Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Co i jak? Nowicjuszka 15:44, 04 maj 2016

Do góry
wesprę się autorytetem
widać, że w kwestii lawendy nie podczytujecie wątku Malkul u której to Magnolia pisała, jak musiała rozsadzać lawendę, bo było za ciasno...

Aniu
Odnośnie kopytnika to nie wiem, mówiłam ci, że mam go od kilku miesięcy - trza pytać kopytnikowej matki - Tessy. I tak go masz na razie mało - sadź tak, by dobrze mu było i przyrastał w siłę
Od czego zacząć - zapoczątkowanie ogrodu 14:37, 04 maj 2016

Do góry
Postęp prac, jeśli chodzi o front - jak się okazuje nie jest wcale tak łatwo dostać miłorzębie szczepione. W mojej okolicy udało mi się znaleźć w dokładnie jednym miejscu. Będę starał się tam dojechać. Pozostałe rośliny są już namierzone. Gdyby jednak nie było odpowiednie, czy można zastąpić miłorzębia pendulę? Czy wierzba lub klon palmowy byłaby dobrym pomysłem?

W międzyczasie przygotowałem plan na rabacie frontowej rzut z :

Widać na froncie, prezentowe drzewko - Magnolia Soulange'a, a dalej tuje Globosy. Zastanawiam się czy teraz tuje podsadzić żółymi jałowcami typu Lime light lub Amber glow, czy też być może zrobić obwódkę np. z rogowicy kuternowatej albo turzycami?
Za wszelkie sugestie dziękuję.
To tu... 12:22, 04 maj 2016

Do góry
MAD napisał(a)
[img

Magnolia zakwitła tulipanowo. Tak mi się zlały te zdjęcia, że po sekundzie zakumałam. Magdziu, przepiękne tulipanowe kadry. Gratuluję efektu rabat, naprawdę super.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:02, 04 maj 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

Aha...Marta...piękna ta twoja wiosna
A grab wymiata...pięknie mężnieje.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:20, 04 maj 2016

Do góry
Ivo to Merlot- ma wieelkie kwiaty o głębokim kolorze. Te niższe obok nich to Night Club
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:18, 04 maj 2016

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:14, 04 maj 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

Ale cudny soczysty kolor - co to za odmiana ?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:13, 04 maj 2016

Do góry

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:04, 04 maj 2016

Do góry
Ooo zawilce. Magnolia przypomniałaś mi że mam je kupić.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:01, 04 maj 2016

Do góry
zostawiam troszkę mojej wiosny- w tym roku tulipany kwitną długo

zawilce już za moment ruszą
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:54, 04 maj 2016

Do góry
śliczny ten buk. Pasuje idealnie.
Dobra robota Gosiu!
Ogród Wioli 06:53, 04 maj 2016

Do góry
Wiola napisał(a)
Apropo... słońca nie jest za dużo. To północna strona domu wiec tylkzdomem świeci. Ja to widzę jeszcze tak żeby dać te kulki po obydwu stronach w korze a dalej przed domem żwir a w nim jak planowalam pod okno Hortki pod płot miscant a na środek magnolię. Wokoło niej mogły by iść żurawki citronelle.
W sumie to lepiej by chyba było żwir dać kulkom a kore kwiatom i żurawkom....

Jak chcesz magnolię to już bez hortek. Za mało tam masz miejsca. Magnolia z czasem wszystko zdominuje. Możesz żurawki posadzić w kwadratach i np runiankę tak jak Danusia w jednej z realizacji z bonsayem w ogrodzie nowoczesnym z trawami i hort.
Szmaragdowy Zakątek 02:52, 04 maj 2016

Do góry
Bogdzia - magnolia się uratowała, bo w zacisznym miejscu rośnie i od nagrzanego wiosennym słoneczkiem muru jej ciepło... ale za to derenia variegata mi lekko zmroziło...a takie już śliczne listeczki miał.

Pytałaś ostatnio czy twoje/moje ciemierniki żyją...oto dowód...wypuszczają listki i w ogóle mają się dobrze

AnnaCh - Aniu, rabatka wykończona kostką brukową "na płasko" z trawnikiem...najeżdżam kosiarką i już, nie ma problemu. Nie muszę wykonywać jakiś ekwilibrystycznych manewrów. Gdyby kształt był inny czyli "dzyndzelek" nie był z trawy tylko z rabatki to już inna sprawa...musiałabym jakoś omijać, żeby nie skosić zieleniny na rabacie.
A magnolia też mi się podoba. Wszyscy się pytają dlaczego ją "wcisnęłam "w taki mało ciekawy kąt pod murem? A to własnie dlatego, że to jest chyba jedyne miejsce, gdzie nie ruszają ją kwietniowo/majowe przymrozki. Jej chyba też się podoba i dlatego odwdzięcza się licznym kwiatem !

Margarete - nowa rabata jest pod żywopłotem przy ulicy (jedyne miejsce gdzie jeszcze miejsce w ogóle było...ha ha ), będziesz przejazdem to wpadnij zobaczyć w realu.
Na rabacie z trolami jeszcze nic się nie dzieje, listki tycie tycie, nie ma co pokazywać.
A hosty? Dzisiaj (wczoraj)zobaczyłam, że muszę jeszcze co nieco domówić, bo kilka chyba nie odliczyło się po zimie...pewnie jakiejś nornicy się nudziło w długie, zimowe wieczory... Jeszcze chwilę poczekam, może odbiją. A do "kolekcji narodowej" troszkę mi zabraknie, ale tylko troszkę (nadrobię w czasie sezonu lub po Skierniewicach)
Szmaragdowy Zakątek 01:30, 04 maj 2016

Do góry
A gdzie ta rabata? Jakoś nie mogę jej umiejscowić w twoim ogrodzie. Byłam tam nie raz ale tego miejsca nie kojarzę....

Magnolia śliczna, sadu zazdroszczę....

Pokaż rabatę z trollami.
A ile tych nowych host zamówione ? I ile odmian będzie teraz u ciebie ? Czy to już"narodowa kolekcja" czy jeszcze trochę brakuje...
Nasz przydomowy ogródek 00:33, 04 maj 2016

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Magnolia się rozkręca.

Witaj Zbyszku, bardzo dziękuję za odwiedziny i przychodzę z rewizytą W tym roku uległam modzie na magnolie i też jedną nabyłam. Twoja to już dojrzałe drzewko i pięknie obsypana kwiatami, ja na taki efekt będę musiała poczekać.
Pozdrawiam serdecznie i będę zaglądała
Szmaragdowy Zakątek 22:03, 03 maj 2016

Do góry
Magda, magnolia śliczna
A będzie Ci wygodnie kosić z takim kształtem tej rabaty? Chodzi mi o ten "dzyndzelek" z trawy
Szmaragdowy Zakątek 21:50, 03 maj 2016

Do góry
Magnolia sliczna, moje podmrożone.
Szmaragdowy Zakątek 21:39, 03 maj 2016

Do góry
Uff…wróciłam ze „szmaragdowego”. Pogoda dopisała więc trochę pogrzebałam w ziemi, skosiłam trawniczek, pozbyłam się niechcianej zieleniny (znowu 2 kosze chwastów), zrobiłam kanciki, ogarnęłam „przedpłocie”, sypnęłam nawozem na trawniczek, potem 2 godzinny odpoczynek, bo miałam gości, a na sam koniec dokończyłam układanie kostki brukowej na nowej rabacie.

Oczywiście w między czasie cyknęłam jeszcze kilka fotek…
nowa rabatka…czeka na zamówione hosty i kilka worków kory

magnolia…rośnie w półcieniu, więc jeszcze kwitnie

ostatnie tulipany…

…i pierwsze konwalie
Przerwa na kawę... 21:08, 03 maj 2016

Do góry
Zakwitł wilczomlecz, magnolia też szaleje

I nowe tulipany

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:30, 03 maj 2016

Do góry
Magnolia Susan jeszcze kwitnie mimoz, że ja przymroziło

Kolejny dzień czeekam na lilaki Palibin... rozminą sie z tulipanami...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies