Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Edy 15:33, 24 lut 2022

Do góry
Anna_I napisał(a)
Eda, u Ciebie już wiosna Wyślij jej trochę i do mnie...bo u mnie szaro-buro i ponuro.

Jasne że wysyłam już leci dziś czapla szara nad głową wysoko mi leciała w pierwszej chwili myślałam że to bocian także zaraz Wiosna będzie wszędzie i dotrze do ciebie Aniu zobaczysz odgadnij liście ja tak sasankę wykonałam i co dzień lepiej ją widać

Ranczo Edy 15:26, 24 lut 2022

Do góry
sarenka napisał(a)
Eda, a powiedz mi jaka Twoim zdaniem lubia glebę ciemierniki? Bardziej sucha i lżejsza czy mokrą i cięższą?
Przebiśniegi są tak urocze, że nie mogę się napatrzeć

Madziu powiem ci że te moje na przykład pod budlejami mają ziemię gliniastą twardą i praktycznie na cegłach i tam podsypuje im ziemi wiosną i jesienią z kompostownika i rosną w innym miejscu mają lżejszą ziemię i lżej je przesadzać ale też sypie ziemię z kompostownika więc dają radę wszędzie tylko nie lubią latem być na otwartym słońcu choć zwiędną i odrodzą się myślę że mniej przepuszczalna ziemia nie robi im krzywdy jedynie trudniej wykopać
Przebiśniegi dla ciebie

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 15:22, 24 lut 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Daria, a te sosny, z którymi nie wiesz, co zrobić, to są zwykle sosny pospolite?
Jeśli tak - pozbądź się ich. Rosną wielkie i do tego są niebezpieczne (szczególnie w kontekście szalejących wichur).

Judith to sosny odmianowe Sosna Czarna Green Tower, mam ich 6 sztuk. Jedną mi urąbali w połowie goście od elewacji

Tu im taką rabatkę urządziłam, i po drugiej stronie domu taką samą, między nimi planowałam hortensje Annabel z Red Baronem.
A po zrobieniu opaski zrobił się taki wgłębnik
Ciemiernik - Helleborus 14:51, 24 lut 2022

Do góry
HGC Champion.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 14:34, 24 lut 2022

Do góry
Anda napisał(a)

A mogłabyś nanieść te drzewa na plan?

Ty wszystko tak w rządkach sadzisz? Jak w wojsku?

Haha no tak przecież mówiłam Jakoś tak ciasno mam,że wszystko w rządkach upakowałam

Ciemna zieleń - graby
Jasna zieleń - brzozy - one mogą być do poprawienia bo były przesadzane na szybko przed robotami tarasowymi bo rosły wzdłuż lewego boku tarasu ale za blisko.
Różowy - wiśnie
Bordo - buki
Ciemne bordo - planowane śliwy wiśniowe
Ogród hortensjowo różanecznikowy 14:31, 24 lut 2022

Do góry
Słońce wyszło to i krokusy zaczynają powoli rozkwitać.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 14:13, 24 lut 2022

Do góry
DariaB napisał(a)

Ja już mam drzewa po lewej stronie posadzone wiem, że ich nie widać bo to takie patyczki.
Ten wykusz po lewej stronie to okno kuchenne, na przeciw mam posadzone 3 wiśnie Kanzan, kawałek dalej w stronę narożnika domu rosną 3 buki Dawyck Purple, od czoła tarasu rosną 4 graby Fastigata, po lewej stronie tarasu posadzone są 4 brzozy Doorembos.

Graby

Brzozy jak przecinki

Od frontu chciałabym posadzić 3 śliwy wiśniowe Nigra.

A mogłabyś nanieść te drzewa na plan?

Ty wszystko tak w rządkach sadzisz? Jak w wojsku?
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 14:07, 24 lut 2022

Do góry
Anda napisał(a)

Zołte linie bardzo mi się podobają Pomyśl jeszcze o oknach, co chcesz z nich widzieć.

Zanim zaplanujesz rabaty do końca, nanieś na nie drzewa. Gdzie mają rosnąć, gdzie mają rzucać cień, jakie duże itp.
Drzewa w ogrodzie muszą być, inaczej zabraknie trzeciego wymiaru i przeciwwagi dla domu

Ja już mam drzewa po lewej stronie posadzone wiem, że ich nie widać bo to takie patyczki.
Ten wykusz po lewej stronie to okno kuchenne, na przeciw mam posadzone 3 wiśnie Kanzan, kawałek dalej w stronę narożnika domu rosną 3 buki Dawyck Purple, od czoła tarasu rosną 4 graby Fastigata, po lewej stronie tarasu posadzone są 4 brzozy Doorembos.

Graby

Brzozy jak przecinki

Od frontu chciałabym posadzić 3 śliwy wiśniowe Nigra.
Ogród do odnowy 14:01, 24 lut 2022

Do góry
Ogród do odnowy 13:59, 24 lut 2022

Do góry

Dziś się zmobilizowałam dzięki słoneczku od rana

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:42, 24 lut 2022

Do góry
DariaB napisał(a)

Mam odręcznie zrobiony w paincie

Zieloną linią zaznaczoy aktualny układ rabat, na żółto wstępny bardzo układ po zmianach. Na froncie mogą być dwie szerokie rabaty tylko z przejściem między nimi. Po bokach domu, pod oknami też chciałabym coś posadzić.

Zołte linie bardzo mi się podobają Pomyśl jeszcze o oknach, co chcesz z nich widzieć.

Zanim zaplanujesz rabaty do końca, nanieś na nie drzewa. Gdzie mają rosnąć, gdzie mają rzucać cień, jakie duże itp.
Drzewa w ogrodzie muszą być, inaczej zabraknie trzeciego wymiaru i przeciwwagi dla domu
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:39, 24 lut 2022

Do góry
DariaB napisał(a)

My chyba też, zwłaszcza w upalne dni żyjemy w tropikach Pokażę Wam coś, przed domem moja sąsiadka ma posadzone hortensje, strona tak samo jak u mnie od południa, podlewane tylko deszczem i takie zrosły na tej patelni.

Niesamowite.

Fajnie położona kostka, z przerwami na wsiąkanie wody.
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:00, 24 lut 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
O Matko !! To mój tez tak mam przyciąć? Ja mam inna odmianę niż Ty. Mój ma spore klapowate liście i płaskie koszyczki kwiatków

Czy ty się pytasz o cięcie derenia białego ? Bo żebyśmy się dobrze zrozumiały

Edit
Widziałam fotkę...
Ja mam Ivory halo.
Przycięłam rok temu swoje tak...

Ogród prawie wymarzony … 11:26, 24 lut 2022

Do góry
Na jaką wysokość go obciąć? Myślałam żeby tez go lekko odmłodzić. Wszyskie krzewy tnę ale derenia rzadko ruszam

Małymi krokami-Ogród Wioli 10:57, 24 lut 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
O właśnie Wiola derenie tez mogę? Wstaw zdjęcie jaki masz przycięte. Poproszę

Derenie w tym roku przycięłam niżej,bo zzieleniały...

Mam nawet fotkę
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 10:44, 24 lut 2022

Do góry
W tym dramatycznym dniu trzeba szukać ukojenia…

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:43, 24 lut 2022

Do góry
Anda napisał(a)

Masz jakiś rzut z góry, plan całej działki i jak zamierzasz te rabaty poprowadzić?

Mam odręcznie zrobiony w paincie

Zieloną linią zaznaczoy aktualny układ rabat, na żółto wstępny bardzo układ po zmianach. Na froncie mogą być dwie szerokie rabaty tylko z przejściem między nimi. Po bokach domu, pod oknami też chciałabym coś posadzić.
Teraz to wygląda tak:

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:36, 24 lut 2022

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Ewa, bo Ty w ciepłych krajach żyjesz

My chyba też, zwłaszcza w upalne dni żyjemy w tropikach Pokażę Wam coś, przed domem moja sąsiadka ma posadzone hortensje, strona tak samo jak u mnie od południa, podlewane tylko deszczem i takie zrosły na tej patelni.
Mazurskie klimaty Małgorzaty 10:04, 24 lut 2022

Do góry
Pomimo wielkiej smuty,chodżcie do mnie na pączki wszak tradycja rzecz święta

Ogród prawie wymarzony … 10:00, 24 lut 2022

Do góry
Życzę Wam wszystkim smacznych paczków

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies