Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród cioci czyli ciociogród :) 11:03, 28 paź 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Kasiu bardzo się cieszę że podobają ci się moje metamorfozy Ta trawa to stipa Podobno nie zimuje u nas ale się rozsiewa. Zobaczymy w przyszłym sezonie jak będzie Sama nie spodziewałam się że takie zmiany będą Pozdrawiam.

No widzisz Gosiu. Mam stipe ale u mnie nie wygląda tak pięknie jak u Ciebie może kiedyś...
W cieniu - zacieniona 06:39, 28 paź 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
-Stipa -po kolei....
---
marzec

---
Dziękuję za super relację
Buziaki
W cieniu - zacieniona 23:26, 27 paź 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Te fotki szczególnie mnie urzekły

Nie przypuszczałam, że stipa z takich piórek potrafi się tak rozróść!

W cieniu - zacieniona 23:24, 27 paź 2014

Do góry

...Basiu...z jednego ziarenka...
W cieniu - zacieniona 23:18, 27 paź 2014

Do góry
...i jesienne fotki znad jeziora...

W cieniu - zacieniona 21:49, 27 paź 2014

Do góry
-Stipa -po kolei....
---
marzec

---
kwiecień

---
maj

---
czerwiec

---
lipiec

---
sierpień

---
wrzesień

---
październik

---
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:42, 27 paź 2014

Do góry
Stipa tenuissima.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 17:38, 27 paź 2014

Do góry
Kasial napisał(a)

Gosiu moje ulubione zdjęcia! Takie konkursowe Przepięknie
Możesz mi powiedzieć co to za trawka, pierwsza z lewej, za kulą bukszpanową?

Nadrabiam zaległości, obejrzałam pismo obrazkowe. Uwielbiam porównania było i jest. Natchnęłaś mnie pozytywną energią do działania. Robię u siebie dokumentacje, może za jakiś czas też będę mogła pokazać porównanie.
Dziękuję za pozytywną energię

Pozdrawiam i zdrowia życzę

Kasiu bardzo się cieszę że podobają ci się moje metamorfozy Ta trawa to stipa Podobno nie zimuje u nas ale się rozsiewa. Zobaczymy w przyszłym sezonie jak będzie Sama nie spodziewałam się że takie zmiany będą Pozdrawiam.
Ogród Sylwii od początku cz.II 10:44, 24 paź 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Sylwia cudnie. Patrze tak na te Twoje brzozy i zastanawiam się jaką teraz wysokość mają i ciekawe jak wysoko urosna, bo podają 8, czasem 15 m. Przewidujesz ich jakoś ciąć?

A te jasne trawki w brzozach i donicy to co?

Nie wiem ile teraz mają wzrostu.... czas tak szybko mija , ale sadziłam je w ubiegłym roku .... nie przyrosły zbyt wiele ....
Będę je ciąć aby wysokość była taka jak teraz ... zakupiłam sobie do tego odpowiedni sprzęt ...

te jasne trawki w donicach to stipa ... właśnie się nimi teraz zajmuję i przesadzam pod brzozy ... zdążyłam przesadzić trzy egzemplarze bo na brzozowej trudno się wbić ze względu na system korzeniowy który się mocno rozbudował i rozpanoszył ... Mam jedynie nadzieję , że zdążę przed mrozami .... Teraz jestem uziemiona chorobą dziecka .... Obiecują poprawę pogody i na to liczę , ruszę z łopatą od poniedziałku
Moja działka. 19:59, 23 paź 2014

Do góry
Stipę wysiewałam w styczniu...bo u mnie długo rośnie,na południu wszystko szybciej się rozwija.Będziesz miała silniejsze,bardziej podzielone sadzonki,bo pikuje się po jednym ździebełku i potem intensywnie się dzielą.Nie wiem czy moje przezimują,też wysieję w styczniu jakby co...bardzo mi się podobały...teraz zawinięte w koczki tez wyglądają ciekawie.

Basia pisała że stipa jest jednoroczna.
Nadzieja na piękny ogród 14:12, 23 paź 2014

Do góry
Agatan24 napisał(a)
Fajnie że do mnie zajrzałaś.
A co posadzić na tej nowej rabacie, rozumiem że jeszcze jedną wierzbę hakuro ale to czerwone to co to może być?

Niekoniecznie wierzbę,, wierzb nie sadzę, nie są długowieczne, po kilku latach wywalasz więc szkoda zachodu, Posadź co innego jakiś iglak na pniu, albo miłorząb na pniu (Mariken) za nim są wysokie kolumnowe berberysy na ten przykłąd, do nich Stipa tenuissima (nie zimuje ale warto) potem żłte kulki>? hmm trzmielina em. Gold, lub żólte bukszpaniki lub żółte zurawki lub żółte berbersyki, cokolwiek co jest żólte a najlepiej zimozielone.
Ogród Sylwii od początku cz.II 19:33, 21 paź 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Naprawdę miałaś dzisiaj słonko? Szczęściara.

Stipa na brzozowej - idealnie! Trochę jej miałaś w donicach.

Żwirek... no właśnie... masz już jakiś patent na obliczanie ilości potrzebnej na daną powierzchnię, czy działasz miarką "na wiaderka"? Mam ochotę na wysypanie placyku pod ławeczkę/huśtawkę. Ale to może poczekać do wiosny... chociaż... już by mi tam chwasty nie rosły

Wiaderka bym nie dźwigła a tu masz linka do rady speca

https://www.ogrodowisko.pl/watek/164-zwirek-ale-co-dalej?page=11

na koło kupowałam na tzw . oko i się udało go nie stracić
ale na te moje plaże żwirowe posłużę się przeliczeniem 1m2 - 50kg
Ogród Sylwii od początku cz.II 18:08, 21 paź 2014

Do góry
Naprawdę miałaś dzisiaj słonko? Szczęściara.

Stipa na brzozowej - idealnie! Trochę jej miałaś w donicach.

Żwirek... no właśnie... masz już jakiś patent na obliczanie ilości potrzebnej na daną powierzchnię, czy działasz miarką "na wiaderka"? Mam ochotę na wysypanie placyku pod ławeczkę/huśtawkę. Ale to może poczekać do wiosny... chociaż... już by mi tam chwasty nie rosły
Moja działka. 19:35, 20 paź 2014

Do góry
Bogusiu, a może zamiast rozplenic posadzisz kilka turzyc Ice Dance? Są niższe i zimozielone. Rozplenice późno starują, długo będzie goło.
Ta trawka, o którą u mnie pytałaś, to Stipa. Ona jest jednoroczna.

Dlaczego okrywasz hortensje dębolistne? W naszym parku osiedlowym rośnie ich całe poletko i nikt ich nie okrywa. Moze Twoja młoda jest i musisz ją jeszcze chronić przed mrozami?

Basiu chcialam kupic te turzyce ale nigdzie nie było,a do bylinowego za daleko było.
Nasionka stipy mam .
A dębową sama nie wiem czemu okrywam ,gdzies czytałam że lubi przemarzać,ale skoro tak piszesz to już nie będę.
Ogródek Iwony 13:37, 20 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
to super, że się przyjęcie udało
fajny prezent, ładny egzemplarz
nawet mąż się dał obfocić z zieleniną
to teraz znowu rewolucja na rabacie, bo sporo miejsca trzeba na tego Rh

Na chwilkę przestało padać, więc lecę robić rewolucję. A jak ktoś wpadnie na pomysł, co posadzić do donicy, to proszę o radę. Wstępnie myślę o trawie stipa, żurawce i może bluszcz?
Moja działka. 00:54, 20 paź 2014

Do góry
Bogusiu, a może zamiast rozplenic posadzisz kilka turzyc Ice Dance? Są niższe i zimozielone. Rozplenice późno starują, długo będzie goło.
Ta trawka, o którą u mnie pytałaś, to Stipa. Ona jest jednoroczna.

Dlaczego okrywasz hortensje dębolistne? W naszym parku osiedlowym rośnie ich całe poletko i nikt ich nie okrywa. Moze Twoja młoda jest i musisz ją jeszcze chronić przed mrozami?

Mój 4 arowy azyl... 00:10, 20 paź 2014

Do góry
Bogusiu, ta trawka, to jednoroczna Stipa. Dostałam ją od Mariolki na spotkaniu u Bogdzi.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 15:49, 17 paź 2014

Do góry
Dziekuje kochana Magnolko, że zajrzałas
ja też się zawiesiłam ostatnio - potworny ból gardła przerodziła sie wniemniej okrutny katar i kaszel...
nic w ostatnim tyg nie podziałałam w ogrodzie...

Myślimy podobnie - czerwona linia Red Barony
niebieska - rozplenice (tu muszę dobrze wybrać bo mój Medium BoY widoczny na zdjęciu obok hortensji wcale nie taki średniaczek...)
A zielona? może pociagnąć tak niedbale te rozchodniki az po "prawie kule", a pomiedzy stipa? sporo mi się jej nasiało i mam ogromna nadzieje ze przezyje zimę.... oby... Z wielkoscią rozchodników nie powinno byc problemu bo te prawie kule dosyc duże są
Tylko co na sam brzeg rabaty?

Byłam ostatnio w mojej najbliższej szkółce zeby sie zorientowac co mają.
To juz marginesem ale nadal wkurza mnie to że nie maja oisanych roslin...
jest tam piekna seledynowo-zielona turzyca - niestety pani nie wie jaka... myślałam ze Everillo, ale ta "moja" miała na zewn paski ciemniejsze delikatnie... musze zrobic zdjęcie i może ktoś rozpozna...

I z daleka zobaczyłam czerwone berberysy, normalnie aż swieciły z daleka!
Pani podejrzewa () że to Red Pillar (też nie jestem pewna...)
I tak pomyslałam zeby tak ze 3 szt przed miskanty Krater (przypominam - mają iść na lewo od hortensji)

Ogród z widokiem na jezioro 19:29, 13 paź 2014

Do góry
grazyna_olszewska napisał(a)

Witam Jolu

Kurcze jestem zawiedziona że stipa nie zimuje bo miałam ja na liście chciejstwa a tak to ją sobie daruję a szkoda bo faktycznie jest bardzo ładna.
A tak ogólnie to cudnie u Ciebie trawy z kanami jak malowane

Miło mi bardzo, że zajrzałaś do mnnie
Ogród z widokiem na jezioro 19:18, 13 paź 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)
A o mnie pamiętałaś, patrz stipa?

Yes, yes, yes
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies