Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

AniMa 09:55, 21 wrz 2016

Witam
Mam problem z połączeniem istniejących rabat i nowych zaplanowanych.
Na istniejących rabatach bocznych są po 2 szt. doorenbosów i 2 sztuki choinek, w nogach kulki i trawy.
Od frontu, wzdłóż płotu od ulicy planuję wsadzić drzewa kolumnowe (graby?) na środku każdego przęśła. W nogach ustawione będą kulki , trawy, byliny, cebulowe.wg poniżeszej koncepcji...
Myślałam o wyrzuceniu po 1 z choinek z każdej strony i połączeniu z rzędem nowych drzew, w linii odwróconego "L"
Tak to wygląda na razie:

a tak planuję przyszłą rozsadę frontu:

Bardzo, bardzo proszę Mądre głowy o radę jak to połączyć , aby sie nie gryzło
Pszczelarnia 11:08, 21 wrz 2016

JuliaL napisał(a)
Ewo, mam już zdjęcia może teraz będzie łatwiej coś w tym temacie zadziałać.
Wszelkie opinie i sugestie mile widziane!

Tutaj może dołożę jeszcze dwa derenie białe sibirica?
I będzie tak.

Oraz 3 derenie białe comus alba

Poniżej zdjęcia. Mam nadzieję, że wszystko dobrze opisałam.

Druga prośba o pomoc. Czy takie ustawienie będzie OK ?
Szukam jakiegoś fajnego drzewa o bordowych liściach, które będzie pasować z akacją żółtą.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

Derenie lepiej, że są trzy. Na pewno.

Drzewko pasujące do daglezji, sosny, świerka i brzozy, i robinii, i miłorzęba, drzewko o kolorze bordowym to może być jakiś buk Atropurpurea. Jesteś pewna, że chcesz taką mieszankę drzew na takiej przestrzeni? Zrezygnowałabym na pewno z robinii i wierzby.

Jaka jest odległość miedzy sosnami po prawej, tymi trzema?

JuliaL 11:40, 21 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Derenie lepiej, że są trzy. Na pewno.

Drzewko pasujące do daglezji, sosny, świerka i brzozy, i robinii, i miłorzęba, drzewko o kolorze bordowym to może być jakiś buk Atropurpurea. Jesteś pewna, że chcesz taką mieszankę drzew na takiej przestrzeni? Zrezygnowałabym na pewno z robinii i wierzby.

Jaka jest odległość miedzy sosnami po prawej, tymi trzema?

Uważasz, że źle to będzie wyglądać?
Może jakoś inaczej to wszystko połączyć?
Brzozy wolałabym zostawić. Wiem, że jest dużo po nich sprzątania.
W szkółce bardzo podobało mi się zestawienie robinii żółtej z bordowym drzewem. Ale nie pamiętam jak się nazywało.
Poniżej zdjęcia.

Dlaczego z robinii lepiej zrezygnować?

Odległość między sosnami, chyba 2m

Teraz to już do niczego nie jestem przekonana.
ren133 11:52, 21 wrz 2016

kariko napisał(a)
Witam,
Bardzo proszę o rady i opinie:
Jest tak:
Pod płotem tuje 'Smaragd', w rogu jodła koreańska 'Silberlocke', przed siatką sąsiada hortensje 'Limelight' miskant 'Morning Light' a za miskantem, czego na zdjęciu nie widać zwykła jodła koreańska (mała sadzonka)

Planuję tak:
1- berberysy 'Maria'
2- turzyce 'Bronzita'
3- rozplenica 'Hameln'
4 - jeżówki
5 - cyprysiki 'Filifera Aurea Nana'
6 - dereń biały 'Ivory Halo'
7 - buk 'Purple Fountain'
8 - hakonechloa macra 'Aureola'
9 - kule 'Danica'
10 - miskant 'Morning Light'
11 - żurawki 'Obsidian'
12 - żurawki 'Creme Brulee'

Stanowisko słoneczne - patelnia
Przepraszam za nieporządek, jesteśmy w trakcie zakładania trawnika. Tam gdzie buk i tuje danica planuję żwirek.

Czy to ma w ogóle jakiś sens? Bardzo liczę na Wasze opinie. Dziękuję.

Te rośliny, które tu wypisałaś to już masz czy dopiero planujesz?
Pszczelarnia 12:51, 21 wrz 2016

JuliaL napisał(a)

Uważasz, że źle to będzie wyglądać?
Może jakoś inaczej to wszystko połączyć?
Brzozy wolałabym zostawić. Wiem, że jest dużo po nich sprzątania.
W szkółce bardzo podobało mi się zestawienie robinii żółtej z bordowym drzewem. Ale nie pamiętam jak się nazywało.
Poniżej zdjęcia.

Dlaczego z robinii lepiej zrezygnować?

Odległość między sosnami, chyba 2m

Z robinii zrezygnować, bo tam jest tak dużo gatunków na małej przestrzeni. Chyba że tworzysz arboretum i masz przestrzeń. O brzozach nie pisałam - sprzątanie jest zawsze przy drzewach liściastych, wiec nie ma to znaczenia, albo się lubi albo się nie lubi.

Dla sosen za mało, to wielkie ogromne kolosy potrzebujące doświetlenia z każdej strony. Za 10 lat taka sosna bedzie już tylko utrapieniem. Duża, podsychająca, goła od dołu. Dobra na wrzosowiska i gdzieś dalej od domu - jak ktos bardzo chce miec sosny. Będziesz miała dużo gatunków, bo przeciez jeszcze klony.

Pozwalam sobie tak napisać, bo ja 15 lat temu tez tak posadziłam wszelkie drzewa, które mi się podobały. Cześć już uporządkowałam ale nadal męczę się np. z korkowcem amurskim. Męczyłam się jeszcze z dębem, co miał strasznego mączniaka. Do tej pory męczę się z modrzewiami i akacjami.
Ale daglezje lubię bardzo.
Przy robinii wytrzyma buk. To może buc jeszcze śliwa Pissardii lub Nigra.

Przepraszam, że robię Ci taki zamęt. Ale drzewa to poważna sprawa i ja przeszłam długa drogę z nimi w swojej wielkiej miłości do wszystkich drzew . Ogród to jednak ogród - teren z ograniczona przestrzenią, podlegający doborowi gatunków. Tu nie da się zbyt spontanicznie zadziałać.

Ta robinia bardzo mi się podoba, powiem. Ale robinia i kolony i cała reszta z sosnami - za dużo. Czy pod drzewami będą jakieś rabaty/nasadzenia?

kariko 12:53, 21 wrz 2016

ren133 napisał(a)

Te rośliny, które tu wypisałaś to już masz czy dopiero planujesz?

mam wszystko oprócz buka, derenia, jeżówek
Pszczelarnia 13:37, 21 wrz 2016

JuliaL napisał(a)

Julio, żeby było konstruktywnie. Zobacz ten ogród. Składa się z wielu gatunków drzew (wiele ale nie za wiele), zobacz jak rozplanowanych, na jakiej przestrzeni i jak podkreślonych. Tam też jest robinia żółta (musisz przewertować cały wątek od początku najlepiej) ale tylko na tle świerków (chyba serbskich). Twoja może rosnąć na tle daglezji.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1067-ogrod-dominiki?page=391
JuliaL 14:01, 21 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Z robinii zrezygnować, bo tam jest tak dużo gatunków na małej przestrzeni. Chyba że tworzysz arboretum i masz przestrzeń. O brzozach nie pisałam - sprzątanie jest zawsze przy drzewach liściastych, wiec nie ma to znaczenia, albo się lubi albo się nie lubi.

Dla sosen za mało, to wielkie ogromne kolosy potrzebujące doświetlenia z każdej strony. Za 10 lat taka sosna bedzie już tylko utrapieniem. Duża, podsychająca, goła od dołu. Dobra na wrzosowiska i gdzieś dalej od domu - jak ktos bardzo chce miec sosny. Będziesz miała dużo gatunków, bo przeciez jeszcze klony.

Pozwalam sobie tak napisać, bo ja 15 lat temu tez tak posadziłam wszelkie drzewa, które mi się podobały. Cześć już uporządkowałam ale nadal męczę się np. z korkowcem amurskim. Męczyłam się jeszcze z dębem, co miał strasznego mączniaka. Do tej pory męczę się z modrzewiami i akacjami.
Ale daglezje lubię bardzo.
Przy robinii wytrzyma buk. To może buc jeszcze śliwa Pissardii lub Nigra.

Przepraszam, że robię Ci taki zamęt. Ale drzewa to poważna sprawa i ja przeszłam długa drogę z nimi w swojej wielkiej miłości do wszystkich drzew . Ogród to jednak ogród - teren z ograniczona przestrzenią, podlegający doborowi gatunków. Tu nie da się zbyt spontanicznie zadziałać.

Ta robinia bardzo mi się podoba, powiem. Ale robinia i kolony i cała reszta z sosnami - za dużo. Czy pod drzewami będą jakieś rabaty/nasadzenia?

Ewo,
Klony posadziłam wzdłuż bocznego ogrodzenia, gdzie będzie dodatkowy wjazd na samochody.
Tam jest sporo miejsca.
Pozostałą resztę chciałam posadzić za domem. Łączny metraż samego ogrodu to 850m2
Sosny mają za zadanie zasłonić szopę oraz stojący z tyłu słup średniego napięcia. ( za ogrodzeniem)
Może pozostawię tylko dwie ....
Pod nimi jakieś wrzosy, aby rozjaśnić to wszystko?
Albo jakieś iglaki płożące?
Bardzo podoba mi się również trawa połączona z brzozą.

Dalej mam posadzoną już sosnę himalajską. Obok świerk srebrny oraz świerk syberyjski.

Tak to jest, jak wszystko się podoba tylko miejsca brak...

JuliaL 14:04, 21 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Julio, żeby było konstruktywnie. Zobacz ten ogród. Składa się z wielu gatunków drzew (wiele ale nie za wiele), zobacz jak rozplanowanych, na jakiej przestrzeni i jak podkreślonych. Tam też jest robinia żółta (musisz przewertować cały wątek od początku najlepiej) ale tylko na tle świerków (chyba serbskich). Twoja może rosnąć na tle daglezji.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1067-ogrod-dominiki?page=391

Dziękuję.

Pszczelarnia 14:21, 21 wrz 2016

JuliaL napisał(a)
Ewo,

To może szopy całkiem ne zakryjesz (czy zawsze trzeba zakrywać?) ale pojedz brzozami w bok na prawo, dosadź więcej brzóz, dosadź małych - karłowych kosodrzewin sosenek (mogą być nawet na pniu) 'pumilo' 'mops', 'varela' i stwórz całość. W brzozy posadź trawy i coś jeszcze i na skraju jak lubisz wrzosy/wrzoścce. Albo w brzozach mogą być inne iglaczki jak np. cisy 'repandens' albo świerk gniazdowy. Niekoniecznie sosny.

A szopę możesz zakryć sadząc też tuje jako tło dla wszystkiego.

Acha, bo ze zdjęć nie widać wyrysowanego układu rabaty, linii. Narysuj planik tego miejsca, najlepiej na kartce w kratkę w skali i nanieś budynek szopy i to czego nie da się już przesadzić. I te słupy.