Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

hindsight 22:04, 21 wrz 2016

A może przed półką cisy innej odmiany, baccata ma brązowawe przyrosty. Prowadzone nisko odcinałyby się i wysokością i kolorem. Albo jakieś Summergold żółtawe.

OlgaKol 22:36, 21 wrz 2016

Przykład rabaty z brzozami

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2587-ogrod-sylwii-od-poczatku-czii?page=1086

Makusia 23:04, 21 wrz 2016

Brzozowa u Sylwi jest piękna!!! Mój Żon się zachwycił! Myślałam tylko, że trochę rzadziej powinny być posadzone. Tak gęsto wyglądają prześlicznie tylko czy nie będą sobie przeszkadzać??
Co tam jest oprócz brzoz? Trawy jakieś, jeżówki widzę...

Toszka nawodnienia na półce nie będzie ale mi podlewanie nie przeszkadza- sprawia mi przyjemność wręcz.

Mi te brzozy w duszy grają. I lawenda też mi mimo wszystko gra...
wiklasia 23:20, 21 wrz 2016

To ja w sprawie lawendy - moje krzaczory 8-letnie mimo, że co sezon cięte jak panbocekprzykazał to jednak zdominowały totalnie rabatę. A mam ich raptem 5 szt. Więc z rozwagą dobierz odmianę (może są jakieś mniej nachalne odmiany?).

25 cm to nie tak dużo. Myślałam, że jest więcej - ot, złudzenie optyczne.
Mnie się podoba wizja roztaczana przez Hanię - berberysy kolumnowe wśród traw. Trochę ciemnej zieleni, burgundowych żurawek i ja bym wzdychała z zachwytu.

I pomysł Toszki też kupuję, by przed murkiem coś posadzić; będzie można "wyrównać" owal koła lub jak kto woli - "wyprostować" falę murku.

Nasadzenia punktowe, plamami - dla mnie w przypadku tej rabaty ciekawsze niż sadzenie wzdłuż linii.

To tyle. Napisała to ta, która odzywać się na tematy ogrodowo-projektowe nie powinna.
Ale nie umiem się ugryźć w język tak na zawołanie.
makadamia 07:56, 22 wrz 2016

To będą takie luźne dywagacje - proszę nie traktować moich uwag jako poważnych propozycji podpartych gruntowną wiedzą i doświadczeniem

Zasadniczym celem jest "schowanie" tego murka, tak?

W takim razie pociągnęłabym na półce hortensje z rabaty obok, żeby była ciągłość nasadzeń.
Podoba mi się też pomysł Nett, żeby jedno drzewko posadzić na lewo od półki.
Tylko - brzozy piękne, gdyby urosły tak, jak u Sylwii, byłyby super. Ale czy one nie urosną większe? Czy nie zdominują tej półki za parę lat? (powiedziała ta, co wszędzie by wciskała "duże drzewa").
Może jedna brzoza jako akcent pionowy, dwa mniejsze drzewa na półce i jedno z boku? U Nett Toszka polecała jakiegoś jarząba - może jego?
Albo alternatywa: wysoka brzoza przy półce, a jarząby na półce - wtedy różnica wysokości zniknie.

Podoba mi się też pomysł żeby pod półką, tam gdzie rabata, dać jakieś zimozielone krzaczki, kulki czy cuś, żeby zasłonić trochę ten murek. Cis byłby super, tylko z daleka od hortensji.

Nie za bardzo podoba mi się za to pomysł, żeby posadzić coś po całości murku. Tak jak jest teraz, to murek przecina kółko i wygląda to na zabieg celowy. Jak się podsadzi murek po całości, to zaburzy się linia koła i będzie wyglądało jak błąd w projektowaniu. Tak mi się wydaje.
Toszka 08:08, 22 wrz 2016

Kochane, proponując nasadzenia na półkę uwzględnijcie całość frontu, bo misz masz nam wyjdzie.

Jeśli brzozy to tym razem tylko rasowe - 'Doorenbos'. Pniami rozświetlą zakątek i nie rosną tak ekspresowo jak "normalne".
W przyszłości zacienią tą część ogrodu.
Póki młode to lawenda może rosnąć, jednak trzeba mieć alternatywę na przyszłość.
Constans 08:37, 22 wrz 2016

A tego murku to nie można zasłonić czymś zwisającym? Posadzić coś przy samym brzegu murku i niech sobie opada na ziemię...
Constans 08:38, 22 wrz 2016

Witam się kawowo, poza tym
Makusia 08:51, 22 wrz 2016

Ło Matko
Uwielbiam Wasze dyskusje, choć dotyczą mojej posesji, a zatem powinnam się w tym odnajdywać najlepiej, to jednak się gubię.

Powiem tak: (i spróbuję, żeby to było zrozumiałe). Mam kilkadziesiąt sadzonek lawendy kupionych wczesnym latem. Nie wyrzucę ich. Oczywiście mogę nimi zagospodarować coś innego. Jeżeli brzozy nadają się na półkę pod względem zapewnienia im warunków "klimatycznych", to chciałabym brzozy- właśnie te doorenbosy. Lubię brzozy ogólnie, a te rasowe są prześliczne. Zdaję sobie sprawę, że iglaste nie łysieją na zimę, i dają efekt cały rok, ale wolę brzozy.

Murek- nie chcę go zasłaniać, a jedynie zatuszować. Na hortensjowej, zanim powstała, w samym rogu wsadziłam bluszcz. Ślicznie rośnie, więc może jego po murku puścić- będzie nieregularny, optycznie zniweluje jego "rozmiary"?
Drzewo z boku jeszcze na hortensjowej mi nie pasuje- ale wiecie- mi wiele rzeczy pasuje, które pasujące nie są, i wiele nie pasuje, które pasować powinny

Nie wiem dlaczego, ale nie przeszkadza mi różnica poziomów (w sensie, że brzozy na półce jeszcze ją "wyniosą" w stosunku do reszty frontu). Obecnie na półce są niskie nasadzenia i wygląda to "o tak o". Skoro półka jest i jest wyniesiona, to może właśnie pójść w stronę tego, że taki był zamysł i jeszcze bardziej poziomem oddzielić półkę od reszty właśnie wyższymi drzewami i nasadzeniami, zamiast próbować ją "zrównać" z resztą frontu?

Dziewczyny ja chcę już robić ogród "docelowo" -nie na sezon. Jeśli wydatkuję nie małą kasę na drzewa, to nie chcę mieć poczucia, że one tak jak pięść do oka. Drzewa trochę ciężko zagospodarować w inne miejsce i nie są to róże po 4,99 zł/sztuka. (nie obrażając róż).

Chyba przestało być jasno...

Nie upieram się przy brzozach, ale mnie rajcują.
Nie chcę na siłę zasłaniać murku, ale mogę go zamaskować.
Chcę lawendę na półce, ale nie jest to oblig, tylko nie chcę jej wyrzucać- chcę mieć pewność, że włos jej z głowy nie spadnie

ren133 08:51, 22 wrz 2016

Moim zdaniem drzewa na półkę to zbyt masywne nasadzenia ... może jedno nie za duże np klon palmowy. Chociaż lawenda też fajnie tam zagra ... niech ona tylko się rozrośnie, z tyłu kule + trawy.