do góry
Mały fragment rabaty ze stipą, miłkiem, rozlpenicą Hameln, krokosomia Lucifer (ale odmiana niska), piwonia delikatna pełna, trojeść bulwiasta, w tle hakonechloa Nikolaus i jeżówki. Brakuje miesięcy, ale u mnie jak nic nie kwitnie to tego nie ma..
Luty
Widać stipę i hakonechloa

Kwiecień
Po wycięciu suchych traw robi sie łyso, piwonia koperkowa startuje, kilka tulipanów żółtych i miłek w stipie. Po mroźnej zimie stipa też do wyrzucenia.

W maju króluje piwonia koperkowa

Na ogólnym foto sie gubi, ale czerwienią daje po oczach mocno.. foto z zeszłwgo roku, ale takie było pod ręka. Zielone to siewki jeżówek

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies