Moim zdaniem drzewa na półkę to zbyt masywne nasadzenia ... może jedno nie za duże np klon palmowy. Chociaż lawenda też fajnie tam zagra ... niech ona tylko się rozrośnie, z tyłu kule + trawy.
rozwazalam.wszyscy nawet których pytałam o zdanie która będzie lepsza czy ona czy ed mówili że ona właśnie.ale z uwagi na czarne kwiatostany i coś jeszcze czego nie pamiętam zdecydowałam się na ed.i raczej nie mam zamiaru tego zmienić mając już tyle sadzonek
Urszulla – marchewka siedziała sobie w gliniastej ziemi i za żadne skarby wyjść nie chciała. W tej sytuacji szpadelek był wielce pomocny, a wręcz niezastąpiony.
popcorn – oj tam...oj tam…
yolka – Jolu, buksiki od ciebie już posadzone. Pięknie wygladają…
Mala_Mi - Aniu, jak Carola kopała gigantyczną marchewkę to właśnie pomyślałam o twojej ziemi. Pamiętam jak kiedyś pokazywałaś „instrukcję obsługi” gliniastej ziemi w ogródku….masakra
Faceci też plotkarze? Ciasta mi się na wieczór zachciało i po składniki do brownie poleciałam. Właśnie siedzi w piekarniku- zapraszam jutro na degustację
po lewo białe to szpaler hortensji ok 10szt sadzone co metr
z tyłu za nimi pas miscantów chyba najlepsze byłyby gracilimusy (bo ML są za niskie z czasem nie widać ich zza hortensji)
przed hortkami rozchodniki te zwykłe najpiękniej się trzymają
przed rozchodniki kulki (mogą być nawet Danica, ile ich masz?) i bordowe żurawki
jasnozielone to aurea nana (ile masz sztuk?)
z tyłu za urea nana trzcinnik Karl Foesrter (szybko startuje i kwitnie)
pomiędzy mogą być jeżówki
ale fajnie z aurea wygląda też Red Baron (i z bukiem też świetnie się komponuje)
na obrzeżu tej rabaty można dać jakieś carexy (ice dance) lub zimozieloną bergenię