Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Co się stało kwiatom ... 11:44, 07 lut 2015

Do góry
Lilie super, ja nie mogę doczekać się swoich czosnków.
Co się stało kwiatom ... 23:50, 06 lut 2015

Do góry
Mirella napisał(a)
Kasiu, będzie piękna nie ma innej opcji, przecież kochasz róże a to już jest połowa sukcesu , szczypta cierpliwości i trochę opieki i sukces gotowy....a pamiętaj o " ambrozji z pokrzyw" one to uwielbiają.

Liliowo.

Szyszeczki oczywiście piękne, ale ja wybieram lilie Kiedyś nie zachwycały mnie swoją urodą, ale od pewnego czasu doceniam ich królewski majestat
Ogródek Ewy 19:16, 06 lut 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Romantyzm w życiu jak najbardziej wskazany Drobne upominki nawet bez okazji zawsze kobietą sprawiają przyjemność Kwiaty do tego celu są idealne O tej porze roku zostaje tylko kwiaciarnia ale w sezonie można zrywać polne kwity i obdarowywać nimi swoją ukochaną ... niektórzy nawet w pełnym rynsztunku wchodzili do wody i zrywali lilie ... to jest romantyzm ... a może miłość ... a może jedno i drugie ?

W pracy ciągle sajgon a co gorsze nic nie wskazuje na to że prędko się to zmieni Ech ... jestem zmęczony

Gorące pozdrowienia zostawiam i życzę dużo romantycznych chwil

A jeszcze jak po drodze z kwiaciarni wejdzie do jubilera.....
To żart oczywiście.
Nenufary, polne kwiaty, można zastąpić buziakiem na dzień dobry.
Jak zwał tak zwał, to miłe jeśli mężczyźni dbają o swoje kobiety i pielęgnują uczucia.
Dziękuję za życzenia, Tobie też życzę tego samego.
Ogródek Ewy 18:52, 06 lut 2015

Do góry
Romantyzm w życiu jak najbardziej wskazany Drobne upominki nawet bez okazji zawsze kobietą sprawiają przyjemność Kwiaty do tego celu są idealne O tej porze roku zostaje tylko kwiaciarnia ale w sezonie można zrywać polne kwity i obdarowywać nimi swoją ukochaną ... niektórzy nawet w pełnym rynsztunku wchodzili do wody i zrywali lilie ... to jest romantyzm ... a może miłość ... a może jedno i drugie ?

W pracy ciągle sajgon a co gorsze nic nie wskazuje na to że prędko się to zmieni Ech ... jestem zmęczony

Gorące pozdrowienia zostawiam i życzę dużo romantycznych chwil
Mirkowy ogród (początki) 22:21, 05 lut 2015

Do góry
Mirko - a mnie czas leci drugi tydzień wybieram lilie w wysyłkowej, ale już jutro wysyłam wszystkie mi się podobają, wiosną będzie sadzenia.
zaglądnij pv.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 20:09, 05 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Sprawdzone połączenie ze swojego ogródka.. siedzę na swoim kompie..
Róża White cover, szałwia Deep Blue, bukszpan, lilie Mapira i przywrotnik, ale lepiej dać stipę. Mam tam też dużo krokusów, iryski żyłkowane. Są też zawilce japońskie. Szałwia po przycięciu powtarza kwitnienie.

Aniu,

Doczytałam

róży White cover nie znałam wcześniej, z opisu mi się podoba, pasowałaby u mnie. Najbardziej podoba mi się że jej pędy się nie pokładają - potwierdzasz? Piszą że może być w półcieniu , wielkość krzewu 70cm tylko szkoda że nie pachnie. A jak jest z kwitnieniem? obfite? kwitnie cały czas czy ma przerwę i jak z powtarzaniem?

a szałwia w naturze to jest niebieska czy fioletowa?

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 19:35, 05 lut 2015

Do góry
biały - podsumowanie

kwiecień - tulipany
maj - piwonie
czerwiec - powojnik Chalcedony, róża nostalgia 1/2
lipiec - lilie, juka karolińska
sierpień, wrzesień - zawilec japoński i w tym roku złocień maruna white boll

+ stipa

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 16:44, 05 lut 2015

Do góry
Ja próbuję rozmnożyć z nasion gatunek, udało się, po czterech latach
W piwnicy doniczka z kilkudziesięcioma siewkami M. album. Nie wiedziałam, że kupiłaś wtedy cebule, moje wszystkie też z tego źródła. Najwięcej mojej uwagi przyciągają lilie botaniczne, w tym martagony właśnie. Jest jeszce jedna, niepokorna: L. cernuum. Podkusiło mnie ruszyć w sierpniu cebulę (w tym miesiącu powinnam sobie łapy wiązać), chciałam zobaczyć jak wygląda, może jakieś łuski dałoby się pozyskać. I co? W następnym sezonie jeden liść nad powierzchnią ziemi! A tak już wygladała.

L. cernuum.

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 23:46, 04 lut 2015

Do góry
No czekamy, czekamy ale możemy Twoje lato oglądać i oglądać.

Martagony kupiłam /cena brr/ 2 lata temu /adres mi dawałaś/ ale nie najlepiej chyba je posadziłam i kiepsko kwitły.Teraz przesadziłam i zobaczymy.
Ponadto czytalam ,że one potrzebują czasu i cebule muszą urosnąć. A chyba Lillypol pisał że w ofercie wiosennej nie daje bo tylko z sadzenia jesiennego mogą zakwitnąć.
W każdym razie to niezwylej urody lilie ale o tym wiesz. Mialaś już?
Jak to uporządkować? 13:27, 04 lut 2015

Do góry
O kurczaczku, , muszę chyba zainwestować w lilie, bo nie mam żadnej. A Twoje cuuuudne..
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 18:36, 03 lut 2015

Do góry
Jeju ale się dogadałyśmy ja napisałam, że mogą być te liliowce bo lubię lilie, czyli wyszło tak jakbym napisała, że lilie i liliowce to jedno. Po czym Ty mi odp, że to nie to samo, a ja odczytałam jako że lilie = liliowce to to samo. To jednak dobrze myślałam, że to są odrębne gatunki. Tak? Bo już się gubię
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 16:42, 03 lut 2015

Do góry
Domi, lilie i liliowce to nie to samo

https://www.google.pl/search?q=lilie&espv=2&biw=1366&bih=643&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=6evQVJLLHNbaat7KgYAO&ved=0CAYQ_AUoAQ

https://www.google.pl/search?q=lilie&espv=2&biw=1366&bih=643&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=6evQVJLLHNbaat7KgYAO&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=liliowce&revid=2126018903
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 16:33, 03 lut 2015

Do góry
Tess liliowce jak najbardziej tak, lubię lilie Zawsze by to ożywiło rabatę
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 15:37, 03 lut 2015

Do góry
Sprawdzone połączenie ze swojego ogródka.. siedzę na swoim kompie..
Róża White cover, szałwia Deep Blue, bukszpan, lilie Mapira i przywrotnik, ale lepiej dać stipę. Mam tam też dużo krokusów, iryski żyłkowane. Są też zawilce japońskie. Szałwia po przycięciu powtarza kwitnienie.

Sorki, że zaśmiecam.. potem usnę jak obejrzysz.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 14:02, 03 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest za kolorowo Ale nie jako krytyka to piszę Szkoda frontu na biało czerwono

Skoro jest sporo różu tutaj, to ja bym poszła w tym rejonie w biel, róż, niebieski i srebro...tak bardzo pasują, a z czerwieniami bym poszła w inny rejon.

Można zrobić czerwono-biało-niebiesko-żółto. Przenieść orliki, lilie, dodać egzotycznej kanny o ciemnych liściach, więcej czerwonych lilii, a na jesień dalii

A tutaj dodać burgundowych i różowych róż (lato) i burgundowych i różowych tulipanów (wiosna), lilii i białej gaury. Do tego Stipa tenuissima i ciemnoróżowe jeżówki(jesień). Przyda się też miskant Morning Light - srebrzysty i delikatny.

Przypominam post Danusi... najpierw trzeba wybrać kolorystykę... a potem myślec nad resztą... będzie łatwiej.
Ogrodowa zachciewajka :) 13:12, 02 lut 2015

Do góry
Kasial napisał(a)
Ola liliowce i lilie też u mnie będą
Widzisz z tym projektowaniem moim jest podobnie jak z Twoim
Najlepiej dla mnie jak stanę przed rabatą i wyobrażam sobie co ma być i powoli realizuje. Najpierw duże piętro, jak już jest to zabieram się za średnie i na końcu małe.
Jenyy jakie to wszystko skomplikowane. Ogrodu mi się zachciało.

Kasiu, ja zaprojektowałam ognistą rabatę bylinową i nie tylko z pomocą Małej Mi.
Zaczęło się od inspiracji:
http://www.naogrodowej.pl/artykuly/31g.jpg i tej:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/photo/upload/21420/medium__MG_1691.JPG
Rozważania zaczęłam od strony (na dole)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=353
Wszystkie uwagi Małej Mi były bardzo cenne. Gdybyś miała ochotę poczytać, zwracaj na to uwagę
Ostateczna wersja rabaty, jaką będę tworzyć jest na stronie 363.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=363
Po drodze są plany, spis roślin, fotki tych roślin, dywagacje, co przed czym, czego unikać i dlaczego i mnóstwo paplaniny, achów i ochów, ale to też musi być jak coś ci podpasi, to się poleca, tworzenie wiosną
Skopiuj sobie albo zalinkuj, co ci będzie pasować.
Ogrodowa zachciewajka :) 12:34, 02 lut 2015

Do góry
Ola liliowce i lilie też u mnie będą
Widzisz z tym projektowaniem moim jest podobnie jak z Twoim
Najlepiej dla mnie jak stanę przed rabatą i wyobrażam sobie co ma być i powoli realizuje. Najpierw duże piętro, jak już jest to zabieram się za średnie i na końcu małe.
Jenyy jakie to wszystko skomplikowane. Ogrodu mi się zachciało.
Ogród w cieniu drzew 11:07, 01 lut 2015

Do góry
Co wymarzyłam na rabatę bylinową. Wypisuję, bo czegoś trzeba się trzymać...

-bukszpany (+)
-lawenda biała (mam na razie tylko 1 sadzonkę (+)),
-ostróżka biała (+)
-liatra biała (+)
-marcinki białe (+)
-odętka biała (mam 2 kolory a białej niestety nie )
-budleja
-lilie (mam, ale w tym roku muszę o nie zadbać aby zaczęły kwitnąć))
-jeżówka biała (+) lub biało-zielona
-złocień biały(+)
-liliowiec biały (+)
-zawilec jesienny biały (+)
-powojnik biały (+)
-zimowity białe (+)
-róże (na pewno Chopin i vanilla (+)
-funkie zielono-białe (+)
Jako uzupełnienie pojawią się trawy, werbena patagońska
Jak to uporządkować? 21:48, 31 sty 2015

Do góry
cudne lilie pozdrawiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:05, 31 sty 2015

Do góry
Plan lekko zmodyfikowany, za radą Ani zmieniłem troszkę układ nasadzeń. Lokalizacja drzew pozostaje bez zmian.

Doszedł żywopłocik bukszpanowy na części rabaty. Co do nasadzeń:
A: turzyca Ice Dance, szałwia niska, żurawki i czegoś tutaj mi brakuje,
B: tak jak było piwonie, róże(niewysokie 3 krzewy np Bonica), rozplenice i troszkę rozchodnika okazałego,
C: lilie, jeżówki, ostróżki, floksy i pysznogłówki,
D: kilka bylin w cieniu drzew tawułki jarzmianki i może coś jeszcze,
E: różanka z miskantami i dodatkami dalej nie wierzę, że chce zrobić różankę,
F: kocimiętka, przetacznik Red Fox, przetestowane zestawieni bardzo dobrze się sprawdza,
G: lawenda,
H: bodziszki,
I: ?
J: ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies