Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród niby nowoczesny ale... 12:38, 25 wrz 2014

Do góry
Trawki zachwycają, stipa i seslerie wyglądają jak gwiazdy nr 1 u Ciebie
Ogród niby nowoczesny ale... 11:55, 25 wrz 2014

Do góry
Madziu super jak zwykle, mogę tak siedzieć i oglądać wciąż. Lubię ludziom "zaglądać w ogródki" a tu można bezkarnie.Miodzik. Czytam te wszystkie nazwy traw roślin i wszystko już mi się miesza ale stipa to moja miłość po bukszpanach (niestety jeszcze jej nie mam bo na wiosnę nigdzie nie było)poczekam do przyszłego roku i gdzieś wcisnę bo jest obłęna.
Makowo na Kociewiu 11:31, 24 wrz 2014

Do góry
Stipa pięknie ustroiła rabatki. Cudne zwiewności.
To tu... 22:39, 22 wrz 2014

Do góry
MAD napisał(a)
Projekt w dalszym ciągu jeszcze w głowie u Danusi... Muszę sobie ułożyć w głowie czego tak naprawdę chcę i wreszcie wybrać się na spotkane. Danusiu, przepraszam, że to tyle trwa.

Na małe i większe smuteczki najlepiej pogrzebać w ogrodzie. W sobotę pogrzebałam. Dużo pogrzebałam i wygrzebałam kawał rabaty. Już nie mogłam patrzyć na te chwaściory i klepisko wokół domu. Będzie cieszyła oko do czasu realizacji Danusiowego projektu. Lekko nie było ale udało się. W jeden dzień, no półtora.

Na prawo od drzwi wejściowych:

Róg domu:

I dalej w stronę okna jadalni:

Tak się zastanawiam jak ciachnąć tego bezkształtnego bukszpana. Kula czy stożek? Hmmmm...

I widok w drugą stronę:

Jeszcze tylko trochę kosmetyki i będzie finito. Na wiosnę dojdzie tam jeszcze pewnie stipa. Jak upoluję nasionka.

dzisiaj na spacerze z psem widziałam bukszpany ciachnięte na piramidę i to na nóżce jutro mogę sfocić pozdrawiam
Ogródek Iwony 19:28, 22 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podpowiedź

1 ambrowiec lub sliwa wiśniowa Nigra
2, zywopłocik z bukszpanu lub zielony pas jednakowych roślin (irga, opachysandra, zielone berebrysy itp.)
3 cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana lyb tuja wschodnia Aurea Nana
4 Berebrys Admiraton
5 jeżówki w kolorze mocnego różu
6 berberysy Bagatelle lub dowolne czerwone ale małe
7 hortensje bukietowe, jednakowe
8 Stipa tenuissima

Pytanie, czy obwódkę z bukszpanu połączyć z tą przy różach, czy zrobić przerwę?
To tu... 15:22, 22 wrz 2014

Do góry
Projekt w dalszym ciągu jeszcze w głowie u Danusi... Muszę sobie ułożyć w głowie czego tak naprawdę chcę i wreszcie wybrać się na spotkane. Danusiu, przepraszam, że to tyle trwa.

Na małe i większe smuteczki najlepiej pogrzebać w ogrodzie. W sobotę pogrzebałam. Dużo pogrzebałam i wygrzebałam kawał rabaty. Już nie mogłam patrzyć na te chwaściory i klepisko wokół domu. Będzie cieszyła oko do czasu realizacji Danusiowego projektu. Lekko nie było ale udało się. W jeden dzień, no półtora.

Na prawo od drzwi wejściowych:

Róg domu:

I dalej w stronę okna jadalni:

Tak się zastanawiam jak ciachnąć tego bezkształtnego bukszpana. Kula czy stożek? Hmmmm...

I widok w drugą stronę:

Jeszcze tylko trochę kosmetyki i będzie finito. Na wiosnę dojdzie tam jeszcze pewnie stipa. Jak upoluję nasionka.
Ogródek Iwony 17:28, 21 wrz 2014

Do góry
Podpowiedź

1 ambrowiec lub sliwa wiśniowa Nigra
2, zywopłocik z bukszpanu lub zielony pas jednakowych roślin (irga, opachysandra, zielone berebrysy itp.)
3 cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana lyb tuja wschodnia Aurea Nana
4 Berebrys Admiraton
5 jeżówki w kolorze mocnego różu
6 berberysy Bagatelle lub dowolne czerwone ale małe
7 hortensje bukietowe, jednakowe
8 Stipa tenuissima
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:13, 20 wrz 2014

Do góry
A, i dziś o mało jej nie zadeptałam...

Stipa mi sie wysiała !!!!
Żywopłotki cisowe. 23:19, 19 wrz 2014

Do góry
Mirko - między buksikami jest jeszcze stipa, to ją usunę a zobaczę z lawendą w następnym roku, a planuję posadzić inną odmianę, to przesunę.
Na początku stoi doniczka z dzwonkiem skupionym i nie wiem gdzie posadzić, a naparstnica wyrosła jako chwast.
Naparstnice rosną pod dużymi bukszpanami i posadzę jeszcze więcej a wyrzucę rząd host, bo mają za dużo słońca.
To tworzone w ubiegłym roku i nie mogę dobrze zestawić.
Ogródek Iwony 22:13, 19 wrz 2014

Do góry
doczytałam Nie przejmuj się moje chortensje pierwszego roku nie wyglądały zachwycająco... doczytałam też o stipie. Pisałam u kogoś ze w tym roku moja stipa wysiała się jak głupia, zobaczymy jak przezimuje. Jeśli dobrze to dostaniesz odemnie razem z obiecanym baronem, a jak werbena się rozsieje jeszcze bardziej to i werbenę Ci wyślę Jak masz nasionka to włóż je do zamrażarki bo podobno musi je przemrozić
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:05, 19 wrz 2014

Do góry
Milka napisał(a)

Jula, nawet co do daty powiem, 27.03.14uwieczniłam ten moment na zdjęciu
po podzieleniu były malutkie, jednak bardzo się rozrosły, kwitną i wychodzi na to, że wyszło im to na zdrowie
chyba stipa będzie lepsza, rozplenice raczej są wielkie, chyba że dasz Little Bunny, ta jest niziutka, oto ona

a tu Black, to jedna kępa, bo 3 mi w kadr nie wchodzą

Zapisałam nazwę tej niziutkiej, jak dostanę to pokombinuję wiosną...poprzestawiać koniecznie muszę
Ogródek Iwony 17:17, 19 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Moja stipa chyba nie dała rady Ostatnio poczta strasznie długo przesyłki dostarcza, około tygodnia. Od Joasi dostałam stipę, tak wyglądała zaraz po otrzymaniu, po tygodniowej wędrówce pocztowej (zdjęcie z lewej), a tak dziś (zdjęcie z prawej):

Straciła resztę zieleni, ale i tak ładnie wygląda przy zielonych bukszpanach Joasiu, dziękuję ci, przecież takie ładne sadzonki wysłałaś.
Dziękuję też Małgosi z Kubusiowa za nasionka werbeny patagońskiej. Dużo ich. Robię test, czy wzejdzie z paru nasionek, resztę na wiosnę zostawię.

Raczej się nie przyjmie Iwonko
Nie martw się, dzisiaj zebrałam nasionka to wyślę. A wiosną tradycyjnie będę siała sipę to wyślę Ci sadzonki w małych doniczkach to na 100% się przyjmie.
A taka zasuszona też fajnie wygląda, nie wyrzucaj jej jeszcze.
pozdrawiam
Ogródek Iwony 17:08, 19 wrz 2014

Do góry
Moja stipa chyba nie dała rady Ostatnio poczta strasznie długo przesyłki dostarcza, około tygodnia. Od Joasi dostałam stipę, tak wyglądała zaraz po otrzymaniu, po tygodniowej wędrówce pocztowej (zdjęcie z lewej), a tak dziś (zdjęcie z prawej):

Straciła resztę zieleni, ale i tak ładnie wygląda przy zielonych bukszpanach Joasiu, dziękuję ci, przecież takie ładne sadzonki wysłałaś.
Dziękuję też Małgosi z Kubusiowa za nasionka werbeny patagońskiej. Dużo ich. Robię test, czy wzejdzie z paru nasionek, resztę na wiosnę zostawię.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:41, 19 wrz 2014

Do góry
wizualnie moim zdaniem z brzozą perowskia, kocimiętka - takie drobne niebieskie coś, stipa a nawet wrzosy w połączeniu z małymi sosnami ?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:25, 19 wrz 2014

Do góry
Milka napisał(a)

po podzieleniu były malutkie, jednak bardzo się rozrosły, kwitną i wychodzi na to, że wyszło im to na zdrowie
chyba stipa będzie lepsza, rozplenice raczej są wielkie, chyba że dasz Little Bunny, ta jest niziutka, oto ona

witaj Irenko.....o taką małą rozplenicę mi chodziło. Już zapisałam nazwę. Będę szukać u siebie, bo do Wojsławic nie jadę niestety
W Gąszczu u Tess 21:35, 18 wrz 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Kiedyś już pisałam, ale powtórzę jeszcze raz

pięknościowe stipy mam dzięki życzliwości i uprzejmości Toszki (Iwony).
Toszko, wielkie dzięki jeszcze raz

faktycznie ładniutka stipa a powojnik to Arabella?pozdrówka
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:48, 18 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Joasiu, a hosty masz w jakim kolorze? Bo ja mam tylko takie cale zielone. Moja stipa straciła zieleń. Czy to normalne? Jutro fotkę pokażę. Dobranoc

Iwonko,
hosty mam różne, ale najwięcej odm. Patriot i Mediovariegata.
Parę miniaturek, jakaś pachnąca i niebieskie. Ale jak już wspomniałam wszystko przypalone przez słońce.
Z przesadzaniem roślin wciąż się bawię bo wykopuję każdą żurawkę i szukam pędraków. Dzisiaj znalazłam w korzeniach 3 sztuki. Jutro chyba koniec z żurawkami ale inne roślinki też zmienią miejsce.
Stipa straciła zieleń bo przechorowała wysyłkę, jak się nie przyjmie wyślę Ci nasionka albo wiosną nowe sadzonki.
pozdrawiam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:39, 18 wrz 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Joasiu, część stip musiałam wywalić, bo zdominowały rabatę, ale druga część ma się świetnie, mało tego - wysiewa się tu i ówdzie sama. Podejrzewam, że wiosną ruszą młode siewki z tych, co spadły nasionka do ziemi

Wiosną będzie dywanik ze stipy.
Możesz już zbierać nasionka to mniej się rozsieje.
Wiesz ile ja się jej nawyrywam a ona ciągle się gdzieś pojawia, nawet w kostce brukowej rośnie stipa.
Początki w Kruklandii 16:15, 18 wrz 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Juzia, ja się oczywiście nie znam, ale miałam lawendę ze stipą i szlag mnie trafiał, bo się kołtun z tego robił.
Ale może to dlatego, że lawenda była młoda i mało sztywna.

Ja wsadziłam stipę do lawendy, bo nie miałam za bardzo gdzie... i stipa była malutka. Myślałam, że później je przesadzę....ale już tak zostało

Może nie można zbyt blisko siebie sadzić?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:19, 18 wrz 2014

Do góry
JulkAd napisał(a)

A dokładnie kiedy dzieliłaś?...pamiętasz może? ...ja muszę podzielić swoją rozplenicę w różach, bo pod wpływem nawozu dla róż oszalała ....miejsce im zabiera, a zwiewna miała być i delikatna...chyba stipę posadzę w jej miejsce

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies