Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 21:43, 11 paź 2021

Do góry
dubel

Ogród prawie wymarzony … 21:20, 11 paź 2021

Do góry
Judith napisał(a)
Widziałabym coś bordowego, by było widoczne na tle grabow. Pissardi? Nawiązywałyby do jezowek .
Za drzewkami zadaszony placyk (altanka właściwie) - coś w stylu jaki prezentował N-ce Garden.

EDIT: POMYŁKA! Nie N-ce Garden, a Trawiasto liściasty bez thui (strona 5).

Judith no bordowe jak najbardziej ale nie pissardi. Mam je pod płotem razem z żurawkami Marmelade i Ginger Peach oczywiście w towarzystwie hortensji i rozplenic. Bardzo je lubię
Własnie już pisałam ,że marzy mi sie w tym miejscu stref relaksu) z fajnym łóżkiem ogrodowym w otoczeniu moich rabat)

Ogród bez reguł 21:16, 11 paź 2021

Do góry
galgAsia napisał(a)

Ale to super wygląda, przecudne przebarwienia i łysol jest, i jeziorko jest fajnie, że jesteś buziak
Ogród prawie wymarzony … 21:11, 11 paź 2021

Do góry
nicol21 napisał(a)

Ja na którejś ze stron widziałam ujęcie z tarasu/kanapa i myślałam że chodzi Ci o przysłonięcie z tamtej części.

a na jak duże drzewo możesz sobie pozwolić - tzn chodzi o wielkość docelową? Może tulipanowiec? jest w wersji fastigiata. pięknie świeci jesienią. Są też o szerszym pokroju, spore drzewa w wersji dwu kolorowej aureomarginatum, albo ot zielone. Po jakimś czasie fajne kwiaty mają.

Podobnie ambrowce - cudnie wybarwiają sięna jesien. Dla mnie magia. Wersja szczupła slender silhouette.

Chyba, że szukasz czegoś kulistego?
Kolor zielony czy bordo też wchodzi w grę?

Ta częśc tarasowa jest osłonięta trawami Nortwind. tu w pełni sezonu czyli można powiezieć,że moja osłona od sasiadów rośnie z tygodnia na tydzień

drzewa które wymieniłaś- ambrowiec jest piękny. Uwielbiam wszystkie klony ale szczególnie podoba mi się Ample Surprise bardzo wcześnie sie przebarwia a kolory ma obłędne. Myślałam tez o bordowym klonie Crimson -jeden malutki mam w donicy przy wyjściu z pokoju córki. jeszcze brałam pod uwagę te same graby, które mam przy płocie ale moim faworytem jest Ample
Tu zdjęcie ze szkółki robione w czerwcu

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:08, 11 paź 2021

Do góry
Lecę do Was

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:07, 11 paź 2021

Do góry
No i najważniejsze skończyłam plewić nową rabatę, emuś ścieżkę zrobił i kompost mi rozwozi, 2 przyczepki już są na nowej rabacie rozrzucone, ale jeszcze ze 3 conajmniej wejdą i w sobotę sadzę cebulowe, mam nadzieję że pogoda będzie

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:00, 11 paź 2021

Do góry

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:57, 11 paź 2021

Do góry
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:56, 11 paź 2021

Do góry

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:53, 11 paź 2021

Do góry
Zawilce jeszcze były takie, dzisiaj już tak ładnie nie wyglądają...

I takie słoneczne obrazki
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:49, 11 paź 2021

Do góry
W sobotę było cudnie... motyle i inne bzyki korzystały...

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:47, 11 paź 2021

Do góry
Przymrozek już zaliczony, to teraz liściory będą lecieć z drzew...

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:45, 11 paź 2021

Do góry
Wrzesień się skończył, no to czas na październikowe co nie co
Jesienne przebarwienia...
Dębowe zakątki 20:32, 11 paź 2021

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Piękne miałaś dalie, aż żal że ich zmroziło. Mogły by jeszcze długo cieszyć. Zawsze mnie złości taki wyskokowy przymrozek. Zniszczy kwiaty, a później jeszcze bywają piękne i słoneczne dni.

No tak, piękne w tym roku były moje dalie. Bardzo je lubię.Część już wykopałam i trochę mieczyków..A pozostałe w tym tygodniu ogarnę I ja nie lubię tych pierwszych przymrozków na rozrabiają , zmrożą a potem jeszcze jest w miarę ciepło
Nic jesień,,, i trzeba się przyzwyczaić do szarych dni .

Mój ogrodowy pamiętnik 20:29, 11 paź 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)
No te kloniki masz rewelacyjne
Przepis na nalewkę i ja sobie skopiowałam .I spróbuję zrobić

Przepis super.
Klony czerwone ale żółty też lubię

Ogród prawie wymarzony … 20:02, 11 paź 2021

Do góry
Basen będzie w tym miejscu tuż przy murku z nasadzeniami z laurowiśni.

Ogród prawie wymarzony … 19:58, 11 paź 2021

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Cześć, bardzo mi miło
Ogród prawie) ukończony...tak sobie obiecuję co roku,że to już na pewno koniec ,że już NIC nie dosadzam, przesadzam etc ale niestety - obiecanki cacanki )

Co do drzew -to chyba sekwoje musiałabym posadzić aby dom sasiadów przysłonic a tak powaznie- chcę zagospodarować ten teren pobasenowyOd kilku sezonów w tym miejscu stał basen, ale zmienia miejsce , będzie na dolnej części działki a tu własnie chciałabym drzewka i jak pisałam wyżej jeszcze do końca nie jestem pewna co tam będzie.

A może Wy macie jakieś pomysły?Od planowanych drzew do rabaty pod grabami jest jakieś ok 8 metrów

Ja na którejś ze stron widziałam ujęcie z tarasu/kanapa i myślałam że chodzi Ci o przysłonięcie z tamtej części.

a na jak duże drzewo możesz sobie pozwolić - tzn chodzi o wielkość docelową? Może tulipanowiec? jest w wersji fastigiata. pięknie świeci jesienią. Są też o szerszym pokroju, spore drzewa w wersji dwu kolorowej aureomarginatum, albo ot zielone. Po jakimś czasie fajne kwiaty mają.

Podobnie ambrowce - cudnie wybarwiają sięna jesien. Dla mnie magia. Wersja szczupła slender silhouette.

Chyba, że szukasz czegoś kulistego?
Kolor zielony czy bordo też wchodzi w grę?

Sezon 2017 u Hanusi 19:50, 11 paź 2021

Do góry
Jolu, ja nikomu nie odradzam, mówię tylko o swoich doświadczeniach. A przez 40 lat ogrodowania, różne rośliny u mnie były. Z jednymi się polubiłam, inne, po dwóch , trzech latach wyprowadzałam. Każdy do swojego ogrodu musi dojrzeć, z myślą, możliwością i zasobami.

Ja na przykład dojrzałam do eliminacji warzywnika. Może nie w całości, ale z niektórymi roślinami żegnam się definitywnie. Może gdybym miała ogród bardziej słoneczny, to nie rezygnowałabym. A tak zostawię szklarenkowy wychów pomidorów, może jakiś ogórek na sznurku, no i winogrona. Dołem sałata, rukola, bo je można i w doniczce na zewnątrz mieć. Na tyczkach fasola i dość. Więcej radości będę miała z pobytu, jak nie będzie frustracji o pielenie, czy brak nawodnienia.

Ogród prawie wymarzony … 19:48, 11 paź 2021

Do góry
nicol21 napisał(a)
Cześć! Bardzo fajny ogród tworzysz, część już zupełnie spora jest. Czy celem nowych drzewek jest też częściowo przysłonięcie domu sąsiadów? Fajna opcja z tym obramowaniem.
Świetne oświetlenie ogrodu - ono pozwala przedłużyć dzien!

Widok z okna - cudny!

Cześć, bardzo mi miło
Ogród prawie) ukończony...tak sobie obiecuję co roku,że to już na pewno koniec ,że już NIC nie dosadzam, przesadzam etc ale niestety - obiecanki cacanki )

Co do drzew -to chyba sekwoje musiałabym posadzić aby dom sasiadów przysłonic a tak powaznie- chcę zagospodarować ten teren pobasenowyOd kilku sezonów w tym miejscu stał basen, ale zmienia miejsce , będzie na dolnej części działki a tu własnie chciałabym drzewka i jak pisałam wyżej jeszcze do końca nie jestem pewna co tam będzie.

A może Wy macie jakieś pomysły?Od planowanych drzew do rabaty pod grabami jest jakieś ok 8 metrów
Ogród w remoncie 19:33, 11 paź 2021

Do góry
Po wykopaniu 2 szt rozplenic z tej rabaty pod płotem zrobiło się tam trochę miejsca. Zastanawiam się co tam posadzić. To takie połączenie dwóch rabat, tej pod płotem i tej z seslerią. Zrobiłam zdjęcia tylko kiepskie bo za późno się za nie wzięłam. Ale może coś zobaczycie

Jeszcze nie widać, z tyłu posadzony jest żywopłot. Z płyt ułożona jest ścieżka do części warzywnej.

Od strony tej sesleriowej to tak wygląda

Strzałka tam gdzie przejście

Chcę jakoś nasadzeniami połączyć jedno i drugie. Latem była tam najpierw szałwia, później jeżówki. Ciągle coś mi nie pasuje. Może dać tam jeszcze trzcinniki przed te miskanty i trochę po drugiej stronie ścieżki. Zostawić jeżówki i szałwie. Tylko i tak jakoś łyso
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies