Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiaty z ogródka Marty :)

Kwiaty z ogródka Marty :)

Ania74 22:09, 11 maj 2014

Szałwie piękne! Też moje faworytki... Wysokie Ci rosną? Pozdrawiam
Napia 23:09, 11 maj 2014

Marta, miłorzęby dałabym w narożniki, tak jak Asia i Jagoda , a środek trawnika zostawiłabym pusty.
Napia 23:14, 11 maj 2014

marta_d napisał(a)
kilka fotek z sobotniej pracy przy stolarni, nie wszystko ogarnęłam na raz, ale już jest lepiej
róże + szałwia,dalej 4 lawendy i bukszpany

wjazd, po prawej stronie warzywnik, już rzodkieweczkę mam

bukszpanik po cięciu

ulubiona szałwia

Sporo miejsca i pracy szałwie śliczne, moje na razie malutkie, rozsadzałam je w tym roku. Jaką masz odmianę? Czekam na zdjęcia, gdy zakwitną
marta_d 09:22, 12 maj 2014

na wszystko odpiszę wieczorem, ściągnęli mnie do pracy nadgodziny
maggie_82 20:44, 12 maj 2014

Ale ci się watek ładnie rozrasta niezłą już robotę zrobiłaś tej wiosny
marta_d 21:24, 12 maj 2014

asiach napisał(a)
Marta, zacznijmy od początku. Jeżeli się mylę popraw mnie.
Rabata ta wzdłuż chyba chodnika obsadzona jest w tym momencie tulipanami, czyli roślinami cebulowymi - w zimie ich nie ma. Są chyba jeszcze irysy i starzec trudno mi to zobaczyć z takiej odległości. Moim zdaniem trzeba tak zaprojektować aby pojawiły się rośliny zimozielone. A dopiero uzupełnieniem cebulowe. Dalej rabata na tle tego zielonego żywopłotu (a tak na marginesie z czego on jest?) jest dobrze z tymi żórawkami i liliami.
Nie wiem co to jest na środku trawnika - trzy krzaczki z czerwonymi kwiatami - tulipany?
Te "palemki" to miłorzęby?
Jeżeli tak to może dać je na rabaty te w narożnikach?
Środek pozostawiłabym wolny - pusty z trawnikiem i tak nie jest za duży!
Jeżeli cały kawałek ma 680x750cm minus rabaty to co zostaje na trawnik?
Czy przy płocie to szmaragdy? I czy coś jeszcze tam jest? - może powtórzyć liliowce i żurawki?
To chyba jak na początek tyle
Daj znać jak napiszesz!

Asiu! Zywopłot jest z ligustru, na jego tle już rosną lilie, żurawki, floksy, oraz piwonie.3 krzaczki na środku trawnika to hortensje, palemki to miłorzęby, zielone stożki przy płocie to szmaragdy,są posadzone od ulicy, aby się odgrodzić. jest też starzec, którego nie chcę juz mieć, muszę usunąć, ewentualnie wsadzić młode sadzonki wzdłuż rabaty. Docelowo chciałam aby trawnika w tym miejscu nie było, gdyż chciałam obsadzić to roślinami zimozielonymi jako szkielet ogrodu, oraz uzupełnienie bylinami, cebulowymi, jednorocznymi. a z miłorzębami to musztarda po obiedzie tata chciał pomóc i pod moją nieobecność wsadził drzewka według pierwotnego pomysłu:/ ehh trudno... może nie będzie źle,coś wymyślę w takim razie co mogłabym w narożniki wsadzić..?!? może coś zimozielonego na pniu nisko szczepionym, muszę się naprawdę poważnie zastanowić, żeby nie żałować
marta_d 21:29, 12 maj 2014

Ania74 napisał(a)
Szałwie piękne! Też moje faworytki... Wysokie Ci rosną? Pozdrawiam

Witaj właśnie u Ciebie widziałam piękne kępy moje mają maksymalnie 40-45 cm, odmiana to blauhugel, póki co bezproblemowa, to moje pierwsze szałwie w ogrodzie i na tyle mi się spodobały, że postanowiłam jeszcze dokupić zamówiłam już białe pozdrawiam serdecznie!
marta_d 21:32, 12 maj 2014

Napia napisał(a)

Sporo miejsca i pracy szałwie śliczne, moje na razie malutkie, rozsadzałam je w tym roku. Jaką masz odmianę? Czekam na zdjęcia, gdy zakwitną

ojj pracy zdecydowanie właśnie to w niej lubię, że prawie rośnie w oczach moja odmiana to blauhugel, myślę że jeszcze parę cieplejszych i słonecznych dni i będzie kwitła
marta_d 21:34, 12 maj 2014

maggie_82 napisał(a)
Ale ci się watek ładnie rozrasta niezłą już robotę zrobiłaś tej wiosny

no właśnie sama jestem w szoku fajnie jest porozmawiać z ludźmi z identyczną pasją dobrze, że jesteście
asiach 18:33, 15 maj 2014

Cześć!
Jest to moja propozycja.
Biorąc pod uwagę to co masz, co zostało teraz posadzone przez tatę (miłorzęby), co mniej więcej chciałabyś mieć (rośliny cebulowe) proponowałabym takie nasadznia aby i w zimie nie było smutno . I tu proponuję tuje na nodze lub trzmielinę szczepioną na pniu, libustr (ale może złoty). Z tego co pisałaś chciałaś aby cały środek był w kwiatach - ja bym jednak dała w środku trawę. Cała zieleń na rabatach ładnie "wybije" się, będzie wyeksponowane i będzie podkreślone na tle trawnika.
Wiem że masz liliowce i żurawki przy ligustrze. Proponowałabym je przesadzić właśnie w kwietniku - w rabatych półokrągłe. A to wszystko po to aby zachować "porządek"
Pomyślałam, że skoro kupiłaś miłorzęby na pniu to można podkreślić rabatę "A" również czymś na pniu tylko znacznie niższym

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies