Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

ag_zie 15:58, 06 maj 2016

Witaj Łukaszu! Trafiłam do Ciebie z prośbą o poradę dot cięcia Nigry. Czy możesz do mnie wpaść i powiedzieć jak przyciąć te drzewka - sadzone w tym roku. Słyszałam żejesteś specjalistą w tej dziedzinie
alis 21:17, 06 maj 2016

Witaj Łukaszu, po Twoim ogrodzie spacerowałam nie raz, ale śladu nie zostawiłam, masz piekny ogród i zachwycającą kolekcję Żurawek.

Czy Żurawka marmalade poradzi sobie na rabacie w półcieniu z przewagą słońca? Jak gęsto należy ją sadzić?
Agania 21:30, 06 maj 2016

Luki napisał(a)
Teraz mam ważne pytanie dla znawców, czy nie jest zaw wcześnie na wykopanie krokusów, muszę rozsadzić trawy, a krokusy w tym mi przeszkadzają.

Znalazłem dla siebie ogromną glediczje trójcierniową Sunburst, chce ją posadzić na drugim końcu bylinowej, ale strasznie się wacham czy to dobra decyzja bo w sumie znalazłem miesjce dal 6 drzew i powoli wdrażam plan, lista gatunków zrobiona, częśc drzew już w szkółkach znaleziona.
Mam silną potrzebę podwyższenia ogrodu. Może i 4 metrowy Rohan Obelisk u mnie zamieszka...

Tutaj ta lista drzew mnie interesuje, zdradzisz?
Ja też mam krokusy do posadzenia, u mnie mniejszy problem, bo mam już wykopane
Luki 22:12, 06 maj 2016

Ludwiko i to jest bardzo cenne info, jasny obiektyw bardzo chciałbym mieć, ale tylko stały bo zmiennoogniskowe z niską wartością przysłony potrafią być zawrotnie drogie

Kasiu informacja mnie pocieszyła, ale zdałem sobie sprawę, że nie oznaczyłem sobie kolorów i nie wiem gdzie chciałbym taki miks

Agnieszko, byłem poradziłem, ale specjalistą nie jestem Doświadczenie mam na podstawie trzech sezonów z jedną Pissardi i dwóch z Nigrami, ale to praktycznie to samo.

Alicjo miło mi bardzo ilość żurawek bardzo się kurczy bo bardzo dużo czasu trzeba poświęcić by utrzymać w dobrej kondycji tyle odmian, ale nadal u mnie będą w ograniczonej ilości.
Marmalade rośnie wszędzie, a na takim stanowisku ładnie się wybarwi, możesz sadzić co 40cm będzie widać pojedyncze rośliny, gdybyś posadziła gęściej też będą rosły, ale połączą się po czasie w szczelną obwódkę

Agato na liście mam buka Rohan Obelisk upatrzony ponad 3 metrowy okaz, wspomnianą glediczje Sunburst, też już wyszukana, ale dużo większa niż planowałem, ale cena na szczęście taka jak w ofercie, klona Esk Sunset, jarząb turyngski fastigiata, tutaj jeszcze znak zapytania, oraz 3 sztuki lipy Green Globe lub wiśni Umbraculifera.
Jak to upchnę to nie będzie już tak płasko chociaż nad glediczją nadal się zastanawiam.
Luki 22:56, 06 maj 2016

Dzisiaj w końcu był dzień dla mojego ogrodu i wychodzę na prostą z wszystkimi pracami, nawet jutro dzień mi się zwolnił nie ma nikogo w domu to będę mógł działać do oporu.
Dzisiaj lista prac długa, chociaż w dzień zdążyłem zobaczyć jeszcze film i obiad zrobić.
Skosiłęm trawnik, obciąłem nowo posadzone żywopłociki, 4 śliwy przycięte, kilka rabat wypielonych, liliowce i magnolia w końcu posadzone, troszkę kancików machnąłem, uskuteczniłem sporo podlewania, wywaliłem troszkę zdechłych roślin, oczyściłem jedną rabatę kompletnie i sklniak w końcu odetchnął od chwastów. Jutro gruntowne porządki gdzie się da i na jakiś czas robię sobie przerwę od intensywnych prac ogrodowych
Sebek 23:01, 06 maj 2016

A teraz niby było intensywnie? Przecież to sama przyjemność ciąć i plewić
alis 23:10, 06 maj 2016

Luki napisał(a)
Dzisiaj w końcu był dzień dla mojego ogrodu i wychodzę na prostą z wszystkimi pracami, nawet jutro dzień mi się zwolnił nie ma nikogo w domu to będę mógł działać do oporu.
Dzisiaj lista prac długa, chociaż w dzień zdążyłem zobaczyć jeszcze film i obiad zrobić.
Skosiłęm trawnik, obciąłem nowo posadzone żywopłociki, 4 śliwy przycięte, kilka rabat wypielonych, liliowce i magnolia w końcu posadzone, troszkę kancików machnąłem, uskuteczniłem sporo podlewania, wywaliłem troszkę zdechłych roślin, oczyściłem jedną rabatę kompletnie i sklniak w końcu odetchnął od chwastów. Jutro gruntowne porządki gdzie się da i na jakiś czas robię sobie przerwę od intensywnych prac ogrodowych

Woow, super A śliwy teraz się przycina? Możesz fotę zapodać przyciętych śliw?

Dzięki za info w sprawie Żurawek
Zana 06:10, 07 maj 2016

Podobają mi się Twoje plany drzewne.
Luki 08:48, 07 maj 2016

Sebek oj ja Ci to przypomnę bo ja żwirku nie mam

Alicjo można teraz przyciąć w sumie to można od razu po przekwitnięciu, ale pogoda była ku temu niesprzyjająca

Anula mnie też się podobają, ale to kosztowna będzie zabawa, w tym roku 3 w przyszłym kolejne 3. Chyba dam radę
Luki 08:50, 07 maj 2016

U mnie też troszkę tulipanów, ale sadzenie w donicach jest delikatnie mówiąc o duszy, zero efektu, a takie kępki mi się nie podobają, ale cieszą