W tym roku po raz pierwszy posadziłam lilie, część cebul kupiłam podczas Gardenii.
Nawet można było co nieco pooglądać, mam nadzieję, że się rozkręcą i podrosną za rok.
Dziękuję Aganiu, lubię tą naszą kałużę. Latem woda była nieładna ale od września znów zrobiła się przejrzysta za sprawą nowych roślin. Jak moje lilie wodne dadzą czadu tak jak Twoje to przez cały czas będę się na nie gapić Oby do wiosny. Pozdrawiam
Dziękuję
Oj tak Ogrodowisko jest ostoją Ludzi wartościowych, zdolnych i życzliwych
Jestem na 29 stronie Twojego wątku i po zimie powinnam być już na bieżąco Czytanie sprawia mi przyjemność, tyle Tu pozytywnych emocji.
Lilie wodne cudowne, przepiękne, uwielbiam je.
Również pozdrawiam
Dla mnie wczesną wiosną jak kwitną kokorycze, takie moje odczucie, kwietne łany i świeżość, obudzenie po zimie na które tak czekamy. Niestety wszystko inne w tym czasie jest w przygotowaniu, remoncie... - porządki na całego, jak wszędzie po zejściu śniegu, ale to akurat mi nie przeszkadza.
Kokorycz jest na całej starej powierzchni ogrodu, czyli prawie na kilku hektarach.
KOńcem kwietnia zakwitają magnolie, okres równie piękny, w połowie maj piwonie drzewiaste oraz azalie, na przełomie maja z czerwcem kosaćce związane z środowiskiem wodnym - niesamowicie barwny okres, piwonie bylinowe, latem dominują liliowce oraz lilie wodne, no i jesień wiadomo przebarwienia - tak krótko, ogólnikowo
Nie Gabrielo, z racji że zima a ja przeziębiony, to siedzę i zdjęcia segreguję, jak coś wpada mi w oko wrzucam na forum Jest to Tokaj
Violu, metodą prób i błędów Trzeba mi było też trochę czasu aby poznać byliny pod różnymi aspektami.
Lubię rabaty mocno wypełnione, inni mówią napakowane stąd może takie wrażenie w odbiorze zdjęć
Róża po prawej stronie na pierwszym planie, którą nazywasz amarantową to austinka Tess of The d'Urbervilles i jej kolor jest mocno czerwony. W innym świetle kwiaty wyglądają tak
Największą różą jest Pernnial Blue i ona zajmuje pół trejarza, niżej Eden Rose, Rosarium Uetersens, Heritage, te są widoczne na zdjęciu. Niewidoczne to Winchester Cathedral,Chippenadale, Grafin von Hardenberg.
Z bylin najwięcej jest ostóżek w różnych odcieniach niebieskiego, naparstnice, krwawniki, przymiotno, dzwonki kremowe, goździki brodate, przekwitłe czosnki sztyletowate, powojniki i lilie
Piękny pokaz rabaty w przeglądzie rocznym. Pouczający i dostarczający tak potrzebnych wrażeń ogródkowych.
Śliczne tło ma ta rabata, bardzo wypełnione, wielopiętrowe.
Świetny pomysł z trytomą koło stipy.
Wnioski: muszę posadzić sobie koperkową np. koło kostrzewy Mairea (mus podszkolić się w koperkowych).
Co to za krzew o bordowych liściach między ławką a liliowcem cytrynowym; róża czy leszczyna?
Ja kilka snopków związałam w sobotę, ale przede wszytskim miskanty, bo one zaraz zaczną fruwać po ogrodzie.
Pszczółko, lilie do donic i do gruntu, tylko po to, żeby wiosną można było przesadzić bez naruszania bryły korzeniowej. Tak w tym roku zrobiłam z czosnkami główkowatymi. Posadziłąm do donic i przed kwitnieniem wysadziłąm z donic w miejsce docelowe, które jednak nim okazało się nie być, ale to drobnostka, tylko 200 szt.