Asiu! Zywopłot jest z ligustru, na jego tle już rosną lilie, żurawki, floksy, oraz piwonie.3 krzaczki na środku trawnika to hortensje, palemki to miłorzęby, zielone stożki przy płocie to szmaragdy,są posadzone od ulicy, aby się odgrodzić. jest też starzec, którego nie chcę juz mieć, muszę usunąć, ewentualnie wsadzić młode sadzonki wzdłuż rabaty. Docelowo chciałam aby trawnika w tym miejscu nie było, gdyż chciałam obsadzić to roślinami zimozielonymi jako szkielet ogrodu, oraz uzupełnienie bylinami, cebulowymi, jednorocznymi. a z miłorzębami to musztarda po obiedzie tata chciał pomóc i pod moją nieobecność wsadził drzewka według pierwotnego pomysłu:/ ehh trudno... może nie będzie źle,coś wymyślę w takim razie co mogłabym w narożniki wsadzić..?!? może coś zimozielonego na pniu nisko szczepionym, muszę się naprawdę poważnie zastanowić, żeby nie żałować
Witaj właśnie u Ciebie widziałam piękne kępy moje mają maksymalnie 40-45 cm, odmiana to blauhugel, póki co bezproblemowa, to moje pierwsze szałwie w ogrodzie i na tyle mi się spodobały, że postanowiłam jeszcze dokupić zamówiłam już białe pozdrawiam serdecznie!
ojj pracy zdecydowanie właśnie to w niej lubię, że prawie rośnie w oczach moja odmiana to blauhugel, myślę że jeszcze parę cieplejszych i słonecznych dni i będzie kwitła
Cześć!
Jest to moja propozycja.
Biorąc pod uwagę to co masz, co zostało teraz posadzone przez tatę (miłorzęby), co mniej więcej chciałabyś mieć (rośliny cebulowe) proponowałabym takie nasadznia aby i w zimie nie było smutno . I tu proponuję tuje na nodze lub trzmielinę szczepioną na pniu, libustr (ale może złoty). Z tego co pisałaś chciałaś aby cały środek był w kwiatach - ja bym jednak dała w środku trawę. Cała zieleń na rabatach ładnie "wybije" się, będzie wyeksponowane i będzie podkreślone na tle trawnika.
Wiem że masz liliowce i żurawki przy ligustrze. Proponowałabym je przesadzić właśnie w kwietniku - w rabatych półokrągłe. A to wszystko po to aby zachować "porządek"
Pomyślałam, że skoro kupiłaś miłorzęby na pniu to można podkreślić rabatę "A" również czymś na pniu tylko znacznie niższym