Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Fuksja 21:40, 10 kwi 2015

Co do hosty to tylko biała na początku później zielenieje.
Reniu bierz dodatkowy etat....
Te lilie drzewiaste to miały nazywy.
Liliami drzewiastymi określane są orienpety mix. lilie orientalne x lilie trąbkowe.
Na ryku znajduje się najwięcej mieszańców OT pochodzenia holenderskiego bo są tańsze, mają bardzo duże , michowate kwiaty, najczęściej bardzo pachnące i do tego w bogatej kolorystyce.
Do ogrodu najbardziej nadają się amerykańskie i niemieckie mieszance OT te to już naprawdę tworzą liliowe drzewa, często ponad 2,5 metra wysokości. Do takich sztandarowych odmian należą następujące-'Tetra Black Beauty'(mój pierwszy OT i najbardziej ulubiony), 'Leslie Woodriff', 'Arabesque', 'Scheherezade'. 'Erfordia', 'Aleksandra', 'Anastasia', 'Elusive','Levern Friemann', 'Robert Griesbach' , 'Robert Swanson','Silk Road' i jeszcze wiele innych.
Po ile są powojniki. Co do kameli to najlepiej ogród zimowy.
Malgosik 22:02, 10 kwi 2015

aleś nakupiła!
też miałam ochotę na ta białą funkię, ale jakoś wysyłkowo obawiałam się
rozark 22:29, 10 kwi 2015

Fuksja napisał(a)
Co do hosty to tylko biała na początku później zielenieje.
Reniu bierz dodatkowy etat....
Te lilie drzewiaste to miały nazywy.
Liliami drzewiastymi określane są orienpety mix. lilie orientalne x lilie trąbkowe.
Na ryku znajduje się najwięcej mieszańców OT pochodzenia holenderskiego bo są tańsze, mają bardzo duże , michowate kwiaty, najczęściej bardzo pachnące i do tego w bogatej kolorystyce.
Do ogrodu najbardziej nadają się amerykańskie i niemieckie mieszance OT te to już naprawdę tworzą liliowe drzewa, często ponad 2,5 metra wysokości. Do takich sztandarowych odmian należą następujące-'Tetra Black Beauty'(mój pierwszy OT i najbardziej ulubiony), 'Leslie Woodriff', 'Arabesque', 'Scheherezade'. 'Erfordia', 'Aleksandra', 'Anastasia', 'Elusive','Levern Friemann', 'Robert Griesbach' , 'Robert Swanson','Silk Road' i jeszcze wiele innych.
Po ile są powojniki. Co do kameli to najlepiej ogród zimowy.

co do hosty to buuu, dobrze że wzięłam jedną, wyszłam z założenia, że jak mi się spodoba to dokupię, miała byc jasna plama rozjaśniająca mocny cień pod czereśnią, no nic zobaczymy jak to będzie wyglądać

etat hi, hi ale miałabym dodatkową kasę na ogród, ależ by było szaleństwo hi, hi

a lilia to

ciekawa jestem jej zapachu

musiałam oczywiście sobie wygooglać jak wygląda Tetra Black Beauty - ładniutka, o zupełnie innej budowie kwiatu niż ta moja, taką chcę kupić do mojej cienistej rabaty, nie pamiętam nazwy jeszcze

za powojniki płaciłam niecałe 9 zł/szt, szkoda że nie było fioletu bo też bym wzięła, biały posadzę przy trawie Red Baron a różowy chyba też, tylko na końcu, zobaczymy, martwi mnie że mają liście, ma nie być przymrozków, zostawiłam je na zewnątrz

tak właśnie czytam, że kamelia do centralnego się nie nadaje a ogrodu zimowego nie mam
rozark 22:32, 10 kwi 2015

Malgosik napisał(a)
aleś nakupiła!
też miałam ochotę na ta białą funkię, ale jakoś wysyłkowo obawiałam się

hosta żywa, jeszcze nie otwarta

z zakupami jest jeden problem - trzeba je wsadzić
ja teraz nie czasowa jestem, co w doniczkach - wszytko stoi, kłącza mus wsadzić,
trawa nietknięta i porządki w ogrodzie też, coś w weekend nadrobię, ma być ładnie
rozark 22:34, 10 kwi 2015

widziałam takie cudo u kogoś

to śnieżnik chyba

wysiał się na trawnik przy chodniku i mam ochotę jechać z łopatką i wykopać parę sadzonek
ren133 22:36, 10 kwi 2015

Pozdrawiam
Mala_Mi 11:38, 12 kwi 2015

To śnieżnik

Zakupy obejrzałam
jankosia 11:43, 12 kwi 2015

Ślicznie to wygląda w takiej ilości. Ja też przejeżdżam koło takiego starego domu gdzie najpierw są całe łany przebiśniegów które potem ustępują miejsca fiołkom wonnym. Zjawiskowo to wygląda, zupełnie nie ma porównania z kępkami tych roślin na zwykłej rabacie.
LewOgrodowy 11:45, 12 kwi 2015

Taki sam efekt niebieskiej łączki daje cebulica syberyjska. U mnie ona jakoś "sama" się nasiała. Śnieżnika nie znam.
Fuksja 14:44, 12 kwi 2015

Raczej cebulica.