Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Kacha123 20:48, 05 maj 2016

Ale burza mózgów! Nie wiem, co doradzić. Super, że będzie ścianka i chyb bym poczekała z decyzją do jej powstania.
leon60 21:13, 05 maj 2016

tak jak wcześniej pisałam drzew następnych bym nie sadziła
Makao_J 21:34, 05 maj 2016

Mi ta ściana nie przeszkadza. Tylko bym ją podrasowała czymś nietypowym jak to
https://pl.pinterest.com/pin/353251164503477385/
i puściła coś pnącego jak już pisałam.
ren133 23:19, 05 maj 2016

Aniu, jednak będzie Jeśli chodzi o kolejne drzewo to na razie nie będę podejmować decyzji w tej sprawie ... zostawiam to na później

Iwonko no właśnie najpierw jednak zrobię ściankę a potem ocenię czy już jest OK czy jednak jeszcze coś trzeba zmienić

Łukasz, dzięki za podpowiedź w kwestii bloczków ale czy będzie latwo zrobić łuk takimi bloczkami? bo one sa większe od maxów? A jeszcze Cię podpytam jak wg Ciebie trzeba dobrze zabezpieczyć maxy żeby wszystko było ok? Resztę nasadzeń w okolicy ścianki odłożę, tak jak radzisz, na później Dzięki

Marzenko Inspiracji jako takiej nie było chyba ... kurcze nie pamiętam ... chyba sama tą wydziwioną ściankę wymyśliłam. Magnolia taki rzut zrobiła:

Mad Dziękuję

Asiu Lubię Cię za konkret

Justyna ... no kurcze nie wiem jak Ci to wytłumaczyć ale chcę czuję, ze będzie dobrze Jak będzie kicz to będziesz pierwsza, która będzie się ze mnie śmiać ...

Agatko Jak widać sama nie nadążam ostatnio ciągle nie mogę forum nadrobić ... za kilka tygodniu będzie wiadomo czy pomysł ze ścinką był strzałem w dziesiątkę czy jednak wtopą ...

Agatko, Lustro odpada ... eM nie zgodzi się nigdy w życiu a pomysł ścianki zrodził się juz jakiś czas temu ... był omawiany ... dlugo dyskutowany i otrzymał aprobatę naszej Szefowej Cieszę się, ze wyrazilaś swoje zdanie ale ... zaryzykuję jednak

Kasiu dzięki

Kindziu ze zdaniem eMa muszę się liczyć bo dużo mi pomaga a poza tym to tez jego ogród

Edytko ... wiem

Ewa ale jesteś za ścianką?

Beta dzięki wielkie Przekażę eMowi pochwały bo to głównie jego dzieło

Magdo Dziekuję za te mile słowa Między plytami betonowymi jest żwirek.

Kasiu ... poczekam

Olu dzięki A Ty masz ściankę z bloczków betonowych?

Aniu fajna ta inspirka ścianka będzie

inag 23:25, 05 maj 2016

nawigatorka napisał(a)
Ja widze to inaczej.dla mne thuje i jalowce to tlo.nie bryly a sciana.
Sś to lekkie azurowe drzewa,dominujący ale delikatny dach calej rabaty.kule i byliny to gesto tkana podłoga a i tak glownym punktem skupiającym uwage ma byc ukryta tam sciana wodna.

Nie to zebym sie naszej Nawigatorce podlizywała ale myślę dokładnie tak samo.
Nie sadziłabym teraz żadnego drzewa. Zrób na spokojnie tą ściankę wodną i wtedy ze wszystkim sie opatrzysz i podejmiesz decyzję. Wg mnie tak jak to radziły dziewczyny na ścianę ewentualnie jak Ci przeszkadza puściłabym zwykły, piękny bluszcz. Jego ciemna zieleń fajnie by chyba kontrastowała z bielą ścianki. Nie widzę tam kolejnego drzewa a juz wielopniowego to wcale. Z daleka zrobi się wtedy plątanina gałęzi i konarów. Nie będzie przejrzyście. Wszystko zleje się w całość i straci na urodzie.
Tak się zastanawiam czy nie przesunęłabym trochę tej ścianki w prawo (patrząc z tarasu) tak, by bardziej weszła w pole tej garażowej ściany..

edit - jednak nie. Gapię się na to zdjęcie wciąż i jednak lepiej jak zostanie tak jak jest bez przesuwania
leon60 23:25, 05 maj 2016

u mnie bloczki z betonu komórkowego, zostały z innych prac i zostały wykorzystane na ściankę
ren133 23:35, 05 maj 2016

inag napisał(a)

Nie to zebym sie naszej Nawigatorce podlizywała ale myślę dokładnie tak samo.
Nie sadziłabym teraz żadnego drzewa. Zrób na spokojnie tą ściankę wodną i wtedy ze wszystkim sie opatrzysz i podejmiesz decyzję. Wg mnie tak jak to radziły dziewczyny na ścianę ewentualnie jak Ci przeszkadza puściłabym zwykły, piękny bluszcz. Jego ciemna zieleń fajnie by chyba kontrastowała z bielą ścianki. Nie widzę tam kolejnego drzewa a juz wielopniowego to wcale. Z daleka zrobi się wtedy plątanina gałęzi i konarów. Nie będzie przejrzyście. Wszystko zleje się w całość i straci na urodzie.
Tak się zastanawiam czy nie przesunęłabym trochę tej ścianki w prawo (patrząc z tarasu) tak, by bardziej weszła w pole tej garażowej ściany..

edit - jednak nie. Gapię się na to zdjęcie wciąż i jednak lepiej jak zostanie tak jak jest bez przesuwania

Ilonko
Jeśli chodzi o dodatkowe drzewo nie było tematu
A o przesunięciu ścianki bardziej w prawo tez myślałam
W sobotę będę wyznaczała miejsce pod fundamenty
ren133 23:38, 05 maj 2016

leon60 napisał(a)
u mnie bloczki z betonu komórkowego, zostały z innych prac i zostały wykorzystane na ściankę

No właśnie mówiłaś mi przecież o tym Też uważasz, ze jednak lepiej z tych bloczków zrobić niż z ceramiki? Tylko jak wyprowadzić taki luk z bloczków?
ren133 23:47, 05 maj 2016

Już doczytałam, że bloczki betonowe mają różne rozmiary
Czyli ścianka będzie z bloczków betonowych
Madzenka 00:09, 06 maj 2016

Projekt ścianki super. Ja bym budowała