Szałwia jednoroczna Ale potrafi sie gdzie gdzieniegdzie sama wysiać i można przesadzić.. szałwia trójbarwna.. astry z rozpoczętej paczki wysiałam i nic nie wzeszło...
Zmartwię Cię, ale tego widoku nie będzie... to było tymczasowe na czas rozrostu innych chabazi.. bo ja nie lubię pustki na rabatach.. wiec wtedy sieję co innego .. na jedne rok, póki reszta nie urośnie...
Ale liczę, e będzie inne i równie piękne ja kto A może bardziej.. to było 2 lata temu, zimy łagodne a róże urosły i się rozrosły.... szałwia i astry już sie nie zmieszczą
Dopiero teraz obejrzałam wizytówkę. Czy w tym roku da się coś takiego u Ciebie zobaczyć?
Czy ta szałwia po lewej fioletowo-granatowa jest wieloletnia? Tak lubię.
Aguś Twoja lawenda jest idealna, moja po zimie też rożnie się ma, część jest ok, część kawałkami pousychała, kilka krzaczków padło całkiem. Teren mam dla niej lekki, piaszczysty, suchy. Lepiej rośnie u mnie szałwia i kocimiętka, ale też mam w planie jeszcze Hidcote czy jak jej tam wypróbować.
a to moje ostatnie zakupy. jak wpadłam do szkólki to nie wiedziałamna co się rzucić najpierw : żurawki citronellki, trawka red baron, stipa, przywrotniki i szałwia omszona. Dodatkowo kilka zadarniających roslinek, żdeby zatrzymać korę na rabatach.
Szałwia omszała - drugi sezon u mnie, ładnie zwiekszyła swoje gabaryty mam nadzieje że i kwitnąc bedzie rownie obficie
Przywrotnik - po deszczu wygląda najładniej
Serduszka kwitnie ale na razie tylko ta czerwona, biąła dopiero zbiera sie do kwitnienia
większość posadzona jest tak, że w ich miejscu coś wyrasta (głównie trawy, szałwia, irysy) i liście aż tak strasznie nie drażnią, a te co drażnią ciapnę bez żalu
Zależało mi na zestawieniu szałwii z dereniem. Lubię to połączenie bieli i fioletu. Wolałabym przed szałwią Amazon, ale wypadło tam na rozplenicę. Zobaczymy, jak się to sprawdzi, bo ta szałwia jest niska.
Danusiu, czekam na ciebie, mam tyle roślin w nadmiarze, wybierzesz prawie, co chcesz, wiem, że miała być firletka, naparstnica i chyba trawki? co jeszcze, pamiętasz?
Bardzo chciałabym się spotkać, czekam na ciebie....zwłaszcza, że w mojej gminie mieszkają ci najważniejsi dla ciebie:
tak mnie drażniły gazony, was też
a powoli zaczyna mi się podobać, za 3 lata nie będzie ich widać, tylko rośliny, a swoja rolę spełniły doskonale gruz trzymają
a u mnie tego gruzu przybywa....i cegły, będę z niej robić obrzeża aby łatwiej kanty utrzymać
ciachnięty jaśminowiec, zdołowany i odbija, zaczęłam cięcie
Ufff juz myślałam, że z moją coś nie teges A pamiętasz może nazwę odmiany tej szałwii, którą kupowałaś w tamtym roku? Takie wysokie, wypaśnie krzaczki?
Gabi a powiedz mi jeszcze co za roślinki rosną w rządku tuż za szafirkami. Taki jasno zielony żywopłocik.
pozostałe tez posadzone ale w deszczu i zdjęć nie mam
Dark Eyes i Solina (po 2 szt) przy kole
i Pronce Charles przy rózy Jasmina
I teraz najbrzydsze zdjęcia - szałwia. Proszę zwrócić na tę profesjonalnie zrobiona linie oddzielająca w przyszlosci inne nasadzenia...
Zielona, sama chcialaś
Jak się nie przystosuje, to będzie out
A dzisiaj i tak zakiełkowała mi w głowie wersja: sesleria autumnalis + kulki bukszpanowe + szałwia
Normalnie M mnie kiedyś wyeksmituje do ogródka na stałe za te moje "kiełki" w głowie
W ogrodzie ciągle się dzieje, do efektu końcowego daleka jeszcze droga ale małymi kroczkami dążymy do celu.
Obecnie większość rabat jest już obsadzona, chociaż roślin z daleka prawie nie widać, mam nadzieje że lada moment ruszą i pędzie pięknie.
Passiflora w donicy już ożyła
rabata wzdłuż tarasu prawie już obsadzona, brakuje jedynie Baptysji australijskiej (już zamówiona) i czyśćca Hummelo. Z czyśćcem jest pewien problem bo nie mogę go nigdzie znaleźć, dzwoniłam do jedynej szkółki gdzie go namierzyłam ale dopiero za miesiąc będzie do wysyłki
trzcinniki nieźle już wyglądają
maleńkie jeżówki
rozchodniki Matrona
szałwia deep blue
Magnolie z bukszpanami, pomiędzy kulami nieśmiało wychodzi hakonechloa
Klony już mają listki
ta rabata czeka na obsadzenie, jak tylko będzie zrobiony tynk na garażu po reklamacji ruszam z obsadzaniem
sadzonki już czekają
Marzenko, jak na zamówienie - Amazon już upchany w donicy, kolejnych 10 lub więcej mi potrzebne. Zastanawiam się nad Bronzitą... Ładnie wygląda z Amazonem, ale obok niego miała być szałwia i teraz mam dylemat.
Wiem, że te jednostkowe ceny nie są specjalnie wysokie, ale w moim przypadku wszystko ostatnio mnożę przez zwielokrotnione dziesiątki...
edit: ta donica na zdjęciach bardzo optycznie się skraca. Amazon jest posadzona co 40cm.
Zdjęcia trochę ponure, bo dopiero teraz wyszło słońce, później zrobię nowe .
Kiedyś Wieloszka pisała, że nie potrafi mieszać nieregularnie roślin. Mam tak samo, miała być szałwia pomieszana z turzycami i rozchodniki z rozpleniacami, ale jedyne co mi wychodzi, to równe rządki pod sznurek . Może to dlatego, że w donicy nie ma aż tyle miejsca, ile byłoby potrzebna, aby taki mix wyglądał dobrze.
Jakoś nie do końca mi się to podoba.... Przerwa na rozplenice między kulkami wypadła zbyt centralnie, może, gdy Amazony pojawią się też na krótkim odcinku murku, zniwelują ten efekt...