Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

Mala_Mi 23:21, 04 gru 2014

Aniu MOnte.. to chyba nie powojnik a róża...

Vivo.. na dobranoc zajrzałam sobie do Ciebie.. trochę pytań sie cisnęło na usta.. ale padam na pyszczycho..

I fotki mi sie nigdy nie znudzą.. nie te od Ciebie....
monteverde 23:28, 04 gru 2014

Mala_Mi napisał(a)
Aniu MOnte.. to chyba nie powojnik a róża...

Vivo.. na dobranoc zajrzałam sobie do Ciebie.. trochę pytań sie cisnęło na usta.. ale padam na pyszczycho..

I fotki mi sie nigdy nie znudzą.. nie te od Ciebie....

Aniu mój to powojnik mnie też się nie znudzą
viva 18:13, 09 gru 2014

victoriagos napisał(a)
ochhhhhhhhh i nie zdążyłam na równe 400
wszystkiego kwiecistego "-)

Dziękuję za urodziwego kwiatucha
viva 18:26, 09 gru 2014

Urszulla napisał(a)
Na Twoją 400 życzę spełnienia się Twoich marzeń ogrodowej doskonałości, choć ta fioletowa rabata to mistrzostwo światai wiele innych miejsc także mam nadzieję że kiedyś będę w okolicach i będę mogła ogród zobaczyć na żywoczy zastanawiałaś się kiedy jest on najpiękniejszy, Twoim zdaniem? bo odnoszę wrażenie że jest tak skomponowany że cieszy non stop.

Ula, do spełnienia moich ogrodowych marzeń jeszcze daleko i jakoś tak dziwnie rozciągaja się Oczywiście jeśli tylko masz ochotę zapraszam. Pytasz kiedy najładniej, staram się, by było cały rok, ale ja najbardziej lubię przełom czerwca i lipca. Wydaje mi się, że przyroda jest wtedy w swiom apogeum, jest kwitnąco i jeszcze bardzo świeżo.

Bylinowa wstążka z tego okresu

viva 19:04, 09 gru 2014

Viola napisał(a)

Gratki na czwartą setkę Vivo, jak Ty to robisz, to naprawdę wielka sztuka tak dobierać kolory i gatunki roślin. Czuję pod palcami fakturę tej rabaty jakby była materiałem - nie potrafię tego opisać. Te amarantowe róże po prawej to co za cudo? I podaj przy okazji pozostałe odmiany róż i gatunki tych innych bylin. PROSZĘ

Violu, metodą prób i błędów Trzeba mi było też trochę czasu aby poznać byliny pod różnymi aspektami.
Lubię rabaty mocno wypełnione, inni mówią napakowane stąd może takie wrażenie w odbiorze zdjęć

Róża po prawej stronie na pierwszym planie, którą nazywasz amarantową to austinka Tess of The d'Urbervilles i jej kolor jest mocno czerwony. W innym świetle kwiaty wyglądają tak

Największą różą jest Pernnial Blue i ona zajmuje pół trejarza, niżej Eden Rose, Rosarium Uetersens, Heritage, te są widoczne na zdjęciu. Niewidoczne to Winchester Cathedral,Chippenadale, Grafin von Hardenberg.
Z bylin najwięcej jest ostóżek w różnych odcieniach niebieskiego, naparstnice, krwawniki, przymiotno, dzwonki kremowe, goździki brodate, przekwitłe czosnki sztyletowate, powojniki i lilie

viva 19:05, 09 gru 2014

monteverde napisał(a)

Vivo to Clematis Grupa Viticella 'Purpurea Plena Elegans' bardzo obficie kwitnie jak już się rozrośnie

Ania, jestem gapa, nie poznałam tego powojnika, mam go. Kiedyś miałam trzy
Kondzio 19:10, 09 gru 2014

Vivo jestem pod wrażeniem twojego ogrodu
monteverde 19:11, 09 gru 2014

viva napisał(a)

Ania, jestem gapa, nie poznałam tego powojnika, mam go. Kiedyś miałam trzy

Oglądam Vivo te Twoje piękności i się do nich uśmiecham, też lubię w ogrodzie dużo wszystkiego tylko u mnie to trzeba uporządkowaćbuziaczki dla Was zostawiam
viva 19:13, 09 gru 2014

Gocha napisał(a)
Viva cały czas pluję sobie w brodę, że nie przeczytałam Twojego wątku przed Waszą wizytą u mnie i byłam kompletnie zielona w temacie Twojego ogrodu. Ale mogą tylko mieć to na swoje usprawiedliwienie, że miałam bardzo krótki staż na ogrodowisku. A Ty masz tak cudowny ogród , że nie mogę od niego oderwać oczu. I bardzo żałuję, że nie dałam Ci wtedy tego penstemona który Ci się podobał u mnie a jeszcze był w doniczce. Wiedziałabym , że rośnie w takim cudnym otoczeniu. Może w lecie jeszcze raz przyjedziecie w nasze okolice na spotkanko to się zrehabilituję. Buziaki Vivo. PS. Mój synio cały czas wspomina Twoją sałatkę tuńczykową i aż mu ślinka cieknie.

Gosia, podziwiam Cię, że mimo krótkiego czasu ogrodowiskowego zorganizowałaś spotkanie Było super
Nie nie żałuj, że nie dałaś mi penstemona, bo ja przecież tego od Ciebie nie oczekiwałam. Może jeszcze będą w przyszłym roku to dasz mi znać, czasem jeździmy do Lublina. Czy to było w tej szkółce, która jest przy głównej drodze, po prawej stronie (jadąc z Lublina), zaraz za lasem? Zaglądałam tam jesienią ale z bylin pan nie miał wyboru. Może było już późno.
Może sałatkę będziemy konsumować w innych okolicznościach przyrody
viva 19:32, 09 gru 2014

mira napisał(a)

Ja tu sobie powrócę na spokojnie jak zakończy się u mnie akcja pierniczki
jednak w przerwie nie odmówiłam sobie spojrzenia na O.
I patrząc na tę cudną fotkę myslę sobie tak -
co ja widzę - otóż piękne zakole ścieżki i cudne krzaki róż a na pierwszym planie ostróżki - ostrożki muszą robić wrażenie i uporządkowana zieleń ale...
ale ja widzę nade wszystko tzw drugi plan bo ta ścieżka ma ramy w postaci tej otuliny drzew i to w całości tworzy i klimat i widok - tylko pozazdrościć lokalizacji

tak mnie naszło -a gdyby ta ścieżka była sobie i zamiast lasu wystawały by ze 3 różne dachy w kolorze i wysokości i trochę tuj albo co - hmm no i patrzę teraz przez okno na te dachy -
naszło mnie
pozdrawiam

Miro, wszystko pięknie ujęłaś
Powtarzamy sobie to ciągle i mamy tego świadomość, że szczęśliwie mieszkamy w tak dzikiej otulinie. Masz rację, ogród mający taka oprawę zupełnie inaczej się prezentuje.
Za ścieżką jest jeszcze trochę naszej przestrzeni mniej zorganizowanej, ogród nie przylega do tych drzew.
Z trzech innych stron postaraliśmy się aby mieć oprawę i nie oglądać dachów i różnych przybudówek.

Tu po zrobieniu kilku kroków

Tu wszystko posadzone przez nas, dające nam intymność. Gdyby nie było tych drzew oglądalibyśmy pięć dachów

łąka jesienią, zdjęcie zrobione od stawu